Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Midijos: pomidorų krepšelyje su kuskusu ir pikantiškoje pupų „insalata“

Ar įmanoma atsivalgyti midijų? Vargu... Kiekviename Italijos regione jos gaminamos kitaip. Prieš išvykdami į rudeninį Kalabrijos turą žinojome, kad mūsų mėgstamo Kalabrijos „Capo Vaticano“ viešbutyje šefas Franco ne kartą nustebino midijų receptu. Pernai rudenį jo midijų patiekalą pavadinome „sriuba iš kirvio“. Kodėl?
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aromatingosios Franco midijos buvo tik šiek tiek pakaitintos savo sultyse, be jokių priedų, bet nuostabaus skonio. Tačiau patiektos itin originaliai. Jos skleidė aromatą iš focaccia (it. picos pagrindo tešlos) sulipdytame dubenyje. Gausiai pagardintos šviežutėliu sezono derliaus pipiru, Kalabrijos perlu – šviežiu peperoncino.

Kelionės išvakarėse nusprendėme Romoje pasigaminti pikantiškų midijų, tik šiek tiek sudėtingesniu receptu.

Vakarienei nusipirkome moliuskų juodame sietelyje su garantijos ir kilmės ženklu. Midijos į mūsų turgų buvo atgabentos iš Adrijos jūros. Mažutės, sodraus skonio, neryškios rožinės spalvos, bet itin saporite (it. skanios, aromatingos), kaip sako italai, kvepiančios jūros dumbliais. Jos skanios net termiškai neapdorotos, nes pilnos natūralios jūros druskos.

Lacijaus regiono restoranuose midijos gaminamos su pomidorų tyre, šviežiais pomidorais arba česnako ir petražolių padaže. Nė vieno Apeninų bato regiono italo neįmanoma būtų priversti valgyti midijų su grietinėle arba kokoso pienu. Šie ingredientai sveikatos maniakams niekaip nesiderina su jūros gėrybėmis. Tuo tarpu yra gausybė metodų suteikti midijoms skonio.

Mums teko gaminti šaldytas midijas Lietuvoje. Jos, be abejonės, nebuvo tokio ryškaus skonio, kaip šviežios midijos Italijoje, vis tiktai joms aromato suteikėme sukapoję į aliejaus ir česnako padažą ančiuvių. Vėliau nuplikėme baltuoju vynu. Dar trūko skonio? Žinoma. Nuplikėme puse stiklinės brendžio ir aromatas išėjo puikus.

Šaltam užkandžiui nutarėme pasigaminti midijų česnako ir petražolių padaže. Pagardinome kapotais ančiuviais. Derinome su stambiomis konservuotomis pupomis, kurias pagardinome čiurkšle apelsinų sulčių. Ir nepamiršome midijų paryškinti Kalabrijos aštriuoju pipiru peperoncino. Tiesa, dar pernykščiu, ištrauktu iš girliandos, kabančios visus metus virtuvėje. Nežiūrint to, aitrusis pipiras vis tiek buvo, kaip sako kalabriečiai, dinamite del Sud. Vertimas, esam tikri, nereikalingas.

Mėgstame įdarytus pomidorus. Juos gaminame įvairiais metodais. Šį rudenį pomidorai ypač sultingi. Nesprendėme įdaryti pomidorus su šakelėmis – Italijoje jie vadinami grappolo. Dar niekada įdarui nenaudojome kuskuso. Aukščiausios kokybės Sicilijos kuskusą pirkome kaip pusgaminį. Jį tereikėjo nuplikyti verdančiu vandeniu. Jo skonį paryškinome sutrintais midijų moliuskais ir šviežiomis petražolėmis.

Pomidorų, kuskuso ir midijų derinys buvo iš tiesų netikėtas. Pasvarstėme, ar kelioms minutėms pašauti pomidorus į orkaitę? Tačiau pomidorai buvo tokie sultingi, jog nusprendėme juos ragauti vos šiltus. Patiekalas išėjo lengvas, vegetariškas, pikantiškas ir itin aromatingas.

Ant stalo įdaryti pomidorai nudžiugino estetika. Vakarienės patiekalus derinome su lengvu baltuoju stalo vynu ir švelniu mineraliniu vandeniu „Fiuggi“.

Midijos pomidorų krepšelyje su kuskusu

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 vidutinio dydžio pomidorai su šakelėmis;
  • 150 g kuskuso;
  • 1 citrina;
  • 12 midijų su kiautais;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 4 sūdyti ančiuviai;
  • pluoštas petražolių;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Smulkiai sukapokite česnaką, dėkite jį į lengvai pakaitintą alyvuogių aliejų.

2. Pamerkite į šaltą vandenį midijas, o tada dėkite į pakaitintą aliejų su česnakais. Kai midijos atsivers, pabarstykite smulkiai sukapotomis petražolėmis, pašlakstykite vandeniu, kuriame pamerkėte midijas.

3. Ataušinkite midijas ir išimkite iš kiauto.

4. Užpilkite midijų vandeniu kuskusą, palaikykite ant lengvos ugnies, kol šiek tiek suminkštės.

5. Nuo pomidorų nupjaukite kepurėles, išskaptuokite pomidorų vidų. Pomidorų minkštimą išplakite elektriniu plaktuvu.

6. Sukapokite smulkiai sūdytus ančiuvius, sutrinkite šakute į vientisą masę.

7. Midijas, ančiuvius ir pomidorų minkštimą sudėkite į kuskusą, išmaišykite.

8. Šaukšteliu sudėkite kuskusą į pomidorus.

9. Patiekdami uždenkite kepurėlėmis, pabarstykite petražolėmis.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Midijos pomidorų krepšelyje su kuskusu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Midijos pomidorų krepšelyje su kuskusu

Pupelių ir pikantiška midijų insalata

Ingredientai (4 asm.):

  • 250 g marinuotų stambių pupelių;
  • 1 citrina;
  • 16 midijų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 apelsinas;
  • 4 sūdyti ančiuviai;
  • 1 ankštis aitriosios paprikos;
  • pluoštas petražolių;
  • tyras alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Pamerkite midijas į šaltą vandenį.

2. Sukapokite česnako skilteles ir ančiuvius. Dėkite į lengvai pakaitintą aliejų.

3. Išimkite midijas iš vandens ir suberkite į aliejų, pabarstykite smulkintomis petražolėmis, pašlakstykite midijų vandeniu, kai atsivers midijos, ataušinkite. Išimkite iš kiautų.

4. Išimkite iš pakuotės pupeles, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, išspauskite ant jų apelsino sulčių čiurkšlę.

5. Sudėkite midijų moliuskus į pupeles.

6. Atsargiai pasmulkinkite aitrios paprikos ankštį, suberkite į insalat, atsargiai išmaišykite.

7. Patiekdami stiklo taurėje dar kartą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

8. Pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

9. Patiekite kaip šaltą užkandį su šilta ciabatta.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiška pupelių ir midijų „insalata“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiška pupelių ir midijų „insalata“

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos