Gnocchi pelėsinio sūrio gorgonzolos padaže (gnocchi al gorgonzola)
Ingredientai (4 asm.):
- 4 didelės bulvės;
- 1 stiklinė miltų;
- 1 kiaušinis;
- druskos;
- 100 g gorgonzolos pelėsinio sūrio (labiau tinka brandintas „piccante“, bet galima pabandyti gaminti ir su minkštesniu, švelnesnio aromato „gorgonzola dolce“);
- 100 g grietinėlės;
- viena kita gražgarstė;
- juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pusvalandį virkite (praėjusio derliaus) bulves su lupenomis. Dar karštas nulupkite, sutrinkite arba sumalkite.
2. Dar šiltos bulvių masės viduryje padarykite duobutę, supilkite miltus ir lengvai maišykite peiliu. Kol masė netapo homogeniška įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos (gnocchi nesukietės). Dar kartą maišykite peiliu, pabarstydami miltais.
3. Atsipjaukite masės gabalą, o likusią uždenkite švariu rankšluosčiu. Iš atsipjautojo gabalėlio iškočiokite ilgą „dešrelę“, supjaustykite ją 2 cm „pagalvėlėmis“, sudėkite jas ant padėklo, pabarstykite miltais, kad nesuliptų
4. Pabarstykite šakutę miltais ir kiekvieną „pagalvėlę“ ridenkite, kad liktų grotelių atspaudas. Iš visos pasigamintos bulvių masės tokiu būdu suformuokite „pagalvėles“.
5. Aukštame puode užvirinkite vandenį, pasūdykite, suberkite gnocchi ir virkite tol, kol pakils į viršų.
6. Kitame puode pakaitinkite grietinėlę, sudėkite gorgonzolos sūrį, ištirpdykite maišydami.
7. Į padažą suverskite nukoštus gnocchi, atsargiai sumaišykite.
8. Patiekdami lėkštėje papuoškite gražgarstėmis ir gorgonzolos gabaliukais.
Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:
Mokomės italų kalbos. Prisimindamas savo akademinę karjerą (dėsčiau italų kalbą VDU) pamokysiu jus teisingai ištarti du svarbius itališkus gastronominius terminus. Taigi, – gnocchi. Taisyklė nr.1: priebalsių junginys „gn“ tariamas „nj“. Tarimas bus minkštas, mielas, kaip tie bulvinukai. Taisyklė nr. 2: priebalsė „c“ atsidūrusi prieš „h“ tariama kaip „k“. Priebalsių samplaika „cch“ tariama energingai kaip dviguba „kk“. Gaunasi „njokki“. Taisyklė nr.3: nors „z“ paprastai tariama kaip „c“, tačiau Lombardijos miestukas Gorgonzola ir to paties pavadinimo sūris tariamas taip, kaip rašomas – „z“.
Kodėl būtent ketvirtadienį? Šito mes nežinome. Gastronominės tradicijos klostosi šimtmečiais, logikos ieškoti neverta. Tiesiog Romoje yra toks senas posakis: „Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa“ (it. ketvirtadienį – gnocchi, penktadienį – žuvis, šeštadienį – „trippa“ (skrandžio troškinys). Šiaip ar taip, gnocchi – senoviškas išradimas. Jį minėjo Giovanni Boccaccio „Dekamerone“ (VIII dienos trečioji novelė).
Derinimas. Čia daug kas priklausys nuo to, kokį sūrį jums pavyko rasti – gorgonzola „dolce“ ar „piccante“. Pirmuoju atveju gali tikti aromatingas, rožių ir džiovintų vaisių aromato baltasis „gewurztraminer“. Antruoju – minkštas, jaunas Apulijos „primitivo“. Apskritai, derinti gorgonzolą su vynu – nelabai dėkingas darbas.
Traškios salotos su pankoliais, braškėmis ir pelėsiniu sūriu gorgonzola (insalatina con fragole, finocchio e gorgonzola)
Ingredientai (4 asm.):
- 400 g įvairių lapelių salotų;
- 50 g gražgarsčių;
- 4 braškės;
- 1 pankolis;
- 16 juodųjų alyvuogių;
- 1 citrina;
- Himalajų (arba kitokios švelnaus skonio) druskos;
- 50–100 g pelėsinio sūrio gorgonzola;
- tyro alyvuogų aliejaus.
Gaminimas:
1. Švariai nuplaukite lapelius, išdžiovinkite nesuspausdami, kad išliktų traškūs.
2. Perpjaukite pusiau citriną ir išspauskite sultis ant griežinėliais supjaustyto ir pasūdyto pankolio.
3. Sumaišykite lapelius ir pankolį su tyru alyvuogių aliejumi. Sudėkite gražgarstes, lengvai išmaišykite.
4. Patiekdami lėkštėje pagardinkite juodosiomis alyvuogėmis, papuoškite išilgai supjaustytomis (kad matytųsi skersmuo) braškėmis suformuodami bokštelį. Bokštelio centre uždėkite kubo formos gabaliuką pelėsinio sūrio gorgonzola.
Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:
Rafinuotos salotos? Taip, pakankamai. Lengvai pikantiškas, kremingas sūrio skonis efektingai derės prie intensyvaus braškių rūgštumo. Pankolio skiltelės ir salotų lapeliai atsidurs neutraliame fone.
Actui – ne. Įsivaizduoju, – jums kažko trūksta. Aš žinau ko: balzaminio acto! Taip, prie braškių gal ir tiktų. Tik klausimas – koks balzaminis tiktų? Tas, po 3,5 euro? Ar „tradizionale“, brandintas 12 metų, po 80–100 eurų? Jeigu šito neturite po ranka, tada geriau jokio.
Derinimas. Su „Acqua Panna“ mineraliniu vandeniu.