Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidos slyvų uogienė su graikiniais riešutais: tikras gardėsis žiemai!

„Mes savo nedideliame sode turime pašėlusią slyvą. Ji kasmet dovanoja tokį gausų derlių, kad aš būčiau nieko prieš nors vienus metelius pailsėti. Ir visus sodininkus kiekvieną pavasarį ištinkantis rūpestis „nušalo, nenušalo“ mūsų slyvos nejaudina“, – rašo maisto tinklaraštininkė Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Slyvų uogienė su graikiniais riešutais
Slyvų uogienė su graikiniais riešutais / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Mes savo derlių skaičiuojame ne kilogramais, bet kibirais ir aš visiškai neperdedu. Nežiūrint į neproporcingą gausą sąlyginai nedideliam medeliui pačios slyvos yra neapsakomai skanios ir sultingos. Ir tą žino visi kaimynai kilometro spinduliu. Pirmus metus virusi nesuskaičiuojamą kiekį įvairiausių uogienių bei pagardų galiausiai supratau, kad tai neįveikiama ne tik mūsų šeimai, bet ir draugų šeimoms.

Taigi, pasiūliau vaikams užsidirbti papildomą eurą į taupyklę jas pardavinėjant. Kadangi gyvename šalia ežero ir vasarą link jo judančių žmonių tikrai daug, planas atrodė puikus. Deja, deja, niekas nebuvo nusiteikęs mokėti už slyvas, kad ir kokios jos skanios bebūtų. Tik labai nelengva žiūrėti į nosis nukabinusius vaikus praleidusius ne vieną valandą prie namų vartų. Nusprendėm, kad geriau jau jas išdalinti nemokamai ir „mat jį velniai tą uždarbį“. Taip mergaitės patraukė prie ežero ir visiems norintiems dovanojo slyvas, o norinčių atsirado nemažai.

Didžiausia ir vertingiausia pamoka, kurią jos parsinešė namo buvo ne išgelbėtas nuo supuvimo derlius, bet džiaugsmas dovanoti, nes sugrįžo namo su begale įspūdžių, smagių pokalbių ir padėkų apie kurias čiauškėjo visą vakarą. Taigi, kartais mažiau stiklainių namuose yra daugiau visomis prasmėmis.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Slyvų uogienė su graikiniais riešutais
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Vis tik, visiškai atsisakyti uogienių ar kitų pagardų aš neplanuoju. Ir šį kartą receptas mūsų pačios mėgstamiausios slyvų uogienės su graikiniais riešutais. Ją verdu jau daug metų iš įvairiausių rūšių mėlynųjų slyvų (čia, kol neužgriuvo savas derlius) ir rezultatas visuomet puikus. Riešutus galite rinktis kokius tik norite: migdolai ar paskrudintos migdolų riekelės, pasmulkinti lazdynų riešutai, karijų ir t.t. Vienintelis pastebėjimas tai – virimo laikas, nes jis priklauso nuo slyvų rūšies (daugiau sulčių, mažiau sulčių) ir nuo jūsų preferencijų uogienei – skystesnė arba tirštesnė. Visa kita taip paprasta ir nesudėtinga, o rezultatas toks skanus, kad kitą kartą slyvų verta net ir nusipirkti arba pasiimti veltui prie vieno iš Vilnius ežerų. Skanaus!“, – rašo V.Bernatavičienė.

Jums reikės:

1 kg mėlynųjų slyvų,

0,5 kg balto cukraus,

1 išskobtos vanilės lazdelės,

apie 30 g graikinių riešutų (saujelės)

1 šaukšto romo arba konjako (nebūtinai).

Kaip gaminti:

1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę. Ant viršaus suberkite cukrų ir paskirstykite po visą paviršių (maišyti nereikia).

2. Puodą uždenkite dangčiu ar maistine plėvele ir dėkite nakčiai į šaldytuvą, kad lėtai išsiskirtų slyvų sultys.

3. Kitą dieną paruoškite stiklainius. Įsitikinkite, kad jūsų stiklainiai neturi jokių įtrūkimų, o dangteliai švarūs, nesurūdiję ir sandariai užsidaro.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 130°C. Stiklainius su dangteliais kruopščiai išplaukite karštame vandenyje (galite su soda, bet tik ne su indų plovikliu). Dangtelius sudėkite į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi. Ant orkaitės grotelių patieskite kitą kepimo popieriaus lakštą ir sudėkite dar drėgnus stiklainius, bet taip, kad jie nesiliestų. Skardą su dangteliais įstumkite po grotelėm, uždarykite dureles ir viską kaitinkite apie 30 minučių. Karščiui atspariomis kepimo pirštinėmis atsargiai išimkite stiklainius su dangteliais iš orkaitės ir sudėkite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio.

5. Išimkite puodą iš šaldytuvo, nuimkite dangtį ir palikite kambario temperatūroje apie 30 minučių.

6. Vanilės lazdelę perpjaukite išilgai, šiek tiek „atverkite“ šonus ir peilio galiuku išskobkite sėklytes. Vanilės sėklas kartu su visa lazdele sudėkite į puodą su slyvom.

7. Puodą uždėkite ant vidutinės aukštos ugnies, viską išmaišykite ir užvirkite. Vos tik skystis pradės kunkuliuoti, sumažinkite ugnį iki vidutinės mažos. Būtinai nugraibykite paviršiuje atsiradusias putas, kol skystis bus skaidrus (tą darykite viso virimo metu, vos tik atsiras naujų).

8. Retkarčiais pamaišydami uogienę virkite apie 1,5 valandos, kol ji sutirštės ir į paviršių pradės kilti „sunkesni“ burbuliukai (labiau panašūs į sirupo konsistenciją). Tikslus virimo laikas priklauso nuo slyvų rūšies – vienos turi daugiau sulčių, kitos mažiau. Taip pat, nuo pageidaujamo uogienės tirštumo – jeigu mėgstate skystesnę, tuomet virkite trumpiau, o jeigu tirštesnę – ilgiau.

9. Kol verda uogienė, suberkite graikinius riešutus į metalinį sietelį ir nuplikykite juos verdančiu vandeniu (kad neliktų nešvarumų). Gerai nupurtykite ir palikite, kad nudžiūtų. Vėliau riešutus supjaustykite truputį mažesniais gabalėliais.

10. Uogienei baigiant virti supilkite alkoholį (jeigu naudosite), išmaišykite ir dar 5 minutes pavirkite. Nepamirškite nugraibyti putų, jeigu tokių atsiras.

11. Į išvirusią uogienę suberkite smulkintus riešutus, viską išmaišykite, nuimkite nuo ugnies ir išimkite vanilės lazdelę. Uogienę išpilstykite į paruoštus stiklainius iki pat viršaus ir sandariai užsukite dangteliais.

12. Stiklainius dangteliu žemyn sustatykite ant virtuvinio rankšluosčio. Užklokite juos šiltais audiniais (pledas, keli frotiniai rankšluosčiai ar kt.) ir palikite lėtai vėsti visą parą.

Atvėsusią uogienę laikykite šaldytuve arba šaltame rūsyje. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi