„Vienintelė pasireiškusi silpnybė buvo silkė, o saldumynams kaip buvau, taip ir likau abejinga. Bet gimdymo dieną (tuomet to dar nežinojau) mes su vyru užsukome į parduotuvę ir einant pro kulinarijos skyrių mano akis užkliuvo už „Kuršėnų“ vyniotinio. Net negaliu apsakyti tiek mano, tiek vyro nuostabos, kai pareiškiau, kad be solidaus gabalo aš nepajudėsiu iš vietos. Vakare vyras iškeliavo į kirpyklą, o aš dorodama savo vyniotinį supratau, kad prasidėjo gimdymas. Kaip tik, tuo metu, į svečius užsuko mano sesuo ir negalėdama patikėti tuo, ką mato, pareiškė: „tai ką, mažasis kuršiukas siaučia“? Taigi, taip šią išskirtinę dieną mūsų namuose klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinis virto „kuršiuku“. Šiandien jau daug kas pasikeitę – dukros artimiausiu metu grasina pralenkti ūgiu, parduotuvėje pro kulinarijos skyrių vėl praeinu ramiai, bet užplūdus nostalgijai, visuomet kepu „kuršiuką“.
Jūsų dėmesiui paprastas, nebrangus, lengvai pagaminamas, bet toks mielas širdžiai „Kuršėnų“ arba „kuršiuko“ vyniotinis. Nedaugžodžiausiu – receptas tobulas ir skanesnio varianto nesu ragavusi. Beje, šį kartą jokių pastabų ar patarimų neturiu (retas atvejis), nes viskas labai nesudėtinga ir elementaru. Bet, jeigu iškils klausimų – būtinai rašykite.
Jums reikės:
Biskvitui:
4 vidutinio dydžio kiaušinių,
4 šaukštų cukraus,
4 šaukštų miltų,
nedidelio žiupsnelio druskos,
2-3 šaukštų cukraus pudros.
Kremui:
180 g labai minkšto, kambario temperatūros sviesto,
180 g pusriebės arba riebios varškės,
apie 170 ml saldinto sutirštinto pieno (kondensuoto pieno),
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto.
Gaminimo eiga:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Standartinę orkaitės skardą truputį patepkite aliejumi (kad lengviau būtų paskirstyti tešlą ir popierius nejudėtų) bei įtieskite kepimo popierių.
2. Į du skirtingus dubenis atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Į trynius suberkite cukrų ir virtuviniu mikseriu plakite apie 4 minutes, kol masė pabals, taps puri ir padidės jos tūris.
3. Į trynių masę įsijokite miltus ir labai atsargiai bei švelniai viską išmaišykite.
4. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir virtuviniu kombainu plakite apie 4 minutes, kol masė taps tiršta bei standi.
5. Į trynių masę per du kartus labai atsargiai ir švelniai įmaišykite išplaktų baltymų masę. Tešla turi būti labai puri ir lengva.
6. Tešlą švelniais judesiais tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir išlyginkite paviršių. Šaukite į įkaitintą orkaitę (180°C) ir kepkite apie 12 minučių, kol biskvitas taps švelniai gelsvos spalvos.
7. Kol biskvitas kepa, ant stalo patieskite švarų, šiek tiek didesnį nei skarda rankšluostį ir per smulkų sietelį tolygiai apibarstykite jį cukraus pudra.
8. Iškeptą biskvitą išimkite iš orkaitės ir apverskite ant paruošto rankšluosčio, taip, kad kepimo popierius liktų viršuje. Tuomet, atsargiai nuimkite nuo paviršiaus kepimo popierių ir kartu su rankšluosčiu susukite į volelį. Palikite atvėsti.
9. Kol biskvitas vėsta, pasiruoškite kremą. Į dubenį pertrinkite varškę per tankų metalinį sietelį ir atidėkite.
10. Į kitą dubenį sudėkite minkštą sviestą ir elektriniu mikseriu, didesniu greičiu (ne maksimaliu) plakite apie 10 minučių, kol jis taps purus. Vėliau, nuolat plakant, po truputį supilkite kondensuotą pieną bei vanilės ekstraktą ir viską plakite dar apie 1 minutę. Į kremą sudėkite varškę ir nedideliu greičiu maišykite, kol masė taps vientisa.
11. Atvėsusį biskvitą išvyniokite, tolygiai aptepkite kremu ir rankšluosčio pagalba suvyniokite į ritinį.
12. Vyniotinį perkelkite ant pailgos lėkštės ir prieš tiekiant palaikykite 2 valandas šaldytuve, kad sustengtų kremas. Iš šaldytuvo vyniotinį išimkite 15 minučių prieš tiekiant (kad įgautų ryškesnį skonį) ir dosniai apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!