Ją pasiruošti bei išsikepti gamtoje itin greitai ir paprastai, moko Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
Šįkart specialistė portalo Ji24 skaitytojams demonstruoja, kaip ant laužo ar griliaus išsikepti lašišos filė ir doradą.
Kedro lakštuose kepta lašišos filė
„Prieš kepdami lašišos filė, visų pirma iš jos pašalinkite visus kauliukus. Žvynus pašalinsite žuvį kiek stipriau patrynę su druska, tačiau juos pašalinti ne visada būtina, mat kepant ant grotelių ar kepsninėje jie patys atlips, o žuvies mėsa bus dar sultingesnė“, – pataria G.Bovševič.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: kaip išsikepti sultingą vištienos krūtinėlę
Kitas patarimas, kurį duoda G.Bovševič, lašišą ar kitą mėgstamą žuvį kepti ant specialių medžio popieriaus lakštų (jų būna kedro, juodosios amerikietiškos vyšnios ar kitų kvapų) – jie žuviai suteiks ypatingą aromatą.
„Naudodami šiuos lapelius, juos visų pirma maždaug valandai pamerkite į vandenį, kad suminkštėtų ir pasiruoškite virveles, kuriomis surišite į lakštus įvyniotą žuvį. Belaukdami, kol kedro popierių bus galima naudoti, galite pasiruošti žuvį.
Lašišos filė perpjaukite išilgai į keletą dalių, tik neišpjaukite riebesnių dalių. Tiek žuvies, tiek mėsos riebalų bijoti nereikėtų, nes būtent jie ir duoda skonį. Tad kuo lašiša bus riebesnė, tuo ji bus ir skanesnė“, – tikina G.Bovševič.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: jautienos burgeriai – greitai ir paprastai
Lašišos marinavimui specialistė pataria naudoti iš anksto paruoštą ir atskirame indelyje sumaišytą raudonėlių, baziliko, rudojo cukraus, himalajų druskos ir česnako granulių mišinį (taip pat tinka ir citrinpipiriai, čiobreliai, petražolės, peletrūnas) – juo ištrinkite žuvį ir ant jos išspauskite vienos citrinos skiltelės sulčių, tuomet žuvį patepkite alyvuogių aliejumi ir jau galite kepti. Keletą skiltelių citrinos bei pora šakelių šviežių čiobrelių galite uždėti ir ant žuvies jau ją kepdami.
Lašišą pamarinuoti galite ir šviežiai spaustose apelsinų sultyse – žuvį jose palaikykite keletą minučių, o kepdami keletą apelsino skiltelių galite uždėti ir ant pačios žuvies
„Jeigu nenorite, marinuodami lašišą, druskos galite visai nenaudoti, ją kuo puikiausiai atstos ir citrina. Ilgai žuvies marinuoti tikrai nereikia – tik įtrynėte prieskoniais ir jau galite kepti. Žuvį ant specialių grotelių ar grilio kepkite iš viso maždaug 15 minučių. Jeigu kepsite ant grotelių, atminkite, kad žuvies plėšti nuo jų nereikia, iškepusi žuvis pati turėtų gražiai atšokti nuo grotelių“, – pasakoja G.Bovševič.
Ant grotelių ar grilio kepta dorada
Kita puikaus skonio žuvis, puikiai tinkama kepimui gamtoje – dorada. Ją prieš kepimą, G. Bovševič pataria kruopščiai išskrosti ir nuvalyti. Tuomet žuvies vidų ir išorę ištrinti pasiruoštu prieskonių mišiniu (galima naudoti tokį pati kaip ir kepant lašišą, į jį dar pridėjus ir džiovintų žolelių).
TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu
„Kepant doradą, patarčiau naudoti laimo citriną – ji taip pat puikiai suminkštins žuvį ir suteiks jai dar geresnį skonį. Po skiltelę laimo sukiškite po žuvies žiaunomis ir į vidurius, taip pat įdėkite ir keletą šakelių šviežio rozmarino bei čiobrelio. Pagal skonį galima dėti ir šviežių krapų, petražolių, kalendrų. Jei žuvį kepate folijoje, į jos vidų dar galite dėti ir keletą gabaliukų sviesto“, – tikina G.Bovševič.
Dorados, kaip ir lašišos, ilgai marinuoti taip pat nereikia. Pakanka žuvį gerai įtrinti prieskoniais, jos išorę iš abiejų pusių kiek įpjauti – ir jau galite dėti kepti. Ant grotelių ar grilyje dorada iškeps maždaug per 10 minučių.
Jei žuvį kepsite orkaitėje, ją dėkite į specialų kepimui skirtą folijos indą, ant apačios, anot G.Bovševič, dar galite sudėti kepti ir mėgstamas daržoves arba keletą skiltelių laimo, orkaitėje kepti reikėtų apie 15–20 minučių.