Remiantis Sveikatos ministerijos duomenimis, žmogui per dieną jų suvartoti reikėtų bent 400 gramų. Rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių.
Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, reguliariai valgyti daržovių ir vaisių itin svarbu, daržovės turėtų sudaryti didesnę dalį lėkštės.
Pasak J.Sabaitienės, daržoves vertėtų valgyti ne tik kaip garnyrą, bet ir kaip lengvą užkandį. Įvairias gėrybes galima valgyti ne tik šviežias, bet ir ruoštas garuose, kepti jas orkaitėje, keptuvėje, troškinti ar net grilinti ant žarijų.
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas:
1.00 valg. š. (baltojo vyno)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.
2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
- Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
Suskleisti
Įvairiaspalvės daržovės padeda sukurti ir fotogeniškus patiekalus, taip pat planuojant valgiaraštį svarbu atkreipti dėmesį ir į daržovių spalvą. Pavyzdžiui, raudonos spalvos daržovės dažnai turi daugiau vitamino C ir beta karoteno.
J.Sabaitienė sako, kad iš daržovių galima gaminti ne tik salotas ar virti sriubas, lengvai galima improvizuoti ir kepant įvarių daržovių blynelius, ant grilio suverti daržovių iešmelius. Net paprasčiausios šiaudeliais pjaustytos morkos ar agurkai taps puikiu lengvu užkandžiu.
Ingredientai
Druska:
0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Visas daržoves sutarkuokite ir sudėję į audinį nuspauskite jų sultis. Į daržovių tarkius įmuškite kiaušinius, įdėkite krakmolo, paskaninkite žiupsneliu druskos, išmaišykite ir dėkite į keptuvę kepti.
2. Šiuos blynus galima kepti kaip keletą didelių per visą keptuvę ar kaip nedidelius blynelius. Jeigu norisi, juos galima kepti net vaflių keptuvėje. Keptuvėje pakaks kepti po 4 minutes iš kiekvienos pusės ant nedidelės kaitros ar kol blynai gražiai paruduos.
Į šiuos blynus galite įdėti ir kitokių mėgstamų daržovių. Blynus dar labiau paskaninsite grietinės ir sezoninių žalumynų padažu.
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
0.50 valg. š. (lydyto; kepimui)
Kaip gaminti
1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad cukinija išleistų savo sultis. Po pusvalandžio cukinijų masę nuvarvinkite, gerai nuspauskite.
2. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite su lydytu sviestu. Baigiant kepti, sudėkite smulkintas česnako skilteles ir maišydami kepkite dar kelias minutes.
3. Cukinijų masę sumaišykite su kepintais svogūnais ir likusiais ingredientais.
4. Blynelius kepkite keptuvėje su lydytu sviestu. Kad iškepę blyneliai būtų gražiai apvalūs, tešlą į keptuvę galite sudėti naudodami konditerinį žiedą.
5. Patiekite blynelius su ikrais arba lašiša.
Suskleisti
Kepamos ant žarijų įgauna ypatingą skonį
Pasak grilio eksperto Vadimo Amosovo, ruošiant daržoves galima improvizuoti – pavyzdžiui, kepti ant kepsninės. Ant grilio pakeptos daržovės įgauna dūmo kvapą ir salsvoką skonį.
Marinuoti ir kepti kepininėje itin tinka saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, artišokai, svogūnai.
Prieš kepant daržoves galima ir šiek tiek pamarinuoti. Marinatą vertėtų ruošti iš medaus, citrinos sulčių ir mėgstamų prieskonių. Reikėtų nepamiršti ir šiek tiek aliejaus. Marinuoti ir kepti kepininėje itin tinka saldžiosios paprikos, kukurūzų burbuolės, artišokai, svogūnai.
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite kepsninę.
2. Bulves nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
3. Sviestą, medų ir kario prieskonius išmaišykite atskirame inde.
4. Vieną bulvių pusę ištepkite medaus, sviesto ir kario mišiniu.
5. Bulves dėkite ant grotelių taip, kad ištepta pusė būtų apačioje, bei kitą bulvių pusę pagardinkite norimais prieskoniais. Uždenkite kepsninę ir palikite kepti, retkarčiais apversdami, kad bulvės nesudegtų.
6. Kepkite apie 20 minučių, bet nepamirškite paragauti – tai geriausias būdas patikrinti, ar bulvės iškepusios.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Sudėkite burbuoles į pasūdytą vandenį, užvirkite ir kelias minutes apvirkite. Vėliau išimkite ir palikite, kad nuvarvėtų. Tada į kiekvieną iš abiejų galų susmeikite medinius iešmelius.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą su alyvuogių aliejumi. Pridėkite su druska sutrintą česnaką ir šį mišinį sudėkite į indą.
3. Kitame indelyje džiūvėsėlius apibarstykite pipirais ir sumaišykite su petražolėmis. Išlydytą sviesto mišinį užpilkite ant burbuolių, sudėtų ant folijos, ir pakepkite virš įkaitusių žarijų apie 10–15 min.
Suskleisti
Kalbėdamas apie daržovių ruošimą kepsninėje, V.Amosovas pabrėžia, kad tokiu būdu ruošiant daržoves labai svarbu išryškinti jų skonį, o tai geriausia padaryti įvairiausiais prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis.
V.Amosovas siūlo pasigaminti ir itin skanių naminių cukinijų traškučių. Jie puikiai tiks ir kaip užkandis, ir kaip garnyras prie įvairiausių mėgstamų patiekalų.
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Cukinijų traškučiai
Ingredientai:
- 1 cukinija;
- saulėgrąžų aliejaus;
- 3 kiaušiniai;
- 1 stiklinė miltų;
- sūrio;
- druskos;
- pipirų;
- aštraus padažo (jeigu mėgstate);
- 1 arbat. šaukšt. česnakų miltelių.
Gaminimas:
1. Pirmiausia plonais griežinėliais supjaustykite cukiniją.
2. Į švarų dubenį muškite kiaušinius ir juos suplakite. Į gautą plakinį dėkite šaukštelį česnakų miltelių, po žiupsnį pipirų, druskos ir lašelį aštraus padažo – viską sumaišykite.
3. Į vieną plačią lėkštę suberkite miltus, kitą – tarkuotą sūrį.
4. Puode ar gilioje keptuvėje (ekspertas naudoja specialų puodą – kazaną) iki 170 °C laipsnių įkaitinkite aliejų.
5. Cukinijų gabalėlius pamirkykite kiaušinio plakinyje ir tuomet pavoliokite miltuose. Taip paruoštas cukinijas dėkite į karštą aliejų ir kelias minutes kepkite, kol šios gražiai apskrus.
6. Paruoštas cukinijas nusausinkite servetėle, pabarstykite sūriu ir gražiai išdėliokite lėkštėje.
Vida Press nuotr./Kepti cukinijų griežinėliai