„Yra begalės šio recepto variantų, visi panašūs pagrindinių produktų sąrašu ir, dažniausiai, skiriasi tik prieskoniai bei jų proporcijos, o tai, mano nuomone ir yra esminiai niuansai išskiriantys šį receptą iš kitų. Noriu įspėti, kad paragavę šių švediškų kukulių galite susidurti su viena problema, užsisakius jų kavinėje – nuo šiol ten bus tik paprasti kukuliai“, – rašo V.Bernatavičienė.
Recepto šaltinis – www.kwestiasmaku.com
Jums reikės:
400 g maltos jautienos,
400 g maltos kiaulienos (kiaulienos ir jautienos mėsos mišinys yra klasikinis švediškas receptas, bet kukulius galite daryti naudodami vien kiaulieną arba vien jautieną, tik turėkite omeny, kad pasirinkus vien maltą jautieną jie nebus tokie minkšti ir sultingi. Šiam receptui puikiai tiks ir vištiena ar kalakutiena)
250 ml smulkiai sukapoto baltos sumuštinių duonos minkštimo (be plutos),
4-6 juostelių labai smulkiai pjaustytos rūkytos šoninės (jeigu renkatės lietuvišką arba tiesiog stipriau rūkytą šoninę - naudokite 4 juosteles, jeigu "Pancetta tesa" (ne tokio intensyvaus skonio) - 6 juosteles.)
1 didelio labai smulkiai pjaustyto svogūno,
4 kiaušinių,
580 ml jautienos sultinio (šiame patiekale aš naudoju sultinį iš ekologiško kubelio, mano nuomone, geras naminis sultinys čia nereikalingas, nes skonio padažui užtektinai suteiks mėsa ir visi prieskoniai),
2 š. sviesto,
2 š. miltų,
120 ml riebios grietinėlės (35 proc. riebumo),
1 š. (nubraukto) druskos,
1 ir 1/2 a. š. maltų juodųjų pipirų,
1 ir 1/2 a. š. balto cukraus,
1/2 a. š. malto muskato riešuto,
1 a. š. prieskonių mišinio,
aliejaus kepimui,
1 a.š. sojų padažo (nebūtinai).
Prieskonių mišiniui
1/8 a. š. malto imbiero,
1/8 a. š. malto cinamonas,
1/8 a. š. malto kardamono,
1/8 a. š. maltų gvazdikėlių,
1/8 a. š. maltų kajeno pipirų.
Kaip gaminti:
1. Dubenyje sumaišykite smulkiai sukapotą duonos minkštimą su 80 ml sultinio (nupilkite nuo bendro nurodyto kiekio 580 ml).
2. Ant vidutinės nedidelės ugnies keptuvėje įkaitinkite vieną šaukštą sviesto ir apkepinkite svogūną iki švelniai auksinės spalvos, laikas nuo laiko vis pamaišydami.
3. Apkepintą svogūną perdėkite į dubenį su duona ir išmaišykite. Toje pačioje keptuvėje (jos plauti nereikia) apkepinkite šoninę, kol ištekės visi riebaliukai ir ji taps traški. Jeigu šoninė labai liesa (naudojate „Pancetta tesa“), įdėkite papildomą šaukštą sviesto. Riebalus paliekant keptuvėje, jų jau neprireiks, sudėkite šoninę į dubenį su duona, svogūnais ir viską išmaišykite.
4. Į didesnį dubenį sudėkite mėsą, sausus prieskonius (druską, pipirus, cukrų, muskato riešutą bei 1 arbatinį šaukštelį pasiruošto prieskonių mišinio), duonos masę, įmuškite kiaušinius ir viską gerai išminkykite.
5. Pasiruoškite kepimo skardą ar didesnę lėkštę, kur būtų patogu dėti kukulius. Pasiruoškite indą su šaltu vandeniu (jam atšilus, galima įmesti keletą ledo kubelių), jame laikas nuo laiko suvilgysite rankas lipdydami kukulius, taip stipriai palengvinsite sau darbą, nes jie lengviau formuosis ir bus lygesniu paviršiumi.
6. Dabar imkite po 1 valgomąjį šaukštą paruoštos masės ir darykite kukulius, jie neprivalo būti tobulai identiški, bet daugiau mažiau graikinio riešuto dydžio.
7. Ant vidutinės aukštos ugnies keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kukulių į keptuvę dėkite tiek, kad jie nesiliestų vienas su kitu, nes pradės troškintis, o ne kepti, geriau po mažiau. Apytiksliai bus 3-4 partijos, priklausomai nuo keptuvės dydžio.
8. Kepkite apie 3-5 minutes, kol kukuliai iš abiejų pusių bus gražiai apskrudę. Kepimo laikas labai priklauso nuo keptuvės, kurioje kepsite (ketaus, teflono ir t.t.), taip, kad labiau orientuokitės į rezultatą, o ne į tikslų kepimo laiką. Apkeptus kukulius atidėkite į lėkštę.
9. Dabar miltus sumaišykite su 4 šaukštais vandens (kad neliktų gumuliukų) ir supilkite į likusį sultinį.
10. Jeigu kukulius kepėte pakankamai didelėje keptuvėje aukštomis sienelėmis, tuomet nupilkite susidariusius riebalus ir nustatykite vidutinę kaitrą. Jeigu kepėte mažoje keptuvėje ir visi kukuliai niekaip, net ir labai glaudžiai joje netilps, tuomet susiraskite puodą ir įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.
11. Į įkaitintą puodą ar keptuvę supilkite sultinį sumaišytą su miltais ir užvirkite. Praėjus minutei sudėkite apkeptus kukulius, tuo pačiu supildami ir lėkštėje susidariusias mėsos sultis.
12. Šiek tiek pridengę dangtį, retkarčiais, labai atsargiai pamaišydami viską virkite apie 6-8 minutes, kol padažas sutirštės. Tuomet supilkite grietinėlę, pavirkite dar 2 minutes ir nuimkite nuo ugnies.
13. Uždenkite dangtį ir leiskite keletą minučių viskam pailsėti, kad susibalansuotų skoniai. Dabar ragaujame padažą ar netrūksta druskos, pipirų. Jeigu druskos lyg ir pakanka, bet jaučiate, kad norisi ryškesnio skonio, na kažko trūksta – įpilkite šaukštelį sojų padažo.
14. Švediškus kukulius galite tiekti su bulvių koše, virtomis arba keptomis bulvėmis, bet, mano nuomone, prie šių fantastiškų kukulių tobuliausiai dera būtent bulvių košė. Mūsų šeimoje privaloma garnyro dalis yra bruknių arba spanguolių uogienė. Jeigu mėsa su uogiene jums nesuderinamas dalykas, tuomet rinkitės marinuotus agurkus ar burokėlius (nors pabandyti uogienę tikrai verta).