Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidos saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis kiniškai: traški ir sultinga!

„Tai pats geriausias saldžiarūgštės kiaulienos kiniškai patiekalas, kokį tik esu ragavusi! Traškūs iš išorės, sultingi ir minkštučiai viduje mėsos gabalėliai aplieti tirštu, lipniu padažu su greitai apkeptomis daržovėmis“, – rašo maisto tinklaraščio „Karšta košė“ įkūrėja Vaida Bernatavičienė.
Saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis
Saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Saldumo ir rūgštumo balansas šiame recepte – tobulas (visiems nors kartą yra tekę ragauti iki blogumo saldžių kinų virtuvės „šedevrų“). Mūsų šeimoje, tai vienas iš pačių mėgstamiausių patiekalų, kurį mergaitės užsisako įvairioms progoms ir visuomet maloniai primena, jeigu jau seniai jį buvau gaminusi. Bet turiu prisipažinti – neruošiu šios kiaulienos taip dažnai, kaip visi norėtų. Priežastis to paprasta, tai nėra greitai pagaminamas reikalas, nors ir netrunka pusdienį, bet pasiruošimo užtektinai. Todėl dažniausiai jį renkuosi savaitgalio vakarienei, kuomet nereikia skubėti ir turiu noro ilgiau laiko praleisti virtuvėje arba ypatingai nudžiuginti šeimyną.

Šį patiekalą reikia planuoti iš anksto, nes kiaulienos sprandinė būtinai turi būti marinuojama 24 valandas. Jeigu trumpinsite laiką, ji nebus tokia minkšta, o ilgai čiaumoti vieną gabalėlį – ne pats smagiausias užsiėmimas. Marinatui naudojama maistinė soda – sena azijiečių virtuvės paslaptis, kuomet reikia suminkštinti mėsą ir ji būtų sultinga, todėl nepraleiskite šio ingrediento. Dar viena paslaptis – tai dvigubas skrudinimas aukštoje temperatūroje, kuris suteikia produktams ypatingo traškumo ir neleidžia įgerti per daug riebalų (kad ir kaip paradoksaliai beskambėtų).

Daržovių kombinacija šiame recepte yra klasikinė, bet jeigu norite, galite ją papildyti morkomis ar kininiu bastučiu „Pak Choi“ (jeigu turiu, visuomet įdedu) ir kepti kartu su paprikomis. Antrą kartą apskrudinta mėsa bus traški kurį laiką, bet vos tik pateks į padažą, ji pradės minkštėti, todėl valgykite iš karto. Saldžiarūgštę kiaulieną tiekite su virtais ryžiais, bet labai gerai apskaičiuokite laiką, kad paruošus pagrindinį patiekalą nereikėtų laukti, kol jie išvirs. Ir svarbiausias patarimas – saugokite apkeptą mėsą, nes ji ir be padažo yra labai skani, o nekantrūs ragautojai dažnai neturi saiko.

Neišsigąskite ilgo produktų sąrašo bei netrumpo aprašymo, nes pats gaminimo procesas tikrai nėra sudėtingas ir paruoškite pačią skaniausią saldžiarūgštę kiaulieną kiniškai. Tikrai nenusivilsite!“ – rašo V.Bernatavičienė.

Skanaus!

Recepto šaltinis: www.recipetineats.com

Jums reikės:

apie 500 g kiaulienos sprandinės,

1 vidutinio dydžio svogūno,

1 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuoto česnako,

1 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos imbiero šaknies,

0,5 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos,

2 arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo,

2 šaukštų sojų padažo.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Saldžiarūgštė kiauliena su daržovėmis

Skrudinimui:

5 šaukštų kukurūzų krakmolo (įmaišymui į kiaulieną)

apie 120 ml kukrūzų krakmolo apvoliojimui

1 l saulėgrąžų, žemės riešutų ar kito augalinio aliejaus (jokiu būdu nenaudokite alyvuogių aliejaus).

Padažui:

80 ml balto cukraus,

80 ml obuolių sidro acto,

3 šaukštų konservuotų ananasų sulčių iš skardinės,

3 šaukštų kečupo,

0,5 arbatinio šaukštelio Vorčesterio padažo,

1 šaukšto sojų padažo,

1 arbatinio šaukštelio austrių padažo,

4 arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo

120 ml vandens

Kepimui:

1 didesnės česnako skiltelės,

2 arbatinių šaukštelių smulkiai supjaustytos imbiero šaknies,

1 vidutinio dydžio svogūno,

1 nedidelės raudonos paprikos,

1 nedidelės žalios paprikos,

250 ml vidutinio dydžio gabalėliais supjaustytų konservuotų ananasų,

1-2 šaukštų saulėgrąžų, žemės riešutų ar kito augalinio aliejaus (jokiu būdu nenaudokite alyvuogių aliejaus).

Kaip gaminti:

1. Kiaulieną nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.

2. Į dubenį burokine tarka sutarkuokite svogūną. Ant viršaus sudėkite kiaulienos gabalėlius bei visus likusius marinatui skirtus ingredientus. Rankomis švelniai viską išmaišykite, kad kiekvienas mėsos gabalėlis būtų padengtas marinatu. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir 24 valandoms dėkite į šaldytuvą.

3. Prieš gamindami patiekalą išimkite kiaulieną iš šaldytuvo, kad ji įgautų kambario temperatūrą, kol ruošite padažą bei kitus produktus.

4. Visus padažui skirtus ingredientus (išskyrus vandenį) sumaišykite dubenėlyje iki vientisos konsistencijos. Tik tuomet supilkite vandenį ir dar kartelį išmaišykite.

5. Į vieną dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytą imbierą, česnaką bei didesniais kubeliais supjaustytą svogūną. Į kitą dubenėlį – didesniais kubeliais supjaustytas paprikas, o į trečią konservuotus ananasus.

6. Į dubenį su kiauliena suberkite 5 šaukštus kukurūzų krakmolo, gerai išmaišykite ir palikite 5 minutėms, kad krakmolas sudrėktų bei taptų lipnus.

7. Į puodą, kuriami skrudinsite kiaulieną, įpilkite 1 litrą aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies iki 180°C. Jeigu neturite termometro, patikrinti ar aliejus įkaitęs, galite keliais būdais: į puodo vidurį įdėkite medinės mentelės kotą ir jeigu aplink jį pradeda intensyviai rinktis burbuliukai – aliejus įkaitęs; arba galite į aliejų įmesti šiek tiek marinato ir jeigu jis pradeda intensyviai gruzdėti – aliejus taip pat įkaitęs.

8. Kepimo skardą išklokite folija ir ant viršaus uždėkite groteles (aš naudoju esančias orkaitėje).

9. Į gilesnę lėkštę suberkite likusį kukurūzų krakmolą (120 ml) ir jame apvoliokite kiaulienos gabalėlius nukratydami krakmolo perteklių.

10. Į įkaitintą aliejų sudėkite apie trečdalį kiaulienos gabalėlių, bet neperkraukite – jie turi pakankamai laisvai plaukioti. Visą mėsą iškepsite per 3-4 kartus, priklausomai nuo puodo dydžio. Sudėję kiaulienos gabalėlius į aliejų iš karto išmaišykite (kad jie nesuliptų tarpusavyje) ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 3 minutes, kol gražiai apskrus. Iškeptą mėsą sudėkite ant grotelių, kad nuvarvėtų aliejus.

11. Iškepus visus kiaulienos gabalėlius ugnį padidinkite iki aukštos (ne maksimalios) ir palaukite kelias minutes, kol aliejus įkais iki 200°C.

12. Atgal į puodą sudėkite pusę mėsos gabalėlių pradėdami nuo labiausiai atvėsusių (dabar galima perkrauti) ir kepkite apie 1,5 minutės arba, kol kiauliena bus sodriai rudos spalvos. Apkeptus vėl perkelkite ant grotelių ir apskrudinkite antrą dalį.

13. Į didesnę bei gilesnę keptuvę įpilkite aliejų ir įkaitinkite ant aukštos ugnies.

14. Suberkite svogūną, česnaką bei imbierą ir nuolat maišydami kepkite apie 1 minutę. Suberkite paprikas ir maišydami kepkite apie 2 minutes.

15. Į keptuvę supilkite padažą, suberkite ananasus, truputį sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami virkite apie 2 minutes, kol padažas sutirštės. Tirštumas turi būti toks, kad braukiant mentele keptuvės dugnu trumpam turi išlikti švarus ruožas.

14. Į keptuvę sudėkite kiaulienos gabalėlius, gerai išmaišykite ir nuolat maišydami kepkite apie 10-15 sekundžių, kol mėsa sušils bei visi gabalėliai tolygiai pasidengs padažu.

15. Į dubenėlius dėkite ryžius, ant viršaus užpilkite saldžiarūgštę kiaulieną su daržovėmis ir nedelsiant tiekite. Po 5 minučių mėsa pradės minkštėti ir nebus tokia traški, nors vis dar labai skani. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito