Vėlų balandžio pabaigos vakarą ir vėl ima atrodyti, kad žiema niekada nesibaigs. Galbūt todėl ketvirtadienio vakarienei žvalgomės į Siciliją, ten, kur visada šilta, šviečia skaisti saulė ir jauku. Gaminame Sicilijos kuskusą, kurį ragavome įvairiose salos vietose. Jo dar niekada patys vakarienei neruošėme, nors esame ne kartą ragavę pagaminto įvairiausiais būdais.
Romos butikuose galima nusipirkti perlinio „Cus-Cus precotto“ – (it. pusiau paruoštas pusgaminis). Keliaujant Sicilijoje teko matyti, kaip yra gaminamas tikras šio patiekalo pagrindas, kaip atidžiai ir ilgai kruopos sijojamos per minkštą tinklelį. Mes pasirinkome paprastesnį variantą, nusipirkę pusiau gatavo perlinio kuskuso, reikšmės suteikėme patiekalą pagardinantiems ingredientams.
Vegetariškajam kuskusui svarbiausia visas daržoves paruošti atskirai ir naudoti aukščiausios kokybės tyrą alyvuogių aliejų.
Vegetariškas kuskusas buvo lengvas ir nuo stalo atsikėlėme tarsi pavalgę salotų. Įdomu, kad su kuskuso pagrindu puikiai derėjo tokie lyg ir nederantys ingredientai, kaip baklažanai ir paprika. Lankydamiesi Sicilijoje sužinojome, jog vegetariškajam kuskusui svarbiausia visas daržoves paruošti atskirai, skirtinguose induose ir naudoti aukščiausios kokybės tyrą alyvuogių aliejų.
Mėgstame su jūros gėrybėmis gaminti risotto. Tačiau kuskusas – kur kas lengvesnis, skrandyje jo beveik nejaučiame, nors tiek ryžiai, tiek kuskusas aliejų smarkiai sugeria. Midijas gaminome panašiai, kaip ruošdami zuppa di cozze – (it. midijos su česnaku ir petražolėmis). Tik krevetes paruošėme rafinuotesniu būdu – nuplikėme brendžiu. Dalį atsivėrusių midijų išlukštenome ir sudėjome į kuskusą. Padažą taip pat panaudojome pagardinimui.
Siciliečiai sako: nepamirškite, kad kuskusas privalo likti birus ir sausas, kad ir kiek ir kokių sultingų jame būtų ingredientų. Imbiero šaknies drožlė patiekalui suteikė arabų virtuvei būdingo aromatingumo.
Prie kuskuso vakarienei derinome Casale Cent Corvi sodrų baltąjį „Malvasia“.
Vegetariškas Sicilijos kuskusas
Ingredientai (4 asm.):
- 160 g kuskuso;
- trečdalis stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- imbiero šaknies;
- 3 morkos;
- 2 cukinijos;
- 1 geltonoji paprika;
- 1 raudonoji paprika;
- 1 svogūnas;
- 2 baklažanai;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Pamerkite kuskusą į šiltą vandenį. Palikite nusausėti rėtyje, išmaišykite šakute, kad neliktų gumulų.
2. Į šiltą aliejų keptuvėje meskite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite. Dėkite kuskusą, pakepinkite ant mažos ugnies, smulkia tarka įtarkuokite imbiero šaknies, pasūdykite.
3. Į kitą keptuvę pilkite tyro alyvuogių aliejaus. Susmulkinkite kubeliais baklažanus, pakepinkite aliejuje, sudėkite į indą.
4. Tyrame alyvuogių aliejuje pakepinkite ir susmulkintą svogūną, sudėkite į indą. Sutarkuokite morkas ir sudėkite į svogūnus, pakepinkite, sudėkite į indą.
5. Supjaustykite kubeliais cukinijas, geltonąją ir raudonąją paprikas, visas atskirai pakepinkite, sudėkite į indą.
6. Perpjaukite pusiau vynuoginius pomidoriukus.
7. Dar kartą pakepinkite kuskusą aliejuje, sudėkite keptas daržoves, pomidoriukus, išmaišykite.
8. Patiekite kaip karštą patiekalą, lengvai pabarstykite šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kuskusas su jūros gėrybėmis
Ingredientai (4 asm.):
- 160 g kuskuso;
- tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 skiltelė česnako;
- 1 kg midijų;
- 8 tigrinės krevetės;
- pluoštas petražolių;
- 1 šviežias aštrusis pipiras;
- tyro alyvuogių aliejaus.
- 1 šaukštas brendžio
Gaminimas:
1. Pamerkite kuskusą į šiltą vandenį, palikite nusausėti rėtyje, išmaišykite, kad neliktų gumulų.
2. Keptuvėje pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, sudėkite kuskusą, pakepinkite kelias minutes.
3. Nuplaukite midijas.
4. Susmulkinkite česnaką ir petražoles. Meskite į šiltą aliejų, pakepinkite kelias minutes, dėkite midijas, kepkite, kol visos atsidarys.
5. Ant įkaitintos ketaus keptuvės dėkite krevetes, kai paruduos, apverskite, nuplikykite brendžiu.
6. Sudėkite midijas ant kuskuso, supilkite padažą, atsargiai išmaišykite. Patiekdami užmeskite krevetes.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.