„Nemačiau nei vienos surauktos nosytės, dažniau nuostabą, kad kalafiorų kotletai gali būti tokie skanūs. Ir tai visiškai suprantama, nes virtas kalafioras turi specifinį poskonį, todėl toli gražu ne visiems patinka, o kartais kelia ir nebūtinai nostalgiškus vaikystės prisiminimus. Kai pirmą kartą gaminau šiuos kotletus, mano vyro akyse irgi lakstė klaustukai. Nors visiems buvo labai skanu, bet galutinis receptas ir visos proporcijos „nusistovėjo“ po eilės bandymų. Taigi, kalafiorų kotletų receptas, pagal kurį gaminant improvizuoti mintis nekyla (bent jau man), nes visi ingredientai ir skoniai tobulai dera tarpusavyje.
Visas gaminimo procesas nėra sudėtingas, tik reikalauja šiek tiek daugiau laiko. Trumpinti jo nevalia, bet galite tiek padažą, tiek kotletus pagaminti prieš dieną ir uždengę maistine plėvele laikyti šaldytuve. Kotletų masėje yra labai nedaug miltų (vos 2 šaukštai) ir visi 30 minučių „pailsėjimai“ leis kalafiorui išleisti savo sultis bei „suriš“ visus produktus tarpusavyje, kad kepant nesuirtų. Taip pat, labai primygtinai raginu neatsisakyti jogurto padažo, nes šiame patiekale jis fantastiškai papildo kotletus, suteikdamas jiems gaivumo. Žinoma, jeigu kritiškai nemėgstate kalendros, keiskite ją petražolėmis, o gal net ir krapais.
Būtinai išbandykite šį nebrangų, bet labai sveiką ir neapsakomai skanų kalafiorų kotletų receptą su jogurto padažu“, – siūlo Vaida Bernatavičienė.
Jums reikės:
apie 700-800 g kalafioro galvos,
80 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio,
1 didelio svogūno,
2 didesnių česnako skiltelių,
apie 45 g smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų (1 didelės saujos),
3 didelių kiaušinių,
0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės (tik geltonoji dalis),
3 šaukštų panko džiūvėsėlių,
2 šaukštų baltų kvietinių miltų,
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
augalinio aliejaus kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.)
Jogurto padažui:
250 ml natūralaus graikiško jogurto (riebaus ir tirštos konsistencijos),
1 smulkiai sutarkuotos vidutinio dydžio česnako skiltelės,
apie 15 g smulkiai sukapotų šviežios kalendros lapelių (galite keisti petražolėmis),
1/4 arbatinio šaukštelio malto kumino,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
1-1,5 šaukšto šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių,
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
1. Padažui skirtus ingredientus (iš pradžių įpilkite tik 1 šaukštą žaliosios citrinos sulčių) sudėkite į indelį ir trintuve trinkite iki vientisos konsistencijos. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų, o gal papildomo šlakelio žaliosios citrinos sulčių. Paruoštą padažą laikykite sandariame indelyje šaldytuve, kol prireiks.
2. Į didelį dubenį burokine tarka sutarkuokite svogūną. Idealiai to padaryti nepavyks, todėl vėliau išrinkite didesnes atplaišas.
3. Kalafiorą nuplaukite, nupjaustykite lapus, išpjaukite kotą ir peiliu išskirstykite į vidutinio dydžio žiedynus.
4. Žiedynus sutarkuokite burokine tarka. Jeigu turite virtuvinį kombainą būtent tokiu antgaliu, tai labai pagreitins visą procesą. Naudoti antgalį-pjaustyklę nerekomenduočiau, nes gausis labiau košė, o ne atskiri grūdeliai. Sutarkuotą kalafiorą suberkite į dubenį su svogūnu.
5. Česnaką truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi). Sudėkite į dubenį su kalafioru.
6. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius ir supilkite į kotletų masę. Ten pat suberkite smulkiai tarkuotą parmezaną, svogūnų laiškus, citrinos žievelę, pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite.
7. Paruoštą kalafiorų masę kelis kartus delnais arba dideliu šaukštu stipriai paspauskite iš viršaus (kad liktų kuo mažiau oro tarpų) ir palikite 30 minučių kambario temperatūroje. To reikia, kad kalafioras pasimarinuotų ir išleistų šiek tiek savo sulčių. Praėjus laikui į tešlą suberkite panko džiūvėsėlius su miltais ir gerai išmaišykite. Iš viršaus vėl paspauskite delnais ar šaukštu ir palikite dar 30 minučių kambario temperatūroje, kad masė taptų vientisa, o džiūvėsėliai išbrinktų.
8. Kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi (kad kotletai nepriliptų prie paviršiaus).
9. Rankas sudrėkinkite šaltu vandeniu, imkite dosnų šaukštą kalafiorų masės ir iš visų pusių švelniai paspausdami suformuokite kotletus. Kad kotletai būtų lygiu paviršiumi ir lengviau formuotųsi, rankas plaukite po šaltu vandeniu vos tik jos aplips tešla. Paruoštus kotletus su skarda įdėkite 30 minučių į šaldytuvą.
10. Į keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir gerai įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies. Mentele atsargiai perkelkite kotletus į keptuvę, bet jų dėkite tiek, kad nesiliestų tarpusavyje. Kepkite iš abiejų pusių po 5-7 minutes, kol gražiai apskrus. Jeigu kotletai per greitai skrunda – mažinkite ugnį.
11. Kalafiorų kotletus tiekite su jogurto padažu ir žaliomis salotomis.