„Nes na, „susipirksiu viską ir kas, jeigu man nesigaus, nepatiks, tai pinigai vėjais“. Bet kartą investavus šiek tiek papildomų eurų, produktus naudosite ilgą laiką, o ir išbandyti naujus patiekalus bus priežastis. Jeigu reikėtų paieškoti recepto, nuo kurio verta pradėti pažintį savo virtuvėje su Azijos skoniais, šis būtų numeris vienas. Ingredientų sąrašas labai paprastas ir neilgas, o visas gaminimo procesas nereikalauja jokių ypatingų įgūdžių ar meistriškumo. Bet rezultatas – išskirtinio skonio, burnoje tirpstanti lašiša su žiupsneliu egzotikos. Ir apie išskirtinį skonį nė kiek neperdedu, nes paruošta pagal šį receptą ji tampa labai lengva ir puri, kaip sakė mano draugė „orinė“. Visiška priešingybė mūsų įsivaizduojamam lašišos skoniui.
Šis greitai pagaminamas, bet efektingas patiekalas puikiai tiks ne tik kasdienei lengvai vakarienei, bet ir proginiam stalui. Esant reikalui ingredientų kiekį galite lengvai dvigubinti ar trigubinti. Svarbiausia šiame recepte – neperkepta, viduje vos rausva lašiša. Kaip garnyras geriausiai derės basmati ryžiai ir azijietiškos kopūstų salotos.
Taigi, net jeigu niekada negaminote azijietiškų patiekalų, labai raginu išbandyti šią lašišą, nes, galiausiai, pagrindinis ingredientas yra tik mūsų noras“, – rašo Vaida.
Skanaus!
Jums reikės:
- 4 gabalėlių lašišos filė su oda (kiekvienas po 150 g),
- 3 šaukštų ryžių acto,
- 1 šaukšto sojų padažo,
- 0,5 arbatinio šaukštelio skrudintų sezamų aliejaus,
- 3/4 arbatinio šaukštelio žuvų padažo,
- 30 g balto cukraus,
- 1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų aitriųjų paprikų dribsnių (jeigu nemėgstate aštriai, praleiskite),
- nedidelio žiupsnelio druskos,
- baltų sezamų sėklų pabarstymui,
- įstrižai supjaustytų svogūnų laiškų pabarstymui.
Kaip gaminti:
1. Nuo lašišos odos nuskuskite žvynus, nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išrinkite ašakas.
2. Į nedidelį prikaistuvį suberkite cukrų, supilkite ryžių actą ir užvirkite ant aukštos ugnies. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps, o tuomet palikite 2-3 minutes virti, kol pradės kilti didesni burbuliukai ir išvirs tirštas sirupas.
3. Prikaistuvį su sirupu nuimkite nuo ugnies, perpilkite į dubenėlį, supilkite visus likusius ingredientus (išskyrus lašišą) ir gerai išmaišykite.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 220°C.
5. Pasirinkite atitinkamo dydžio metalinę skardelę, kurioje kepsite, kad visi lašišos gabalėliai joje tilptų pakankamai meiliai ir užpildytų beveik visą plotą.
6. Į skardelę sudėkite lašišą oda žemyn ir ant viršaus supilkite paruoštą padažą. Labai švelniai pamasažuokite, kad padažas tolygiai pasiskirstytų, apverskite gabalėlius oda į viršų ir palikite 10 minučių marinuotis (ne ilgiau!).
7. Praėjus laikui lašišą vėl apverskite oda žemyn ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 13-15 minučių. Kepimo metu du kartus šaukštu aplaistykite gabalėlius padažu, kad viršus šiek tiek karamelizuotųsi. Tikslus kepimo laikas labai priklauso nuo lašišos filė storio, todėl praėjus 13 minučių patikrinkite. Peiliu šiek tiek praskleiskite viduryje esantį gabalėlį pačioje storiausioje vietoje, jis turi būti iškepęs, bet šiek tiek dar rausvas viduje. Jeigu matote, kad žuvies viduriukas dar žalias, kepkite papildomas kelias minutes, bet neperkepkite.
8. Lašišą išimkite iš kepimo indo, perkelkite į lėkštę, kurioje tieksite ir apšlakstykite likusiu padažu. Lašišos odelę galite atsargiai nuimti, nes ji bus minkšta ir ne visiems patiks (man patinka) arba galite palikti. Ant viršaus užberkite sezamų sėklų bei svogūnų laiškų. Tiekite su basmati ryžiais ir azijietiškom salotom. Skanaus!