- Pieną pašildykite iki 40°C, jame ištirpinkite sviestą, sudėkite mielės ir įberkite žiupsnelį cukraus.
- Miltus sumaišykite su druska ir parmezanu, į gautą mišinį supilkite mielės ir viską gerai išminkykite.
- Tešlą palikite ~20 minučių pastovėti, vėliau vėl minkykite ir tada į ją įmaišykite norimų prieskonių.
- Tešlą paliekite dar 20 minučių.
- Iš gautos tešlos formuokite ritinėlius ir kepkitei ~10~12 minučių 210ºC orkaitėje.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.
3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Iš sluoksniuotos tešlos ant kepimo popieriaus iškočiokite 20 x 60 cm stačiakampį ir išdėliokite plonus kumpio gabalėlius. Perlenkite tešlą pusiau ir supjaustykite apie 1 cm pločio juostelėmis.
2. Juostelių galus susukite į priešingas puses – padarykite virveles. Galus stipriau užspauskite, kad neatsisuktų. Virveles sudėkite į kepimo skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10–15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Minkštą sviestą išsukite su druska, po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.
- Suberkite gana smulkiai tarkuotus sūrius, po truputį supilkite pieną.
- Tešlą gerai išminkykite ir palikite šaldytuve ~1 val.
- Tešlą iškočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ir supjaustykite norimos formos ir dydžio gabalėliais (labai didelių nedarykite, nes kepant sausainiai šiek tiek išsipūs).
- Kiaušinį suplakite su pienu, įberkite paprikos.
- Sausainius sudėkite į kepimo skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 170° C orkaitėje ~15 min., kol gražiai apskrus.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Į gilų dubenį gabalėliais supjaustykite sviestą.
- Muškite kiaušinį.
- Suberkite smulkiais kubeliais supjaustytus džiovintus pomidorus.
- Berkite druską.
- Masę minkykite tarp pirštų, kol sviestas išsilydys nuo kūno temperatūros ir sviestas, kiaušinis, džiovintų pomidorų kubeliai ir druska pasidarys vientisa mase.
- Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Išminkykite prie rankų nelimpančią, bet vis dar minkštą ir slidžią tešlą.
- Formuokite plokščius sausainiukus, kuriuos dėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Sumaišykite maltą aitriąją papriką ir maltą rozmariną.
- Mišiniu apybarstykite sausainių viršų, pabarstę dar šiek tiek paspauskite.
- Kepkite 10 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Pieną pašildykite iki 40`C, jame ištirpinkite cukrų, paskui įmaišykite mieles. Uždenkite ir šiltoje vietoje palaikykite 10 min. (masė turi suputoti).
- Miltus sumaišykite su druska, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis ir lydytą sviestą. Suminkykite tešlą. Ji gali pasirodyti kietoka, bet jokio skysčio nepilkite.
- Tešlos gniužulą išverskite ant miltuoto paviršiaus ir rankomis minkykite ne trumpiau kaip 5 min., kol tešla pasidarys vienalytė ir tąsi.
- Gatavą tešlą įdėkite į švarų dubenį, uždenkite drėgna šluoste ir šiltoje vietoje palikite 15 min. pakilti.
- Pakilusią tešlą kočiokite panašiai kaip gaminant sluoksniuotą tešlą: iškočiokite, sulankstykite, vėl iškočiokite. Taip pakartokite kelis kartus, paskutinį kartą iškočiokite kuo plonesnį lakštą, jį visą subadykite šakute ir paprasta taurele ar sausainių formelėmis išspauskite sausainėlius.
- Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite šaltu vandeniu, apibarstykite aguonomis, sezamais ar riešutais ir sudrėkintu šaukštu lengvai įspauskite į tešlą.
- Paruoštus sausainius 180`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min.
1. Pirmiausia paruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka.
2. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai.
3. Tešlai gerokai sukietėjus, iškočiokite ją, išspauskite norimos formos sausainius ir sudėkite į kepimo skardą, pabarstykite druska.
4. Sausainius kepkite apie 15 min. iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 C°.
2. Sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies. Leiskite atvėsti.
3. Virtuvine šluotele paplakite kiaušinius. Supilkite į juos tirpintą sviestą.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Maišydami, po truputį suberkite į kiaušinių mišinį. Įmaišykite ir grietinę.
5. Lašišą supjaustykite labai smulkiais kubeliais, įmaišykite į tešlą drauge su citrinos žievele ir kapotais krapais. Pagardinkite druska, pipirais.
6. Į sviestu pateptas madlenų formeles, dėkite po šaukštą tešlos, bet tik tiek, kad prisipildytu 3/4 formelės. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.
7. Mėgaukitės dar šiltais arba atvėsusiais pyragėliais.
- Visus ingredientus sumaišykite dubeny. Šaukšteliu kabinkite tešlą, ir rankomis suformuokite plokščius sausainėlius. Dėkite juos į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą.
- Kepkite orkaitėje iki kol sausainukai paruduos, apie 15-20 minučių 170-180 laipsnių orkaitėje. Iškeptus išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite sausainukai sutvirtės. Tada jau skanaukite!
Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite. Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio.
- Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus. Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.
1. Dubenyje miltus sumaišykite su sausomis mielėmis ir prieskoniais.
2. Vandenį pašildykite iki 45–50 laipsnių, supilkite ant birių produktų ir išminkykite vientisą tešlą. Svarbu, kad tešla nebūtų per kieta.
3. Jei vartosite šviežias mieles, sutrupinkite jas į dubenį ir ištirpinkite nedideliame kiekyje iki kūno temperatūros pašildyto vandens. Tada supilkite likusį vandenį, su prieskoniais sumaišytus miltus ir išminkykite vientisą tešlą.
4. Dubenį su minkle uždenkite maistine plėvele ir šiltoje vietoje kildykite maždaug valandą.
5. Pakilusią tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalo ir lengvai perminkykite.
6. Padalykite į 18–20 vienodo dydžio gabaliukų, suformuokite iš jų kamuoliukus ir suspauskite paplotėlius.
7. Sudėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pabadykite šakute ir palikite pusvalandžiui, kad dar pakiltų.
8. Paplotėlius kepkite 225 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių, iškepusius gerai atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Suberkite miltus į dubenį, viduryje padarykite duobutę.
2. Šiek tiek pašildykite maždaug 160 ml vandens.
3. Į duobutę sutrupinkite mieles, supilkite cukrų ir 4 šaukštus šilto vandens.
4. Mielių masę lengvai ištrinkite, užberkite trupučiu miltų nuo duobutės kraštų, apdenkite ir palaikykite šiltoje vietoje apie 20 minučių, kad pakiltų.
5. Pakilusią minklę pasūdykite, šliūkštelėkite likusį drungną vandenį, šaukštą aliejaus, suberkite pasiruoštą grūdų, sėmenų ir saulėgrąžų mišinį ir rankiniu maišikliu ar virtuvės kombainu išsukite elastingą tešlą. Ją dar apie 10 minučių stipriai paminkykite ant miltuoto paviršiaus, vis pamušdami ir patempdami į ilgį.
6. Iš tešlos suvoliotą rutulį aptepkite likusiu aliejumi ir dubenyje apdengtą bent 2 valandas palaikykite šiltoje vietoje, kol jo tūris padvigubės.
7. Tešlą dar kartą stipriai perminkykite ir iškočiokite norimo dydžio paplotėlius.
8. Prieš kepdami vėl leiskite pakilti – apie 20 minučių.
9. Kepkite 15 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kulinaro patarimas. Paplotėlius tinka valgyti su bet kokiais priedais: mėsa, daržovėmis, žalumynais pagardintu sviestu ar varške, įvairiomis užtepėlėmis. Galima pasigaminti ir suvožtinių, kai įdaro dedama tarp dviejų paplotėlių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Dubenyje su šiltu vandeniu ištirpinkite mieles, įberkite druskos, supilkite miltus, aliejų ir suminkykite tešlą.
2. Aptepkite ją aliejumi, suvoliokite į rutulį, įdėkite į dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite maždaug 1 valandai, kad pakiltų.
3. Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, padalykite į 12 rutuliukų, uždenkite juos rankšluosčiu ir dar 10–20 minučių kildykite.
4. Kiekvieną rutuliuką suplokite delnu, lengvai pakočiokite ir dar leiskite pakilti 5–10 minučių. Pakilusius paplotėlius iškočiokite kuo ploniau.
5. Orkaitę kartu su skarda įkaitinkite iki 250 laipsnių.
6. Įkaitusią skardą ištraukite, dėkite ant jos po tris ar keturis paplotėlius ir greitai kiškite atgal į orkaitę.
7. Kepkite 7–8 minutes. Iš orkaitės ištrauktas pitas apdenkite rankšluosčiu ir leiskite ataušti. Atvėsusias įpjaukite ir prikraukite mėgstamo įdaro.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Užpilkite sėmenis vandeniu (reikės maždaug stiklinės), pamirkykite per naktį.
2. Saulėgrąžas sudaiginkite.
3. Viską sumaišykite, plonai užtepkite ant sviestinio popieriaus (jį galima patepti aliejumi) ir džiovinkite ne aukštesnėje kaip 40 laipsnių temperatūroje, kol išdžius.