Kaip šį gardų patiekalą pasigaminti ir išsikepti ant grilio, moko Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
„Pirmiausia, žinoma, svarbu išsirinkti gražų šonkauliukų gabalą. Kaip tai padaryti? Atsižvelkite į savo skonį – jei mėgstate riebiau, rinkitės gabalėlį su daugiau riebalų, jei liesiau, žiūrėkite, kad jų daug nebūtų. Kepti galite visą šonkauliukų juostą arba ją supjaustykite smulkesnėmis dalimis, tik atminkite – kuo gabaliukai didesni, tuo jie ir keps ilgiau“, – pataria G.Bovševič.
Tam, kad mėsa pasisavintų visus prieskonius ir gerai įsimarinuotų, visų pirma nuo šonkauliukų derėtų nuimti prie pat jų kaulo esančią plėvelę – taip padaryti reiktų ir dėl skonio, ir dėl estetiškesnio šonkauliukų vaizdo. O tuomet mėsą jau galima ir marinuoti.
Galina Bovševič siūlo naudoti sausąjį marinatą su alyvuogių aliejumi, o kiek pakepusius šonkauliukus dar aptepti ir namuose gamintu barbekiu glajumi.
„Visų pirma į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, juos išmaišykite, tuomet prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
Mėsai leisti marinuotis reikėtų mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai. Mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų“, – pasakoja G.Bovševič.
Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra, įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.
„Šiuo būdu paruoštų šonkauliukų mėsa pasidengs traškia plutele, o vidus išliks sultingas, prisiskverbęs glazūros skonio. Atminkite, kad kuo temperatūra mažesnė ir kuo mėsa ilgiau keps, tuo ji bus puresnė ir tiesiog kris nuo kaulo“, – tikina G.Bovševič.
Folijos indas, anot jos, kepant ant grilio ar ant grotelių taip pat nėra būtinas, tačiau kitu atveju šonkauliukus reikės dažniau vartyti ir skirti jiems kur kas daugiau dėmesio, mat dėl glajaus mėsa gali pradėti svilti.
„Kepdami šonkauliukus ant grotelių, žarijas patraukite į šoną, o norėdami jas kiek prigesinti, tiesiai ant jų galite užpilti vandens. Tik žiūrėkite, kad jo nepatektų ant mėsos, nes taip paprasčiausiai nuplausite visus prieskonius. Jei turite, žarijas prigesinti galite ir alumi – jo galima pilti ir ant pačių šonkauliukų, alus mėsai taip pat suteiks gerą skonį“, – patarimus dalija G.Bovševič.
Na, o jei laiko daug neturite ir norite visą kepimo procesą dar labiau pagreitinti, G.Bovševič siūlo šonkauliukus visų pirma apvirti sūdytame morkų, lauro lapų ir kitų mėgstamų daržovių sultinyje. Tuomet aptepti juos glazūra, užberti daugiau prieskonių ir dar pakepti ant grotelių ar grilio. Taip patiekalas bus paruoštas kur kas greičiau.