Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidos kiaulienos sprandinės kepsniai: stulbinantis rezultatas

„Šis nuostabus receptas gimė visiškai ne mano dėka. Mano vyras (o pas jį idėjų nors vežimu vežk, tik suspėt iš paskos sunku) kartą nusprendė, kad mūsų mėsiniam grilio repertuarui reikia naujo recepto, nes kiek gi galima tuos šašlykus kepti – laikas išbandyti kažką naujo!“ – rašo maisto tinklaraščio „Karšta košė“ įkūrėja Vaida Bernatavičienė.
Grilyje kepti kiaulienos sprandinės kepsniai
Grilyje kepti kiaulienos sprandinės kepsniai / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Įvairiausių tų pasvarstymų buvo: steikas – labai gerai, puiki mėsa, atidus kepėjas ir tiek žinių, vištiena – puiku, bet labiau į vaikišką meniu traukia, tai reikia kažko įdomiau. Aš nieko prieš ir naujos idėjos man patinka, tik kuomet įgyvendinimas nugula ant vieno žmogaus pečių, tai mažumėlę slegia. Bet, kaip mėgsta sakyti mano vyras, problemų mes neturim – mes turim iššūkių. Tai nieko kito ir neliko, kaip susitvarkyti su nauju iššūkiu.

Rezultatas buvo stulbinančiai geras – sultinga, burnoje tirpstanti mėsa, o marinatas tobulai atlikęs savo darbą ir nenustelbiantis natūralaus mėsos skonio. Nieko geriau ir nesugalvosi. Po pirmo bandymo mes dar kokius septynis kartus kepėme taip paruoštą sprandinę ir kiekvieną kartą – šventė! Gerokai paprastesnis variantas nei šašlykai – jokių masažavimų, jokio nesibaigiančio svogūnų pjaustymo ir, tiesą sakant, net nežinau, kas skaniau (man gal sprandinės kepsniai).

Kažkokių ypatingų patarimų šiam patiekalui kaip ir neturiu, nes viskas labai paprasta iki banalybės. Vienintelis pastebėjimas: jeigu norėsite išsikepti 4 arba 6 kepsnius – marinato kiekį palikite tokį, koks nurodytas recepte, bet jeigu ruošite 8 ar 10, tuomet visus marinatui skirtus produktus dauginkite iš dviejų. Ir jokiu būdu nenaudokite druskos, nes jos tikrai pakaks nuo sojų padažo, kuris mėsai suteikia ypatingą minkštumą bei skonį.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Grilyje kepti kiaulienos sprandinės kepsniai
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Grilyje kepti kiaulienos sprandinės kepsniai

Prie šių kepsnių labai rekomenduoju paprikų skonio „aioli“ padažą (tikrai labai geras), kurį pasiruošti galite prieš dieną ar dvi ir sandariai uždengę laikyti šaldytuve, kol prireiks. Garnyrą rinkitės pagal savo skonį, bet mums labiausiai į kompaniją tinka traškios bulvytės ir kopūstų arba brokolių salotos.

Taigi, šį kartą sėkmingai įveikti iššūkiai ir tobuli grilyje kepti kiaulienos sprandinės kepsniai su kaulu!

Jums reikės:

6 kiaulienos sprandinės kepsnių su kaulu (kiekvienas po 250-300 g) bei vieno didelio ir sandaraus plastikinio maišelio marinavimui (nebūtinai).

Marinatui:

100 ml universalaus (ne tamsus ir ne šviesus) sojų padažo,

2,5 šaukšto medaus,

1,5 arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių (Dijon),

3 didelių česnako skiltelių,

1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio,

0,5 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Paprikų skonio „aioli“ padažui:

3 šaukštų majonezo,

3 šaukštų grietinės,

1 didesnės česnako skiltelės,

2 arbatinių šaukštelių „Sriracha Hot chilli sauce“ padažo,

0,5 arbatinio šaukštelio maltos rūkytos paprikos,

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

1. Pasiruoškite paprikų skonio „aioli“ padažą (galite prieš dieną ar dvi). Česnaką truputį pasmulkinkite ir su žiupsneliu druskos sutrinkite grūstuvėje iki pastos konsistencijos (tą galite padaryti ir plokščia peilio dalimi), tuomet sumaišykite su grietine bei majonezu ir leiskite 10 minučių pastovėti.

2. Praėjus laikui, įberkite žiupsnelį pipirų, suberkite rūkytą papriką, supilkite „sriracha“ padažą, dar kartelį viską išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos (man dažniausiai pritrūksta). Paruoštą padažą laikykite šaldytuve, kol prireiks, bet išimkite 5-10 minučių prieš tiekiant, kad įgautų daugiau skonio.

3. Kiaulienos kepsnius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

4. Pasiruoškite marinatą (druskos nereikia).Į dubenėlį supilkite sojų padažą, 1 šaukštą aliejaus, sudėkite medų, garstyčias, smulkia tarka įtarkuokite česnako skilteles, suberkite džiovintą čiobrelį bei juoduosius pipirus ir labai gerai viską išmaišykite iki vientisos konsistencijos.

5. Į didelį dubenį sudėkite sprandinės kepsnius, užpilkite marinatu ir labai švelniai rankomis paskirstykite jį tarp mėsos gabalėlių (masažuoti nereikia).

6. Kepsnius su visu marinatu perdėkite į sandarų plastikinį maišelį ir spausdami pasistenkite maksimaliai pašalinti jame esantį oro kiekį. Maišelį uždarykite arba užriškite ir įdėkite į didelį dubenį (apsauga, kad netyčia nepratekėtų marinatas ant šaldytuvo lentynų). Jeigu neturite maišelių, tuomet kepsnius su marinatu sudėkite į dubenį, stipriai paspauskite (kad liktų kuo mažiau oro), paslėkite sunkesne lėkšte, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Kepsnius šaldytuve marinuokite nuo 12 iki 24 valandų, bet ne ilgiau, nes mėsa gali pernelyg sūri nuo sojos.

7. Kepsnius iš šaldytuvo išimkite valandą prieš kepant (išpilkite su visu marinatu į dubenį ir nuimkite maistinę plėvelę, jeigu marinavote ne maišelyje) kad taptų kambario temperatūros. Marinato neišpilkite! Pasiruoškite kepimo skardą ir didelį lakštą folijos iškeptiems kepsniams.

8. Kepsninę įkaitinkite iki 240° C. Groteles aptepkite likusiu šaukštu aliejaus ir sudėkite kepsnius. Kepkite iš vienos pusės apie 4 minutes. Apverskite, dosniai aptepkite likusiu marinatu ir kepkite dar apie 4 minutes. Dar kartelį apverskite, vėl aptepkite marinatu ir kepkite dar po 1 minutę iš abiejų pusių, kol paviršius gražiai apskrus ir truputį karamelizuosis.

9. Kepimo procesą stebėkite ir po 2 minučių kepimo patikrinkite kepsnius ar neskrunda per greitai. Tikslus kepimo laikas labai priklauso nuo kepsninės, žarijų bei kitų faktorių, todėl vadovaukitės nuojauta bei patirtimi. Jeigu reikia (nors nerekomenduoju), įpjaukite mėsą ties storiausia vieta ir jeigu iš jos nesisunkia rausvas skystis – ji iškepusi.

10. Iškeptus kepsnius sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir leiskite 5 minutes „pailsėti“, kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys.

11. Sprandinės kepsnius tiekite su paprikiniu „ailoli“ padažu, skrudintomis bulvytėmis ir salotomis. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus