Tai ta smagi valanda, kai burbuliukais žadinamas apetitas. Nuotaika išlieka puiki, neapsunkstate ir neapsvaigstate, nes bare jums siūloma ne tik taurė prosecco arba nealkoholinis rausvas kartokas san bitter ir gelsvas crodino. Šiuos aperityvo gėrimus būtina palydėti užkandant šviežiomis naujo derliaus alyvuogėmis. O mums kilo mintis pasiūlyti jas pasigaminti.
Natūraliausiu būdu marinuotas alyvuoges labiausiai mėgstame savaitgalio aperityvų metu. Iš kitų aperityvo alyvuogių, akį džiuginančių spalva, dydžiais ir prieskoniais, išsirinkome in salamoia. Jas Romos turgaus pardavėjai dar vadina dolci – saldžiosios. Už šimtą gramų šių alyvuogių jie prašo mažiau nei vieną eurą. Pastebėjome, kad mūsų keliautojai, užsukę į turgų, kilogramą kitą šviežių stalo alyvuogių įsimeta į lagaminą ir išsigabena žiemai.
„Olive grosse dolci in salamoia“ – kaip jas atpažinti tarp kitų?
Italija garsėja alyvuogių rūšimis, iš kurių spaudžiamas tyras alyvuogių aliejus. Mūsiškėms mėgstamoms in salamoia atiduodame prioritetą, nes jos pirmiausia stebina dydžiu grosse – (it. stambios) ir subtiliu skoniu be marinatui būdingos rūgšties dolci – (it. saldžios). Netrukus, spalio pabaigoje jums papasakosime, kaip atpažinti aliejaus kokybę ir rūšių ypatingumus.
Aperityvui Italijoje naudojamos stalo alyvuogės, iš kurių aliejus nespaudžiamas. Jos marinuojamos, sūdomos, rūkomos įvairiais būdais. Pramoniniai metodai ne visada teigiamai veikia mūsų sveikatą. Mes patys naudojame tik rūšinį alyvuogių aliejų iš ūkininko. Paprastai beveik visuose Italijos alyvuogių aliejaus ūkiuose siūlomas ne tik alyvuogių aliejus, bet ir produktai su alyvuogėmis, alyvuogių paštetas užtepėlėms, natūraliai in salamoia marinuotos alyvuogės. Pavyzdžiui Kalabrijoje ragavome įspūdingas pikantiškas alyvuoges aliejaus ir aštriojo pipiro peperoncino padaže. Kalabriečiai dažniausiai naudoja švelniai parūkytas juodąsias alyvuoges dar paskanintas į kmynus panašiomis pankolių sėklomis, kurios alyvuogėms suteikia švelnų anyžių prieskonį. Su jomis jau jums gaminome alla campagnola padažą, paskanintą pomidorų pasta rankomis gamintiems naminiams makaronams fileja.
Aperityvui kalabriečiai sūdo juodąsias alyvuoges, maišydami jas ir su paprikos sėklytėmis. Šias dievina pikantiškų skonių mėgėjai. Jas mėgstame ir mes aperityvo metu Kalabrijoje. Romoje kiekviena šeimininkė namuose žiemai pasigamina natūraliausiu būdu marinuotų alyvuogių in salamoia. Jei spalį nebuvote Italijoje ir turguje nepavyko nusipirkti kelių kilogramų stalo alyvuogių, jų ieškokite stiklo indeliuose Lietuvos gurmė maisto butikuose tarp marinuotų alyvuogių. In salamoia alyvuogės kur kas stambesnės už kitas, be jokių prieskonių. Jų skonis – maloniai salstelėjęs.
Skonis ir aperityvas. Švelnioms salstelėjusioms alyvuogėms paskaninti puikiai tinka klasikiniu būdu pagaminto Franciacorta putojančio „Berlucchi Cuvee Imperiale Brut“ burbuliukai. Tiesa, jis šiek tiek brangesnis nei kiti aperityvo gėrimai.
Ingredientai:
- 1 kg stambių žalių stalo alyvuogių;
- 1 litras šalto vandens;
- 100 g stambios kokybiškos druskos.
Gaminimas:
1. Švariai išplaukite kibiro formos indą.
2. Nuplaukite stambias žalias stalo alyvuoges šiltu vandeniu ir suberkite į kibirą. Ant viršaus supilkite druską ir palaikykite be vandens 10 minučių. Tada užpilkite litru vandens ir uždenkite dangčiu.
3. Laikykite 24 valandas.
4. Praėjus šiam laikui alyvuoges nuplaukite, vėl pabarstykite 100 g druskos ir užpilkite litru vandens.
5. Taip kartokite maždaug savaitę, kol alyvuogės taps skanios, švelnios ir saldžios.
Įdarytos alyvuogės „olive ascolane“
Čia šoktelime į Vidurio Italiją. Dažnai mūsų svečius pasitinkame ne tik šaltu, bet ir šiltu aperityvu, kuriuo paryškiname prosecco burbuliukus. Lankydamiesi Markių regione Ascoli Piceno mieste paragavome įdarytų alyvuogių, kurias vietos restoranai valgiaraščiuose įvardino olive ascolane.
Duonos džiuvėsėliuose paskrudintos įdarytos alyvuogės – prabangus aperityvo užkandis. Ne kiekviena šeimininkė ryžtasi jas namuose gaminti. Trijų rūšių maltos mėsos mišiniu įdarytos olive ascolane reikalauja laiko, rankų meistriškumo ir dieviškos kantrybės. Taip pat ir lenkto, trumpo ir itin aštraus peiliuko. Jei neturėsite kantrybės namuose pasigaminti įdarytų alyvuogių, šio aperityvo užkandžio galite paragauti atvykę į Romą. Beveik visos Amžinojo miesto picerijos antipasti – užkandžių valgiaraščio skiltyje – tarp skrudintų cukinijų žiedų, ančiuvių, mėsos ir žuvies rinkinukų būtinai pasiūlys traškių sultingų ką tik iš karšto aliejaus ištrauktų įdarytų alyvuogių.
Ingredientai (4 asm.):
- 20 stambių stalo alyvuogių in salamoia;
- 2 stiklinės saulėgražų arba žemės riešutų aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 50 g jautienos;
- 50 g liesos kiaulienos;
- 50 g veršienos;
- 1 mažas svogūnas;
- 1 virta morka;
- 1 saliero stiebas;
- 0,5 stiklinės baltojo stalo vyno;
- 1 valg. šaukšt. duonos minkštimo;
- muskato riešuto;
- stambios druskos;
- smulkai maltų juodųjų pipirų;
- 2 kiaušiniai;
- smulkintų džiuvėsėlių;
- tarkuoto parmezano;
- miltų.
Gaminimas:
1. Pasiruoškite įdarą sumaldami visų trijų rūsių mėsą, pasūdykite, sumaišykite, masę pakepinkite alyvuogių aliejuje.
2. Smulkia tarka susmulkinkite svogūną, morką, salierą ir sudėkite į mėsą.
3. Nuplikykite baltuoju stalo vynu, o tada atšaldykite ir vėl pasūdykite, pabarstykite pipirais, sudėkite duonos minkštimą, įmuškite kiaušinį, suberkite parmezaną, išmaišykite.
4. Iš alyvuogių peiliuku išimkite kauliuką spirale sukdami alyvuogės minkštimą.
5. Įdarykite išgliaudytas alyvuoges įdaro mase.
6. Pamirkykite alyvuoges į plaktame kiaušinyje, apvoliokite miltuose ir vėl pamirkykite kiaušinyje.
7. Į atskirą indą suberkite duonos džiuvėsėlius ir apibarstykite jais miltuose ir kiaušinio plakinyje išvoliotas alyvuoges.
8. Kepkite alyvuoges gerai įkaitintame aliejuje, iškepusias nusausinkite ant sugeriamo popieriaus.
9. Patiekite kartu su aperityvo gėrimais.