1. Česnako skilteles, alyvuogių aliejų, žolelių mišinį, pipirus, druską ir žiupsnelį cukraus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Varškės sūrį apipilkite mišiniu, gerai įtrinkite ir palikite bent 2–3 valandoms pastovėti.
2. Sūrį su visu marinatu dėkite ant folijos lakšto, aptepkite majonezu ar jogurtu, gerai suvyniokite, kad neliktų tarpelių, ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, paskui foliją praskleiskite ir dar pakepkite, kol sūris gražiai apskrus.
3. Sūrį tiekite tiek karštą su šviežiomis salotomis, tiek atšalusį prie vyno ar alaus. Jei sūrų kepate prie alaus, pabarstykite kmynais ar malta aitriąja paprika.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.
2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
- Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
- Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
- Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
- Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
- Ant viršaus užberkite riešutų.
- Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
- Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Tiekite su skrudinta duonos riekele.
- Česnako skiltelę nulupkite ir sutraiškykite.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
- 2 šaukštu sulčių pilkite į indelį su česnakais, suberkite rozmarinus, supilkite vyną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Sūrių ritinėlius dėkite į karščiui atsparias lėkšteles ir gausiai apliekite padažu.
- Valandą marinuokite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 12 min.
- Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, užberkite ant sūrio.
- Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
- Kulinaro patarimas. Jeigu norite, į užpilą galite įmaišyti šaukštelį grūdėtųjų garstyčių.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais. Kepame apie 15–20 minučių. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Kepimo formą, kurioje tilptų duona, išklokite kepimo popieriumi.
2. Nedideliame prikaistuvyje ar dubenėlyje, įdėtame į didesnį dubenį su verdančiu vandeniu, ištirpinkite sviestą, suberkite į jį kapotas žoleles ir gerą žiupsnį druskos.
3. Imkite aštrų peilį, skirtą duonai raikyti ir darykite kepaliuko paviršiuje gilius pjūvius skersai, o tada išilgai, būkite atidūs ir neperpjaukite iki pat apatinės plutos. Turite gauti kepaliuką, kurios viršus supjaustytas kvadratėliais.
4. Kepliuką švelniai spustelėkite, kad tarpai tarp kvadratėlių atsivertų ir apšlakstykite visą viršų žalumynais paskanintu sviestu.
5. Į pjūvius pridėliokite obuolių ir sūrio riekelių, jei tik įmanoma, tegul kuo daugiau jų būna užpildyta.
6. Galiausiai pašlakstykite kepaliuko viršų skystu medumi ir dėkite kepti. Kepkite 10–15 min. – kol viršus apskrus, o sūris bus išsilydęs. Jei duona itin greit skrunda, o sūris dar neišsilydė, galite ją pridengti folija.
7. Išimkite iš orkaitės ir tiekite iškart, kol sūris dar karštas, beveik burbuliuojantis, o duona bei obuoliai šilti.
1. Tešlą atšildykite, klokite į riebalais išteptą kepimo skardą, tada peiliu apvaliai nupjaukite kampus, kad būtų lengviau užlankstyti.
2. Ant kiekvieno tešlos lakšto krėskite bruknių uogienės su kriaušėmis, tada dėkite po sūrio gabalėlį ir kruopščiai užlankstykite tešlos kraštelius, kad sūris neištekėtų.
3. Kad kepinio viršus dailiai blizgėtų, aptepkite jį kiaušinio plakiniu ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę.
4. Kepkite apie 12–15 min., o iškepus leiskite sūriui pravėsti, kad nenusiplikytumėte.
Kulinaro patarimas. Jeigu manote, kad sūrio gabalėlis per didelis, perpjaukite jį skersai pusiau. Plonesnį sūrio gabalėlį bus lengviau užlankstyti ir nekils pavojus, kad nuo karščio jis ištekės per kraštus.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių.
2. Indą ištepkite alyvuogių aliejumi. Įverskite rikotos sūrį ir apšlakstykite aliejumi, kad geriau priliptų prieskoniai.
3. Apibarstykite druska ir pipirais (aš naudoju mišinį: raudonų, žalių, baltų, juodų). Namuose pati džiovinau rozmariną ir aštriuosius pipirus, jei neturite, galima naudoti ir pirktinius. Tik žinoma, naminiai visada suteikia savą skonį. :)
Taigi, užtarkuokite džiovintą raudonąjį pipiriuką (tik jo kiekį jau tikrai reiktų reguliuoti patiems) ir sulaužykite rozmarino lapelius. Apskrudę man jie labai skanūs!
4. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 15-20 min. Palaukite, kol šiek tiek apskrus ir dar karštą dėkite ant stalo.
Skanaus! :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Kapotus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje, sumaišykite su rozmarinais ir ištirpintu medumi. Sūrius dėkite į kepimo popierių, aptepkite riešutų ir medaus mase, kepimo popieriaus kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min.
2. Kol sūris keps, paruoškite uogų pagardą. Svogūną nulupkite, sumeskite į puodelį su cukrumi, pakaitinkite, tada sukrėskite vyšnias, supilkite citrinos sultis ir balzaminį actą. Viską gerai išmaišykite. Maišydami pagardą ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min.
3. Keptą sūrį išdėliokite į lėkštes, šalia patiekite šiltos arba atvėsintos vyšnių ir svogūnų tyrės. Tokią užkandėlę skanu valgyti su gražgarsčių salotomis ir baltos duonos riekele.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį, pastatykite ant vidutinės ugnies ir įdėkite sviestą. Kai vanduo pradės virti, nukelkite puodą nuo ugnies ir be perstojo maišydami mediniu šaukštu, suberkite miltus ir druską.
- Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir, be perstojo maišydami, kaitinkite, kol tešla sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sūrį bei pipirus.
- Palikite tešlą ataušti. Į ataušusią tešlą muškite po vieną kiaušinį ir energingai išplakite.
- Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Valgomuoju šaukštu dėkite tešlą į skardą suformuodami bandeles. Apibarstykite migdolų plokštelėmis ir patikrinkite, ar jos tikrai prie tešlos prikibo.
- Kepkite 15-20 min., kol bandelės įgaus auksinę spalvą ir išsipūs.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
- Pusę kiaušinio baltymo išplakite iki putų, supilkite miltus ir tarkuotą sūrį.
- Viską išmaišykite iki vientisos masės. Iš gautos masės formuokite rutuliukus į kuriuos dėkite jalapeno gabaliuką.
- Rutuliukus apvoliokite likusiame baltyme ir džiūvėsiuose.
- Kepkite gruzdintuvėje tris minutes, kol apskrus. Skanus.
- Mieles sumaišykite su cukrumi ir šiltu vandeniu.
- Palaukite, kol suputos ir įmaišykite majonezą, druską bei pieną.
- Po truputį berkite miltus ir maišykite.
- Kai maišyti taps sunku, suminkykite vientisą tešlos rutulį, dėkite į švarų dubenį, apdenkite maistine plėvele ir kildinkite šiltoje vietoje, kol padvigubės.
- Pakilusią tešlą perminkykite. Jei reikia, įminkykite dar truputį miltų ir padalinkite į 16 vienodo dydžio kamuoliukų.
- Kočiokite didelio delno dydžio skrituliukus, ant vieno dėkite po šaukštą tarkuoto sūrio ir užklokite kitu tešlos sluoksniu.
- Dar kartą perkočiokite, kad abu gabalėliai sukibtų.
- Keptuvę gerai įkaitinkite, sumažinkite temperatūrą iki vidutinės ir kepkite pyragėlius iš abiejų pusių, kol iškils ir gražiai paruduos.
- Jei reikia, patepkite keptuvę sviestu.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. „Philadelphia“ sūrį palikite ant sietelio 2–3 val., kad nuvarvėtų.
2. Sumaišykite abiejų rūšių sūrius, sviestą ir medų, suberkite džiovintus juoduosius serbentus. Masę palikite šaldytuve porai valandų.
3. Išimkite atšalusią masę iš šaldytuvo, suformuokite rutuliukus ir apvoliokite juos trupiniuose bei karamelėje.
1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.
2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.
4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.
1. Baklažaną supjaustykite išilgai per visą ilgį, sudėkite į pasūdytą vandenį ir palikite maždaug 10 minučių. Vėliau išimkite ir nusausinkite.
2. Baklažano juosteles apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite ant popierinių rankšluosčių.
3. Varškę sumaišykite su feta, išspauskite česnako pagal skonį ir sudėkite smulkiai supjaustytus džiovintus pomidorus, krapus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę įsukite į keptas baklažano juosteles.