Kaip ją reikėtų marinuoti, kad iškepusi krūtinėlė būtų gardi ir sultinga, demonstruoja Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
„Dažnai baiminamasi ant laužo kepti vištienos krūtinėlę, mat manoma, kad ji iškepusi bus pernelyg sausa ar perkeps. To galima išvengti“, – tikina specialistė.
Tad ką gi daryti, kad vištienos krūtinėlė būtų sultinga?
Visų pirma, anot G.Bovševič, vištos krūtinėlę derėtų kiek pamarinuoti. Tam atskirame indelyje reikėtų pasiruošti vištienos prieskonių mišinuką, į jį dar įmaišyti džiovintų čiobrelių, rudojo cukraus, česnako granulių.
Į paruoštą prieskonių mišinį dar reikėtų įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, įpjaustyti keletą šakelių šviežio čiobrelio ir įspausti vienos citrinos skiltelės sulčių.
„Citrina, kaip ir kiti rūgštūs vaisiai, labai gerai minkština mėsą, tačiau jos padauginus mėsa gali tapti ir per sausa. Vidutinio dydžio krūtinėlei užtektų vienos storesnės citrinos skiltelės sulčių.
Marinavimui taip pat galima naudoti ir apelsinų, ananasų sultis, netgi kivius, tačiau kadangi jų rūgštys gan stiprios, svarbu sulčių nepadauginti.
Vištienai ir kalakutienai labai tinka ananasų ir apelsinų sulčių mišinys – kilogramui krūtinėlės reikėtų maždaug 100 g sulčių. Kiviai itin tinka marinuojant jautieną, mat jie ypač gerai minkština mėsą“, – pasakoja G.Bovševič.
Kuomet prieskonių marinatas su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis paruoštas, juo reikėtų ištrinti krūtinėlę. Ilgai marinuoti vištienos nereikia, pakanka ištrinti prieskoniais ir ją jau galima kepti.
Anot G.Bovševič, ant grotelių ar grilyje vištieną geriausia kepti didesniais gabalėlėliais – mat taip mėsa bus sultingesnė, tačiau jei norite, kad ji greičiau iškeptų, galite supjaustyti ir smulkiau. Priklausomai nuo temperatūros, mėsą kepkite po keletą minučių iš abiejų pusių, kol ji dailiai apskrus.
„Dar vienas svarbus dalykas. Kuomet mėsa iškepa, nederėtų jos iškart tiekti ant stalo. Iškepus bet kurios rūšies mėsą, reikėtų ją dar kokias 5–10 minučių palaikyti uždengus folija – taip mėsa išleis visas savo sultis ir bus daug skanesnė.
Jei norite ant grotelių ar grilyje dar galite pasikepti ir šviežių daržovių. Geriausiai tinka: pomidorai, cukinijos, paprikos. Jų ilgai kepti nereikia – kad išliktų jų traškumas“, – dėmesį atkreipia Galina Bovševič.
TAIP PAT SKAITYKITE:
Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu