„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vaišių pažiba – sūrio lenta: kiek ir kokių sūrių bei priedų prie jų rinktis?

Jei naršote maisto nuotraukas socialiniuose tinkluose, galėjote pastebėti, jog prieš įvairias progas ten padaugėja pasakiškų lentų su sūriais ir įvairiais priedais nuotraukų. Šis formatas taip ir vadinamas – sūrio lenta. Tiesa, pasimėgauti sūriu su taure gėrimo ar ir be jo mėgsta daugelis. Tokia lenta, gražiai supakuota, gali net keliauti į kokią šventę kaip dovana. Ko tokiai sūrio lentai prireiks?
Sūrio lenta
Sūrio lenta / Vida Press nuotr.

Štai ko reikės susiruošus formuoti sūrio lentą:

1

Lentos, peilių ir kitų įrankių

Pirmiausia, žinoma, jums reikės paties pagrindo, ant kurio visą kompoziciją formuosite, lentos. Ji gali būti medinė, tokia atrodys šilčiausia, natūraliausia, tačiau lygiai taip pat tinka ir kitokių medžiagų, tarkime, akmens keramikos, jei tokią turite. Ko gero, tik plastikas čia ne itin tinka.

Jei sūrį tieksite nepjaustytą, tuomet reikės peiliukų kiekvienam valgytojui, kad šis atsipjautų gabaliuką norimo sūrio. Jei sūris bus pjaustytas griežinėliais ir kubeliais, tada pasirūpinkite šakutėmis gabaliukams pasmeigti.

Patiekdami džemą, čatnį, medų, taip pat dėkite po šaukštelį prie kiekvieno indelio arba duokite individualų kiekvienam besivaišinančiam.

2

Kelių skirtingų tipų sūrių

Vida Press nuotr./Sūriai
Vida Press nuotr./Sūriai

Sūrių rinkinys gali būti pats įvairiausias – teminis pagal šalis, tarkime, prancūziški, itališki, britiški sūriai, nepamirškime ir puikių vietinių gamintojų sūrių. Bene svarbiausias principas, kad sūriai būtų gana skirtingi. Vienas kietesnis, kitas minkštesnis, kai kas pelėsinio, kai kas fermentinio, gal vienas švelnesnio skonio, o pora per viduriuką, o kai kas ir labai pikantiško.

Kiek sūrių rūšių patiekti, jūsų valia, geriausia – 3–7.

Tarkime, bazinis rinkinys galėtų atrodyti taip: brie sūris, parmezanas ar panašaus tipo kietasis sūris, ilgiau brandintas, pikantiškas čederio sūris, lietuviškas pusiau kietas ožkos pieno sūris, pusminkštis šveicariškas sūris.

Kiek sūrių rūšių patiekti, jūsų valia, geriausia – 3–7. Taip pat patys nutarkite, ar sūrį supjaustysite, ar dėsite ant lentos nesmulkintą. Pirmasis variantas, ko gero, patogesnis.

3

Nesaldžių kepinių

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai

Ragaujant įvairius sūrius norisi užkąsti šio to neutralesnio, padaryti pertraukėlę tarp vieno ir kito ragavimo. Ant lentos tikrai pravers poros–trejeto rūšių kepiniai, tarkime, prancūziško batono riekelės, krekeriai, grisini lazdelės. Tinka ir pirktiniai, ir naminiai pastarųjų variantai.

4

Šviežių vaisių ir / ar uogų

Vida Press nuotr./Sūrio lenta
Vida Press nuotr./Sūrio lenta

Dar viena rūšis burnos atgaivintojų, o ir skonio papildinių – šviežių vaisių, uogų intarpai ant sūrio lentos. Jie gali būti patys įvairiausi – labai tiks tokie kaulavaisiai, kaip abrikosai, persikai, taip pat kriaušės, idealiai derančios su parmezanu. Daugelis žino, kaip gerai su sūriu suskamba vynuogės, įdomiu atradimu gali tapti vyšnių, persimonų kompanija. Daug rūšių gal ir nereikia, užteks poros–trejeto.

5

Džiovintų uogų, vaisių, riešutų

Migdolai, lazdynų ir graikiniai riešutai – nuostabūs sūrių palydovai. Dar – įvairių spalvų marinuotos alyvuogės. Taip pat galite paberti po saujelę razinų, džiovintų spanguolių, vyšnių ar šilauogių. Gilaus saldaus skonio džiovintos uogos gerai subalansuos pikantišką, aitresnio skonio sūrį.

6

Džemų, čatnių, medaus

Šie priedai irgi labai pageidautini, galite rinktis ir naminius, ir pirktinius, nes pastarųjų, ypač smulkiųjų Lietuvos gamintojų, galima rasti labai neprastų. Tiks ir rabarbarų čatnis, ir tobulasis figų džemas, o ką jau kalbėti apie skirtingų aromatų medų.

Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų čatnis
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų čatnis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau