Tailandietiškos virtuvės mėgėjams turėtų patikti ananasų salotos su obuoliais, romaninių salotų lapais, pagardintos šviežių čiobrelių lapeliais ir smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais. O užpilą ruoškite iš citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus, sojų padažo ir trupučio rudojo cukraus. Salotas galite pagaminti ir iš obuolių, burokėlių ir čederio.
Užkandžiams galite patiekti įdarytų obuolių. Juos įdarykite ne tik tradiciškais saldžiais priedais – varške, cinamonu, uogiene ar šokoladu, bet ir kumpio gabalėliais su svogūnais, salierais ir šalavijais, o viršų užpilkite trupučiu klevų sirupo. Kepkite ant grotelių. Puikų čatnį, ypač tinkantį prie sūrių, paruošite iš obuolių, svogūnų, razinų arba datulių, kalendrų ir paprikų.
Išsamų receptą, kaip pasigaminti čatnį, rasite straipsnyje PASAULIO SKONIAI. OBUOLIŲ ČATNIS.
Obuoliai puikiai dera su kiauliena, o jei dar pridėsite garstyčių, rezultatas bus puikus. Patiekalas įkvėpimui – keptas kumpis su obuolių glaistu. Labai gardi obuolių sidre troškinta triušiena. Vakarienei taip pat galite paruošti aštrų vištienos troškinį su obuoliais. Įkaitintame alyvuogių aliejuje trumpai apkepkite maždaug kilogramą gabalėliais supjaustytos vištienos su aitriųjų paprikų milteliais, kuminų sėklomis, druska ir pipirais. Tada išimkite mėsą, o tame pačiame puode, kol suminkštės, pakepinkite kubeliais supjaustytus obuolius, svogūnus. Vėl viską išimkite ir tame pačiame puode pakepinkite 4 valg. š. sviesto ir maždaug 60 g miltų, supilkite 180 ml pieno, 480 ml vištienos sultinio ir pakaitinkite, kol sutirštės. Sudėkite vištieną ir kepintus obuolius, įdėkite aštriųjų konservuotų pupelių, užvirinkite ir dar įdėkite puskiečio sūrio. Tiekite su tortilijomis.
O gal jums patiktų pica su vištiena ir obuolių skiltelėmis, ant kurios dar puikiai tiks karamelizuoti svogūnai ir sūris? Lengvai vegetariškai vakarienei svieste apkepinkite perpus perpjautas cikorijas, žaliąsias vynuoges ir obuolių skilteles, po maždaug 15 min. iš abiejų pusių. Prieš tiekdami dar pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Obuolių vakarienės temą atitiks ir gėrimai, jei patieksite obuolių sulčių ar obuolių sidro. Na, o desertams, spėjame, neprireiks įkvėpimo. Obuolių pyragai, saldūs sūriai, drebučiai, želė, putėsiai... Dar vieną puikų produktą pasigaminsite kaitindami obuolių sidrą, kol jis virs klampia mase, o jo masė sumažės iki 1/7 buvusio kiekio. Tai obuolių melasa, kurią galėsite naudoti kaip natūralų saldiklį, t. y. ten, kur naudotumėte, pavyzdžiui, klevų sirupą.
Naudingi patarimai
♦ Nuskinti obuoliai išskiria etileno dujų. Jei sudėsite obuolius į vieną indą su neprinokusiais bananais ar pomidorais, šios dujos padės pastariesiems greičiau prinokti. Tik paskui nepamirškite atskirti šių vaisių, nes lygiai taip pat padės ir greičiau gesti.
♦ Kad supjaustyti obuoliai neparuduotų, galima apšlakstyti juos ne tik citrinų rūgštimi. Puikiai tiks apelsinų ar greipfrutų sultys, kurios ne tik išgelbės nuo oksidacijos, bet ir suteiks malonaus aromato.
♦ Kad apsaugotumėte obuolius nuo parudavimo, galite juos laikyti pasūdytame vandenyje, o taip pat apšlakstyti alyvuogių aliejumi.
♦ Rūgštūs obuoliai turi daugiau pektino, todėl iš jų greičiau išvirsite džemą.
♦ Ilgai laikant obuolius, juose mažėja vitamino C. Tačiau konservuotuose produktuose jis išlieka ilgiau.
DAUGYBĘ IDĖJŲ, KĄ SKANAUS PAGAMINTI IŠ OBUOLIŲ, RASITE ČIA.
DĖMESIO! Kviečiame dalyvauti RECEPTŲ KONKURSE „Mano superpatiekalas iš bulvių“ ir laimėti puikų prizą!