„Taigi, užsakymas įvykdytas, o rezultatas, visų ragavusių, įvertintas dešimtuku. Iš absoliučiai paprastų bei elementarių produktų pagaminsite fantastiško skonio užtepėlę, kuri patiks net ir reikliausiems gurmanams.
Ji ypač geras pasirinkimas vakarėliams, nes ilgai išlaiko ne tik savo patrauklią išvaizdą, bet ir skonį. Vis tik, tikrai nereikia laukti kažkokios progos, kad išbandytumėte šį receptą – tai puikus variantas pusryčiams. Rytais, kuomet visi skuba į darbus ar mokyklas ir dažnai nespinduliuoja gyvenimo džiaugsmu (ypač tie traukiantys į mokyklas) karštai rūkytos skumbrės užtepėlė yra tikras išsigelbėjimas tuos pusryčius ruošiantiems.
Šviesios duonos riekelė, ant viršaus šaukštas užtepėlės ir visi laimingi, o ir tokio brangaus rytinio laiko nemenkai sutaupyta. Apskritai, įvairiausios užtepėlės yra labai universalus produktas ir aš dažnai jų turiu šaldytuve, nes kaip gerai, kai nereikia sukti galvos kuo čia pavaišinus netikėtai užsukusį svečią ar ką nors iš šeimynos ištikus neplanuotam alkio protrūkiui.
Karštai rūkytos skumbrės užtepėlę galite pasiruošti iš anksto ir laikyti sandariame indelyje šaldytuve tris/ keturias dienas, bet garantuoju, kad tiek ilgai ji netvers. Ir keli patarimai prieš ruošiant: rūkytos skumbrės sūrumas dažnai varijuoja, todėl būtinai leiskite užtepėlei pastovėti bent pusvalandį šaldytuve, kad susibalansuotų skoniai ir tik tuomet ragaukite ar netrūksta druskos. Antras: būtinai išbandykite užtepėlę su rožiniais pipirais – man tai numeris vienas, nors su agurkėliais irgi labai gerai.
Karštai rūkytos skumbrės užtepėlę tiekite su prancūziška bagete ar kita šviesia duona, apibarstę rožiniais pipirais arba griežinėliais marinuoto agurkėlio.
Skanaus!
Jums reikės:
- apie 300 g karštai rūkytos skumbrės mėsos (apie 400-450 g neišdarinėtos),
- 200 g tepamo kreminio sūrio,
- 1 arbatinio šaukštelio natūralaus graikiško jogurto,
- 1 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių (Dijon),
- 1,5 arbatinio šaukštelio baltų krienų,
- 0,5 labai smulkiai supjaustyto saliero stiebo,
- 1 šaukšto smulkiai supjaustytų krapų lapelių,
- 1 šaukšto smulkiai supjaustytų plačialapių petražolių lapelių,
- 2 šaukštų smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų,
- 0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės (tik geltonosios dalies),
- 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinos sulčių,
- druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- šviesios duonos, rožinių pipirų ir marinuotų agurkėlių patiekimui.
Kaip gaminti:
1. Į dubenėlį sudėkite sūrį ir ištrinkite šaukštu iki vientisos konsistencijos (labai ilgai nereikia).
2. Ant sūrio sudėkite visus likusius ingredientus (išskyrus rožinius pipirus ir marinuotus agurkėlius) ir gerai išmaišykite. Iš pradžių į užtepėlę druskos berkite labai nedaug, nes nuo skumbrės ji taps dar sūresnė.
3. Dubenį su užtepėle uždenkite maistine plėvele arba perdėkite į sandarų indėlį ir įdėkite į šaldytuvą minimaliai 30 minučių, kad „susidraugautų“ visi skoniai.
4. Užtepėlę išimkite iš šaldytuvo, viską dar kartelį gerai išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų, o gal papildomo šlakelio citrinos sulčių. Jeigu skumbrės skonis pasirodys pernelyg intensyvus ir dominuojantis – įdėkite papildomą šaukštelį natūralaus jogurto.
5. Užtepėlę tepkite ant šviesios duonos ir dalį sumuštinių papuoškite rožiniais pipirais, o kitą marinuotų agurkėlių griežinėliais. Skanaus!