Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidos silkės užkandis su keptomis bulvėmis ir voveraitėmis – pavyks puikiai

„Jau kurį laiką galvoje „nešiojausi“ silkės, bulvių ir voveraičių tandemo idėją. Tik man visai nesinorėjo salotų (nors iš nurodytų ingredientų jos irgi būtų puikios) – man reikėjo užkandžio“, – rašo maisto tinklaraštininkė Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Silkės užkandis su keptomis bulvėmis ir voveraitėmis
Silkės užkandis su keptomis bulvėmis ir voveraitėmis / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Ir ne bet kokio, o „mandrai“ atrodančio ir visus įprastus bei pažįstamus skonius sujungiančius į tobulą patiekalą. Kai pirmą kartą pagarsinau savo užkandžio idėją, mano vyras stiprokokai kilstelėjo antakius, nes silkė ir voveraitės, tai „čia kažkaip keistai skamba“. Bet sėkminga projekto baigtim aš buvau užtikrinta, juk silkė su grybais puikiai „draugauja“, tai koks skirtumas ar baravykai, pievagrybiai ar voveraitės. Na, gerai, yra tas skirtumas, bet tikrai ne dramatiškas. O, kadangi jūs dabar skaitote šį įrašą, tai akivaizdu, kad man pavyko ir pavyko labai gerai. Kepti traškūs bulvių griežinėliai, silkė, apskrudintos voveraitės ir visą patiekalą nuostabiai papildantis gaivus grietinės bei krapų padažas. Tradiciniai skoniai ir restoraninis vaizdas – labai vertas dėmesio pasiūlymas.

Pabaigai keli patarimai. Silkę šiam užkandžiui rinkitės sūdytą iš statinės arba sūdytą aliejuje, bet marinuotos nenaudočiau. Kepdami voveraites neperkraukite keptuvės, jeigu neturite pakankamai didelės, kepkite jas dalimis. Nes, jeigu voveraičių bus per daug, jos išleis savo sultis ir pradės troškintis, bet neapskrus.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad su šiuo užkandžiu yra „reikalų“, bet viskas tikrai nesudėtinga. Kol ant rankšluosčio džiūsta nuplautos voveraitės, išsikepkite bulves ir paruoškite padažą, o toliau jau viskas greita ir paprasta. Skanaus!“, – rašo V.Bernatavičienė.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Silkės užkandis su keptomis bulvėmis ir voveraitėmis
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Silkės užkandis su keptomis bulvėmis ir voveraitėmis

Jums reikės:

2-3 silkės filė aliejuje (kiekis priklauso nuo filė dydžio),

3-4 vidutinio dydžio bulvių,

apie 110 g nuvalytų voveraičių (apytiksliai 2 saujų),

2 didesnių česnako skiltelių,

nedidelės šakelės šviežio rozmarino,

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus (voveraičių kepimui),

3-4 šaukštų augalinio aliejaus bulvių kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.),

smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų patiekimui.

Padažui:

3 kupinų šaukštų grietinės,

1 šaukšto smulkiai supjaustytų krapų lapelių,

0,5 arbatinio šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės (tik geltonosios dalies),

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

1. Visus padažui skirtus ingredientus sumaišykite dubenėlyje ir laikykite šaldytuve, kol prireiks. Sumaišę padažą būtinai paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 220°C. Bulves nuskuskite, kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite storesniais griežinėliais (apie 1 cm.). Griežinėlius iš abiejų pusių apibarstykite druska bei pipirais.

3. Į skardą supilkite aliejų, vienu sluoksniu išdėliokite bulvių griežinėlius (kad nesiliestų tarpusavyje) ir apverskite, kad abi pusės pasidengtų aliejumi. Šaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar apie 10 minučių, kol visi griežinėliai gražiai apskrus.

4. Ant didelės lėkštės patieskite kelis sluoksnius popierinio rankšluosčio ir sudėkite iškeptas bulves, kad sugertų riebalų perteklių.

5. Silkės filė nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite mažesniais gabalėliais (kad kiekvienam bulvės griežinėliui užtektų).

6. Voveraites greitai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir iš karto perkelkite ant rankšluosčio, kad nudžiūtų. Šie grybai labai gerai sugeria drėgmę, todėl mirkyti juos yra didelė klaida ir skonis dėl to nukentės.

7. Didesnes voveraites supjaustykite į kelias dalis (kotelius taip pat), o pačias mažiausias palikite visas. Česnaką supjaustykite plonais griežinėliais ir truputį pasmulkinkite rozmarino lapelius.

8. Į didesnę keptuvę (kad voveraitės tilptų vienu sluoksniu) įpilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant aukščiausios ugnies. Jeigu visos voveraitės vienu sluoksniu netilps, kepkite dalimis, nes neapskrus ir išleidę savo sultis pradės troškintis.

9. Į gerai įkaitintą keptuvę suberkite voveraites, česnako griežinėlius ir rozmarino lapelius. Viską išmaišykite ir praėjus 10 sekundžių pabarstykite druska bei pipirais. Beveik nuolat maišydami voveraites kepkite apie 2-3 minutes, kol jos ir česnakas gražiai apskrus.

10. Į didesnę lėkštę, kurioje tieksite, supilkite padažą ir tolygiai paskirstykite ant dugno. Ant padažo išdėliokite apkeptas bulves, ant viršaus silkės gabalėlius ir apkeptas voveraites su česnaku.

11. Visą užkandį apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir tiekite. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas