Kaip pranešime žiniasklaidai teigia maisto ekspertė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovė Aida Matulevičiūtė, sveiki užkandžiai yra energijos šaltinis mokyklinukams, tai ypač aktualu mokslo metų pradžioje, kai itin sunku susikaupti po vasaros atostogų.
Užkandžių dėžutėje turėtų būti daržovių, vaisių, grūdinės kultūros patiekalų. Puiki idėja gaminti užtepėles, salotas, įvairius patiekalus paįvairinti riešutais bei džiovintais vaisiais, kuriuose yra daug vitaminų bei mineralų, gerųjų riebalų. „Jei kepate sausainius su vaikais, rinkitės viso grūdo arba grikių miltus, naudokite mažiau riebalų, vietoj cukraus įberkite mėgstamų džiovintų vaisių – abrikosų, slyvų, spanguolių, razinų, datulių, kokosų drožlių“, – pataria A.Matulevičiūtė.
Jei tėvai nori vaikams paruošti sotesnių užkandžių, mėgstamą traškią vištieną gali paruošti greitai ir lengvai be miltų – pavoliojant mėsos gabalėlius kiaušinyje ir viso grūdo avižose, o tada iškepti. Žinoma, verta nepamišti ir paprastų, bet vaikų mėgstamų užkandžių – morkų, agurkų šiaudelių, obuolių, kriaušių, mėgstamų riešutų.
5 tinklaraštininkų pasiūlyti sveiki užkandžiai
Avižinių dribsnių keksiukai su bananais ir datulėmis
(receptas iš „Wholefoodbellies“)
Ingredientai:
- 1 puodelis viso grūdo kvietinių ar kitų miltų;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis cinamono;
- 1 puodelis avižų dribsnių;
- 1 puodelis smulkintų datulių;
- 1/4 puodelio kokosų aliejaus;
- 2 prinokę bananai;
- 1 didelės saldžios trintos bulvės tyrė;
- pusė puodelio graikinių riešutų.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių, paruoškite keksiukų formeles – ištepkite kokosų aliejumi arba sviestu.
2. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Įpilkite avižas ir maišykite.
3. Bananus, saldžiųjų bulvių tyrę, kokosų aliejų sutrinkite ir sumaišykite su sausais ingredientais, suberkite riešutus. Paruoštą mišinį išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 45 min.
Pūstų ryžių skanėstas
(receptas iš „Skanios Bajalių istorijos“)
Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. mėgstamo riešutų kremo;
- 2 valg. šaukšt. medaus arba datulių pastos;
- 1 prinokęs bananas;
- 2 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- 100 g goji uogų;
- 100 g džiovintų abrikosų;
- 200 g pekaninių karijų;
- 3 puodeliai pūstų ryžių.
Gaminame:
1. Mažame puodelyje sumaišykite riešutų sviestą, medų, trintą bananą ir kokosų aliejų. Pakaitinkite ant mažos ugnies, nuolat maišykite.
2. Abrikosus ir riešutus šiek tiek susmulkinkite, sumaišykite su pūstais ryžiais, goji uogomis. Užpilkite skysta šilta mase, sudėkite į norimą formą, suspauskite ir palaikykite šaldytuve 2–3 valandas šiek tiek paslėgtus.
3. Pjaustykite norimo dydžio, vyniokite į kepimo popierių, kad būtų patogiau valgyti ar įdėti į užkandžių dėžutę.
Bananų duona-keksas
(receptas iš „Lieknos bitės“)
Ingredientai:
- 5 bananai;
- 4 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 3 kiaušiniai;
- 100 g sviesto;
- 100 g avižinių miltų;
- 100 g kvietinių miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 50 g pekaninių karijų riešutų;
- 1 valg. šaukšt. klevų sirupo;
- 50 g džiovintų vyšnių.
Gaminame:
1. Bananus sutrinkite maistiniu smulkintuvu iki tyrelės. Sviestą ištirpinkite.
2. Kiaušinius išplakite, pilkite sviestą, medų, viską gerai išplakite.
3. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į drėgnąją masę. Į masę berkite cinamoną, vyšnias.
4. Karijų riešutus išmaišykite su klevų sirupu ir berkite ant bananų duonos viršaus.
5. Pyrago tešlą supilkite į kepimo formą ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 45 minutėms.
Duona su sėklomis
(receptas iš „Oditėlės blogas“)
Ingredientai:
- 290 g viso grūdo miltų;
- 40 g saulėgrąžų ir moliūgų sėklų
- 10 g alyvuogių aliejaus;
- 190 g šilto vandens;
- 5 g druskos;
- 3 g sausų mielių;
- pusė didelio svogūno;
- gabalėlis sviesto;
Gaminame:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto, sudėkite svogūną ir kepkite, kol gražiai apkeps iki gintarinės spalvos.
2. Į dubenį sudėkite miltus, sėklas, druską, mieles ir svogūną. Supilkite aliejų, vandenį ir minkykite tešlą apie 15 min.
3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, dėkite tešlą ir palikite valandai ar dviems šiltoje vietoje.
4. Prieš dedant į orkaitę, kepaliuką šiek tiek įpjaukite ir kepkite 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min. Po to sumažinkite kaitrą iki 210 laipsnių ir kepkite 35–40 min. Kad plutelė būtų minkštesnė, išėmus iš orkaitės, apipurškite vandeniu ir palikite atvėsti.
Migdolų pyragas be miltų
(receptas iš „Lieknos bitės“)
Ingredientai:
- 150 g migdolų miltų (sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu);
- 100 g rudojo cukraus;
- 4 kiaušiniai;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos.
Gaminame:
1. Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai išsukite su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.
2. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
3. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai paruduos.
4. Puoškite mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, riešutais).
Maisto ekspertės A.Matulevičiūtės mintims apie priešpiečių svarbą antrina ir mitybos ekspertė Vaida Kurpienė, cituojama prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai. Anot specialistės, tai, kokie produktai turėtų atsidurti vaiko priešpiečių dėžutėje, priklauso nuo bendrų šeimos mitybos įpročių ir moksleivio dienotvarkės – ar mažasis namie pavalgo pusryčius, ar po pamokų dar keliauja į kokius nors būrelius ir užsiėmimus, ar valgo sočius pietus mokykloje.
„Iš namų atsinešti priešpiečiai po pirmos pamokos tikrai gali būti geras sprendimas. Jei vaikas namie nepavalgo pusryčių, pasistiprinti mokykloje iki pietų – tiesiog būtina. Jei pusryčius vaikas valgo namie, maisto dėžutėje gali būti mažiau, o pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas daržovėms ir vaisiams. Reikėtų vengti perdirbto maisto – sausainių, saldžių sūrelių, bandelių, šokoladinių batonėlių ar kitų produktų, kurių pagrindą sudaro „greiti“ angliavandeniai. Toks maistas suteikia tik trumpalaikį sotumo jausmą, kuriam praėjus vaikas ir vėl norės užkandžiauti“, – sako V.Kurpienė ir dalinasi pilnaverčių užkandžių receptais.
Daržovių suktinukai
Ingredientai (1 porcijai):
- 50 g agurkų;
- 50 g svogūnų laiškų;
- 50 g morkų;
- 50 g stiklinių makaronų;
- 50 g sojų varškės (tofu);
- 20 g žalumynų (pavyzdžiui, 10 g petražolių, 10 g kalendros);
- salotų lapų;
- 10 g sojų padažo.
- 10 g žuvies padažo.
Gaminame:
1. Daržoves, tofu ir makaronus supjaustykite vienodo ilgio šiaudeliais ar gabaliukais ir sudėkite į lėkštę.
2. Salotos lapus naudokite kaip pagrindą ir vieną šalia kito ant jų sudėkite daržovių šiaudelius, virtus stiklinius makaronus, žalumynus bei sojų varškę. Sukite salotos lapą su įdaru nuo savęs, užlenkite galus ir suvyniokite.
3. Suktinukus patiekite su vaikų mėgstamu padažu. Gaminant šį užkandį galima improvizuoti – pridėti kitokių daržovių, jūros gėrybių, virtos mėsos.
Visagrūdės duonos sumuštinis su avokadu
Ingredientai (1 porcijai):
- kelios riekės visagrūdės duonos;
- 1 sunokęs avokadas;
- 1 pomidoras;
- keli šaukšteliai kanapių sėklų.
Gaminimas:
Iki tirštos masės sutrinkite sunokusį avokadą ir užtepkite ant visagrūdės duonos riekių. Ant sumuštinio viršaus uždėkite smulkintą pomidorą ir pabarstykite kanapių sėklomis.