Nusipirkome gatavos tešlos lakštų, vidutinio dydžio kopūstą ir sutarkavome jį panašiai, kaip mūsų seneliai tarkuodavo ruošdami kopūstus rauginti. Tik mes kopūstus ne raugėme, o subėrėme į pakaitintą alyvuogių aliejų.
Kopūstus ilgai kepinome ant lengvos ugnies, nuolat vartydami. Kol jie pakeitė spalvą ir išsausėjo. Tada pasūdėme, išdėliojome ant skardoje ištiestos tešlos. Mūsų mėgstamą pyragą paprastai gaminame kopūstus pagardindami kmynais, tačiau šį kartą nusprendėme patiekalui suteikti egzotiškumo. Todėl lengvai pabarstėme rožinio pipiro, kuris suteikė pikantišką atspalvį. Sotumo kopūstų pyragui suteikėme papildydami įdarą kietai virtu sutarkuotu kiaušiniu. Karštą trapios tešlos paviršių patiekdami pagardinome kubeliu sviesto.
Brusketa negali virsti kietu džiūvėsiu, viduje duona privalo likti minkšta.
Kol laukėme kepančio kopūstų pyrago nutarėme pasiruošti brusketų. Turėjome nusipirkę mocarelos „fior di latte“ bei vynuoginių pomidoriukų. Atsargiai ir tiksliai suraikėme čiabatą, kad riekelės storis neviršytų 1 centimetro. Riekelės privalo būti visos vienodo storio, kad kepant grilyje visas paviršius lygiai pasidengtų grotelių piešiniu. Nepamiršome, kad brusketa negali virsti kietu džiūvėsiu, viduje duona privalo likti minkšta, tačiau brusketa tik tada skani, kai paviršius yra šiurkštus ir traškus. Lengvai brūkštelėjome česnako skiltele, nes tai – irgi savotiškas natūralus antibiotikas, reikalingas gripo prevencijai žiemą. Česnaku pagardinome tik vieną duonos pusę, kad kramtant burnoje neliktų česnako kvapo.
„Ištraukėme“ iš pomidoriukų likopeną, iš anksto juos susmulkinę ir pašlakstę citrina, druska bei aliejumi. Likopenas žiemą ypač sunkiai organizmo įsisavinamas. Estetiką ir aromatą mums užtikrino ant mocarelos užmestas baziliko lapelis.
Brusketa nebūtų įsivaizduojama be mūsų „gyvybės eliksyro“ ir antiseptiko – tyro alyvuogių aliejaus, kuriuo ją dar kartą gausiai sulaistėme.
Kopūstų pyragas
Ingredientai (4 asm.):
- 2 trapios tešlos lakštai;
- 1 vidutinio dydžio kopūstas;
- 4 kietai virti kiaušiniai;
- 1 kiaušinio trynys;
- gabaliukas sviesto;
- rožinių pipirų;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Į dubenį sutarkuokite kopūstus.
2. Pilkite į keptuvę aliejaus, sudėkite tarkuotą kopūstą. Kepkite, kol suminkštės, pasūdykite.
3. Sutarkuokite virtus kiaušinius.
4. Patepkite kepimo skardą sviestu. Ištieskite ant jos vieną tešlos lakštą. Padenkite tešlos lakštą keptais kopūstais, pabarstykite tarkuotu kiaušiniu, lengvai pabarstykite rožiniais bei juodaisiais pipirais, o tada uždenkite viršų kitu tešlos lakštu.
5. Patepkite suformuoto pyrago paviršių kiaušinio tryniu, subadykite paviršių.
6. Dėkite skardą su pyragu į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes.
7. Patiekdami supjaustykite kubais, uždėkite po gabaliuką sviesto.
Brusketos su mocarela ir ančiuviais
Ingredientai (4 asm.):
- 4 riekelės čiabatos;
- 1 skiltelė česnako;
- 10 vynuoginių pomidoriukų;
- 1 citrina;
- 2 rutuliukai po 250 g mocarelos „fior di latte“;
- 8 sūdyti ančiuviai;
- baziliko lapelių;
- tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Gerai įkaitinkite grilio keptuvę ir užmeskite duonos riekes. Kai pasirodys grotelių žymės, apverskite ir dar pakepinkite.
2. Lengvai perbraukite vieną duonos riekės pusę česnaku.
3. Kubeliais supjaustykite mocarelą.
4. Perpjaukite pusiau pomidoriukus, pasūdykite, išspauskite citrinos sulčių, išmaišykite, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.
5. Išdėliokite ant duonos mocarelą ir pomidoriukus.
6. Perpjaukite brusketas pusiau, ant kiekvienos puselės užmeskite po sūdytą ančiuvį, uždėkite po lapelį baziliko.
7. Patiekdami gausiai pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite pipirais.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.