Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidos troškinti kiaulienos sprandinės kepsniai su kopūstu – burnoje tirpstantys

„Įprastai troškiniai priskiriami šaltesnio laikotarpio patiekalų racionui. Bet tik ne šis! Lėtai troškinti, burnoje tirpstantys kiaulienos sprandinės kepsniai su šviežiais kopūstais ir vasariško gaivumo visam patiekalui suteikiančiais krapais“, – rašo maisto tinklaraštininkė Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Troškinti kiaulienos sprandinės kepsniai su kopūstu
Troškinti kiaulienos sprandinės kepsniai su kopūstu / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Nuoširdžiai pasakysiu – neįtikėtinai geras receptas bet kokiam sezonui, nes ko jau ko, bet kopūstų ir krapų be vargo rasime ir gūdžiausią žiemą. Kai pirmą kartą pagaminau šiuos kepsnius (nuo pirmo karto jie nemenkai patobulėjo), mano vyras pasakė, kad tai vienas iš jo mėgstamiausių naujų patiekalų. Šiaip, nelabai ir abejojau, kad jam patiks, nes troškinti kopūstai įvairiausiai paruošti yra jo tema. Bet dėl jauniausios dukros nebuvau tokia užtikrinta, nes jos santykis su kopūstais labai keistas: balandėliai – nuostabu (ypač močiutės), kopūstų salotos – tobula, o su kopūstų sriuba geriau net nesiartinti. Ir, koks palengvėjimas – „mama, žiauriai skanu“. Galutinis recepto variantas (kažkuo papildant, kažko atsisakant) šią vasarą buvo gamintas ne kartą ir ne du, bet kaskart – visiška sėkmė. Todėl, jeigu mėgstate mėsą ir kopūstus, trumpiau tariant, priklausote balandėlių mylėtojų flangui, nedvejokite ir išbandykite šį fantastišką receptą.

Ypatingų patarimų ruošiant šį patiekalą neturiu. Vienintelis pastebėjimas: ingredientų sąraše nurodžiau, kad sprandinės kepsniai be kaulo, bet galite gaminti ir su kauliuku, tik įvertinkite kiek papildomo svorio „atims“ kauliukas, o jeigu visas kepsnys didesnis, gali pailgėti troškinimo laikas. Šį patiekalą galite paruošti iš anksto (net prieš dieną) ir atvėsintą bei uždengtą laikyti šaldytuve. Bet ruošiant iš anksto, viską pagaminkite iki krapų įmaišymo ir apkepimo 220°C temperatūroje.

Kitą dieną išimkite iš šaldytuvo, palikite 30 minučių kambario temperatūroje (atidengtą), vėliau įdėkite į įkaitintą iki 160°C orkaitę 15 minučių, o po to tęskite kaip aprašyta recepte. Taip pat, jeigu šį patiekalą ruošite šešiems žmonėms ir naudosite šešis kepsnius, tuomet visų likusių ingredientų kiekį palikite tokį patį, bet jeigu aštuoniems, tuomet jau dvigubinkite.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Troškinti kiaulienos sprandinės kepsniai su kopūstu
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Troškinti kiaulienos sprandinės kepsniai su kopūstu

Troškintus kiaulienos sprandinės kepsnius su kopūstu tiekite su virtomis bulvėmis (man skaniausia), bulvių koše, grikiais ar kitu savo mėgstamu garnyru. Skanaus!“, – rašo V.Bernatavičienė.

Įkvėpimo šaltinis: www.kwestiasmaku.com

Jums reikės:

4 kiaulienos sprandinės kepsnių be kaulo (kiekvienas po 200-250 g)

2-3 šaukštų miltų mėsai apvolioti,

1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio,

1 didesnio svogūno,

3 didesnių česnako skiltelių,

250-300 g šviežio kopūsto,

1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų (400 ml),

1 didesnio šviežio pomidoro,

apie 400 ml vištienos ar daržovių sultinio iš kubelio (geriau rinkitės ekologišką),

2 šaukštų smulkiai supjaustytų krapų lapelių,

0,5 arbatinio šaukštelio balto cukraus,

1 arbatinio šaukštelio sojų padažo,

druskos,

šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1 šaukšto sviesto,

2-3 šaukštų augalinio aliejaus kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.),

gilesnės keptuvės su dangčiu (galite pritaikyti puodo dangtį) arba kepimo skardelės ir folijos,

kepimo popieriaus (jeigu naudosite skardelę – nereikia).

Kaip gaminti:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C. Mėsą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Mėsos plaktuku iš abiejų pusių išmuškite kiaulieną, kad gautųsi apytiksliai 1 cm. storio kepsniai.

2. Mėsą iš abiejų pusių apibarstykite druska, pipirais, raudonėliu, švelniai įtrinkite ir palikite kambario temperatūroje pasimarinuoti, kol ruošite kitus produktus.

3. Į dubenėlį suberkite smulkiai supjaustytą svogūną bei labai smulkiai supjaustytas česnako skilteles. Į kitą dubenėlį – nedideliais kubeliais supjaustytą šviežią pomidorą. Pasiruoškite sultinį.

4. Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir įkaitinkite ant labai aukštos ugnies (ne maksimalios).

5. Kiaulienos kepsnius apvoliokite miltuose, dėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite po 2-3 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Apkeptą mėsą išimkite ir sudėkite į lėkštę.

6. Ugnį sumažinkite iki vidutinės aukštos. Į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, suberkite svogūną su česnaku ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės (neapskrudinkite).

7. Į keptuvę sudėkite šviežią pomidorą, konservuotus pomidorus, supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, pipirų ir viskam užvirus, kartkartėmis pamaišydami, virkite apie 5 minutes.

8. Atgal į keptuvę sudėkite kiaulienos kepsnius su visomis lėkštėje išsiskyrusiomis sultimis. Mėsą truputį pastumdykite, kad ji būtų panirusi (arba beveik visa panirusi) į skystį.

9. Ant keptuvės viršaus užklokite kepimo popierių (didesnio skersmens nei keptuvė) ir uždenkite dangčiu. Kepimo popieriaus reikia, kad per greitai neišgaruotų skystis ir mėsa lėtai jame troškintųsi. Jeigu neturite tinkamos keptuvės, mėsą su visu skysčiu perdėkite į gilesnę skardelę (ji turi būti tokio dydžio, kad kepsniai tilptų ir skystis juos padengtų) ir keliais sluoksniais sandariai užklokite folija. Indą su mėsa šaukite į orkaitę (įkaitintą iki 160°C) ir kepkite 1,5 valandos.

10. Kol kepa mėsa, plonom juostelėm susipjaustykite kopūstą. Praėjus 1,5 valandos labai atsargiai (nepamirškite, kad dangtis taip pat karštas) ištraukite kepimo indą iš orkaitės, nuimkite dangtį, kepimo popierių arba foliją ir šakute patikrinkite mėsą. Ji turėtų būti jau pakankamai minkšta, jeigu ne – uždenkite ir dėkite į orkaitę dar 20 minučių, o po to vėl patikrinkite.

11. Ant mėsos suberkite kopūstus, užberkite žiupsnelį druskos ir šaukštu viską atsargiai išmaišykite (pasistenkite nesulaužyti kepsnių), kad kopūstai daugiau mažiau būtų panirę į skystį. Viską uždenkite dangčiu arba folija (kepimo popieriaus jau nereikia) ir šaukite į orkaitę dar 20 minučių.

12. Praėjus laikui išimkite troškinį iš orkaitės ir padidinkite kaitrą iki 220°C.

13. Nuo indo nuimkite dangtį arba foliją ir įmaišykite smulkintus krapų lapelius. Kiaulienos kepsnius atsargiai iškelkite ant troškinio viršaus ir šaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių (be dangčio), kol kepsnių viršus truputį apskrus. Jeigu išėmus iš orkaitės (prieš įmaišant krapus) skysčio bus labai mažai ir jis beveik visas bus išgaravęs, tuomet praskieskite verdančiu vandeniu iš virdulio.

14. Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir leiskite troškiniui 5 minutes „pailsėti“. Tuomet paragaukite skysčio ar netrūksta druskos, pipirų. Kiaulienos kepsnius tiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše, virtais grikiais ar kitu savo mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi