1. Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite bei sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Tuomet apibarstykite česnakais, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
2. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve, tada pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 2 valandas palaikykite šaltai, kad skoniai susimaišytų ir užtepėlė sutirštėtų.
1. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais.
2. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels, ir nuimkite nuo ugnies.
3. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno.
4. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę.
5. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį.
6. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
7. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių.
8. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele.
1. Paprikas ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite ant aliejaus keptuvėje.
2. Daržovėms sumikštėjus, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę (skūrelę nupjaukite), įdėkite pomidorų pastą ir pastoviai maišant kepinkite 3 min. Atvėsinkite.
3. Į virtuvinį kombainą sudėkite atvėsintą paprikų masę, maskarponės sūrį ir gerai sutrinkite iki vientisos masės (neturint virtuvinio kombaino, tinka blenderis).
4. Sudėkite smulkiai supjaustytus bazilikus ir išmaišykite šaukštu.
Išėjo skani užtepėlė, tinkanti prie duoniukų ar skudintos duonytes... Užtepėlė tirštos konsitencijos ir maloniai tepasi...
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite. Aitriąją papriką susmulkinkite. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais. Paprikas perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite juostelėmis.
2. Paruoštas daržoves išdėliokite kepimo inde. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apelsino sultimis, apibarstykite česnakais, kmyniniais kuminais, smulkinta aitriąja paprika, džiūvėsėliais ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 20–30 minučių.
3. Iškepusius moliūgus sutrinkite. Keptas paprikas supjaustykite ir įmaišykite į moliūgų tyrę. Suberkite karamelinį cukrų, raudonėlius, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
4. Tepkite ant duoniukų, skrudinto batono ar baltos duonos riekelių.
1. Razinas nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, gerai nusausinkite, suberkite į stiklinį indą, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite per naktį, kad razinos išbrinktų.
2. Imbiero šaknies gabalėlį sutarkuokite smulkia trintuve.
3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Kriaušes, imbierus, mirkytas razinas su visomis sultimis sukrėskite į puodą.
4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į puodą. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite apie 20 min.
5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20–25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.
1. Pomidorus supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į indą kartu su svogūnu, džiovintais pomidorais, geltonųjų grastyčių sėklom, ašriuoju pipiru (beje, verta jį paragauti iš anksto, nes kai kurie būna ypatingai aštrūs). Masę sutrinkite blenderiu.
2. Įdėkite dalį trintų migdolų, įpilkite šaukštą aliejaus. Sutrinkite. Masė turi būti tiršta, jei reikia vis papildykite trintais migdolais. Kadangi mano pomidorai naminiai ir sultingi, tai panaudojau visus 100 g migdolų, bet kartais gali reikėti ir mažiau.
3. Tyrelę gražiai įdėkite į indą ir patiekite kaip užtepėlę prie įvairių užkandžių.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į iki 220°C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių griežinėlius apverskite ir patikrinkite, ar jie dar ne minkšti.
2. Griežinėliams suminkštėjus, traukite juos iš orkaitės, atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais.
3. Susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis.
- Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
- Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
- Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
- Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
- Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
- Baklažaną perpjaukite išilgai pusiau, didesnes sėklas išgremžkite. Pabarstykite druska ir 10 minučių palikite. Nuplaukite, nusausinkite. Dėkite į skardą pjūviu į viršų. Apšlakstykite aliejumi. Kiškite į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepkite 8–10 minučių. Atvėsusį supjaustykite stambiais kubeliais.
- Svogūną ir karštu vandeniu nuplikytą pomidorą nulupkite ir susmulkinkite. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite baklažanus, smulkintus pomidorus ir 3–4 minutes kepinkite. Sudėkite smulkintus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, išmaišykite. Troškinkite apie 10 minučių. Palikite atvėsti. Tiekdami apibarstykite šviežiais smulkintais žalumynais.
- Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, suberkite druską. Statykite ant vidutinio stiprumo ugnies ir maišydama kaitinkite, kol skysčio paviršiuje pamatysite smulkius burbuliukus (neužvirinkite!). Stipriai maišydama supilkite citrinų sultis ir kaitinkite apie porą minučių. Nukelkite nuo ugnies. Maždaug po penkių minučių sukrekėjusią masę sukrėskite į marle ištiestą kiaurasamtį.
- Avokadus nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus. Minkštimą supjaustykite gabalėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, pamaišykite. Suplakite tyrę. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, naminę rikotą ir dar sykį viską suplakite. Suberkite tarkuotą parmezaną, grūstus riešutus, išmaišykite. Pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.