Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidos kepti kalmarų žiedai: minkštučiai ir tirpstantys burnoje

„Kepti kalmarų žiedai yra vienas iš mūsų šeimos pačių mėgstamiausių užkandžių, kurį vaikai visuomet užsisakydavo kiekvienoje kavinėje vos tik pamatydavo juos meniu“, – rašo maisto tinklaraščio „Karšta košė“ įkūrėja Vaida Bernatavičienė.
Kepti kalmarų žiedai
Kepti kalmarų žiedai / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Bet yra vienas didelis „BET“. Pas mus jie dažniausiai patiekiami šaldyti tešloje, kurios sluoksnis triskart storesnis nei paties žiedo ir skrudinti ne pirmo ir ne antro šviežumo aliejuje. Žinoma, yra tikrai nuostabių vietų, kur gausite minkštučius, keptus plonoje tešloje ir su nuostabiu padažu. Bet čia iššoka dar vienas „BET“. Kaina už septynis ar devynis tobulai iškeptus kalmarų žiedus, mano nuomone, yra neproporcinga produktų savikainai, o ir puota menka gaunasi. Taigi, belieka pasiplanuoti kelionę į Viduržemio jūros regioną arba išsikepti jų namuose ir mėgautis tikrai solidžia porcija už palyginti nedidelę kainą.

Kad kalmarų žiedai būtų minkštučiai ir tirpstantys burnoje (o ne guminiai) yra vienas esminis triukas – mirkymas sūdytame piene, todėl šio etapo jokiu būdu nepraleiskite. Taip pat, prie išmirkytų žiedų geriau prilimpa miltų mišinys ir kepant nenubyra į aliejų. Kalmarų žiedų kepimui aš visuomet perku šaldytą, išvalytą kalmarų filė/ tūbas ir renkuosi tą gamintoją, ant, kurio pakuotės yra mažiausias galzūros procentas, kitaip sakant vandens.

O priežastis mano pasirinkimo paprasta – beveik visa jūros gėrybių produkcija pas mus atkeliauja šaldyta ir prieš parduodant yra atšildoma. Taigi, vietoj svarstymų kiek laiko kalmarų filė dūla žuvies skyriuje ant ledukų, geriau rinktis šaldytą, bet kokybišką produktą.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Kepti kalmarų žiedai
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Kepti kalmarų žiedai

Iškeptus žiedus trumpam palikite ant popierinio rankšluosčio (kad sugertų riebalų perteklių) ir iš karto tiekite, kol dar karšti. Jeigu šį užkandį planuojate vakarėliui, tuomet pradėkite kepti, kuomet jau visi svečiai bus susirinkę, kad žiedai neatvėstų ir neprarastų traškumo. Gal ir nėra labai patogu sukiotis prie puodo vakarėlio pradžioje, bet juk patys geriausi ir prasideda, ir baigiasi virtuvėje.

Prie kalmarų žiedų itin gerai dera česnakinis „aioli“ padažas (recepte rasite supaprastintą jo variantą), bet galite rinktis ir kitus.

Labai kviečiu išbandyti nesudėtingą, bet tikrai fantastiškai gerą keptų kalmarų receptą!

Skanaus!

Jums reikės:

1 kg šaldytos kalmarų filė be odos (apie 700 g šviežių),

apie 500 ml pieno,

apie 130 g baltų kvietinių miltų,

3 šaukštų kukurūzų krakmolo,

0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,

1 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos,

0,5 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio,

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1 l žemės riešutų arba saulėgrąžų aliejaus skrudinimui,

šviežiai spaustų citrinos sulčių pašlakstymui

„Aioli“ padažui:

3 šaukštų majonezo,

3 šaukštų grietinės,

1 didesnės česnako skiltelės,

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,

Kaip gaminti:

1. Šaldytus kalmarus atitirpinkite šaldytuve per naktį arba kambario temperatūroje (priklauso temperatūros, bet tai užtruks apie 4 valandas).

2. Kalmarų filė nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, lengvai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite apie 1,5 cm storio žiedais (liniuotės nereikia, jie neturi būti tobulai vienodi).

3. Į didesnį dubenį supilkite pieną, iš pradžių įberkite 0,5 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite ir paragaukite. Piene turi jaustis lengvas sūrumas, todėl jeigu trūksta įberkite dar šiek tiek druskos ir vėl paragaukite.

4. Kalmarų žiedus sudėkite į pieną (jie turi būti apsemti, todėl jeigu reikia, įpilkite daugiau pieno), truputį pamaišykite, uždenkite maistine plėvele ir dėkite 35-45 minutėm į šaldytuvą.

5. Kol kalmarų žiedai mirksta piene, galite pasiruošti „aioli“ padažą. Česnaką truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi), tuomet sumaišykite su grietine bei majonezu ir leiskite 10 minučių pastovėti. Praėjus laikui, įberkite žiupsnelį pipirų, dar kartelį viską išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos (man dažniausiai pritrūksta). Paruoštą padažą laikykite šaldytuve, kol prireiks, bet išimkite 5-10 minučių prieš tiekiant, kad įgautų daugiau skonio.

6. Į dubenėlį ar gilesnę lėkštę įsijokite miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius, suberkite prieskonius (papriką, raudonėlį, juoduosius pipirus), įberkite nedidelį žiupsnelį druskos ir šluotele gerai viską išmaišykite.

7. Į puodą, kuriami skrudinsite kalmarų žiedus, įpilkite 1 litrą aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies iki 180°C. Jeigu neturite termometro patikrinti ar aliejus įkaitęs galite keliais būdais: į puodo vidurį įdėkite medinės mentelės kotą ir jeigu aplink jį pradeda intensyviai rinktis burbuliukai – aliejus įkaitęs; arba galite į aliejų įmesti šiek tiek miltų ir jeigu jie pradeda intensyviai gruzdėti – aliejus taip pat įkaitęs.

8. Didelę lėkštę išklokite popieriniu rankšluosčiu. Į ją dėsite apskrudintus kalmarus, kad sugertų aliejaus perteklių.

9. Išimkite saujelę kalmarų iš pieno, truputį nupurtykite ir iš abiejų pusių apvoliokite miltų mišinyje. Dėkite kalmarus į įkaitintą aliejų ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 3 minutes arba, kol gražiai apskrus. Labai svarbu, kad vienu kepimu į puodą neprikrautumėte per daug žiedų ir jie galėtų laisvai plūduriuoti. Visus kalmarus iškepsite per 4-5 kartus.

10. Iškeptus kalmarus dėkite ant popierinio rankšluosčio, apšlakstykite citrinos sultimis ir po minutėlės tiekite su česnakiniu „aioli“ ar kitu padažu. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas