Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu

Kad ieškant paparčio žiedo, tylos nedrumstų gurgiantis skrandis, siūlome pasigaminti nepaprastai gardžių kiaulienos šonkauliukų, glazūruotų su namuose gamintu barbekiu padažu.

Kaip šį gardų patiekalą pasigaminti ir išsikepti ant grilio, moko Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina kiaulienos šonkauliukus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina kiaulienos šonkauliukus

„Pirmiausia, žinoma, svarbu išsirinkti gražų šonkauliukų gabalą. Kaip tai padaryti? Atsižvelkite į savo skonį – jei mėgstate riebiau, rinkitės gabalėlį su daugiau riebalų, jei liesiau, žiūrėkite, kad jų daug nebūtų. Kepti galite visą šonkauliukų juostą arba ją supjaustykite smulkesnėmis dalimis, tik atminkite – kuo gabaliukai didesni, tuo jie ir keps ilgiau“, – pataria G.Bovševič.

Tam, kad mėsa pasisavintų visus prieskonius ir gerai įsimarinuotų, visų pirma nuo šonkauliukų derėtų nuimti prie pat jų kaulo esančią plėvelę – taip padaryti reiktų ir dėl skonio, ir dėl estetiškesnio šonkauliukų vaizdo. O tuomet mėsą jau galima ir marinuoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas

Galina Bovševič siūlo naudoti sausąjį marinatą su alyvuogių aliejumi, o kiek pakepusius šonkauliukus dar aptepti ir namuose gamintu barbekiu glajumi.

Griliuje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.50 kg ((šonkaulių))
Druska: 2.00 valg. š. ((stambi))
Česnakai: 1.00 valg. š. ((miltelių))
Svogūnai: 0.50 valg. š. ((miltelių))
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. ((džiovintų))
Raudonėliai: 0.50 arbat. š. ((džiovinti))
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((kvapieji))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
  2. Prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
  3. Uždengtą mėsą palikite marinuotis mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai (mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų).
  4. Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią.
  5. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
  6. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra (receptą rasite paspaudę nuorodą), įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti

„Visų pirma į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, juos išmaišykite, tuomet prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.

Mėsai leisti marinuotis reikėtų mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai. Mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų“, – pasakoja G.Bovševič.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas

Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.

Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra, įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.

Barbekiu glazūra šonkauliukams
Receptas: Barbekiu glazūra šonkauliukams
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. ((tinka ir natūralus medus))
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st.
Sojos padažas: 4.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 0.50 valg. š.
Česnakai: 1.00 valg. š. ((milteliai))
Druska: 1.00 arbat. š. ((himalajų))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. ((kvapnieji))
Dūmo skonio aromatas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Į atskirą virimui skirtą puodą sudėkite visus glazūros ingredientus.
  2. Virkite ant nedidelės ugnies iki tiršto padažo konsistencijos maždaug 30 minučių.
  3. Paruoštu padažu aptepkite jau pamarinuotus ir kiek pakeptus kiaulienos šonkauliukus, tuomet juos įdėkite į kepimui skirtą folijos indą ir uždarame griliuje kepkite dar bent jau valandą.

Kiaulienos šonkauliukų receptas.

Šią glazūrą galite naudoti ir kaip padažą, tik į ją dar įdėkite šiek tiek pomidorų padažo – jis kiek sušvelnins skonį.

Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina kiaulienos šonkauliukus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina kiaulienos šonkauliukus

„Šiuo būdu paruoštų šonkauliukų mėsa pasidengs traškia plutele, o vidus išliks sultingas, prisiskverbęs glazūros skonio. Atminkite, kad kuo temperatūra mažesnė ir kuo mėsa ilgiau keps, tuo ji bus puresnė ir tiesiog kris nuo kaulo“, – tikina G.Bovševič.

Folijos indas, anot jos, kepant ant grilio ar ant grotelių taip pat nėra būtinas, tačiau kitu atveju šonkauliukus reikės dažniau vartyti ir skirti jiems kur kas daugiau dėmesio, mat dėl glajaus mėsa gali pradėti svilti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kiaulienos šonkauliukų gaminimas

„Kepdami šonkauliukus ant grotelių, žarijas patraukite į šoną, o norėdami jas kiek prigesinti, tiesiai ant jų galite užpilti vandens. Tik žiūrėkite, kad jo nepatektų ant mėsos, nes taip paprasčiausiai nuplausite visus prieskonius. Jei turite, žarijas prigesinti galite ir alumi – jo galima pilti ir ant pačių šonkauliukų, alus mėsai taip pat suteiks gerą skonį“, – patarimus dalija G.Bovševič.

Na, o jei laiko daug neturite ir norite visą kepimo procesą dar labiau pagreitinti, G.Bovševič siūlo šonkauliukus visų pirma apvirti sūdytame morkų, lauro lapų ir kitų mėgstamų daržovių sultinyje. Tuomet aptepti juos glazūra, užberti daugiau prieskonių ir dar pakepti ant grotelių ar grilio. Taip patiekalas bus paruoštas kur kas greičiau.

VIDEO: Gamina Galina Bovševič: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais