Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Užgavėnių afrodiziakas – mieliniai blynai su ikrais. Silkė brusketoje su špinatais

Kuo pamaloninti savo partnerį ar partnerę Šventojo Valentino dieną? Vakariene restorane? Galbūt. Bet mes trokštame intymumo, o ne triukšmo. Ir kažko ypatingai skanaus. Apie saldumyną jau pagalvojome – išsikepėme nuostabų „Napoleono“ tortą ir juo nenusivylėme. Tačiau dar kažko trūksta.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai / Pauliaus Jurkevičiaus, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ką siūlo šiai šventei romantikai italai? Atspėjote... Jie niekaip neįsivaizduoja įsimylėjėlių vakaro be aistros, o tai reiškia – be afrodiziakų ant stalo. Jūros gėrybės – austrės, langustinai, aštuonkojai, sepijos, kalmarai, ančiuviai, silkė – visa tai privalo būti valgiaraštyje.

O štai mes apstulbome pirmąkart Italijoje maisto butike išvydę silkę. Tik ne marinuotą aliejuje, kaip pas mus, o rūkytą. Koks jos skonis? Stiprus, mūsų galva, pernelyg stiprus. Bet tame pačiame butike gavome puikų patarimą – derinkite silkę su nesūdytomis žolėmis, tarkime, kaliaropėmis, cikorijomis, špinatais. Nusipirkome maišą sultingų špinatų, juos pakepinome be aliejaus ir be druskos ir užmetėme ant traškios brusketos. Druską subalansavome, skonis tapo nuostabus. Dar silkę paryškinome avies sūrio „pecorino“ drožlėmis.

Bet tai tik mūsų „antipasto“ – užkandis. Afrodiziakų lietus pažiro ruošiant Užgavėnių blynus. Purius lyg dumplės, bet visiškai nepanašius į neapolietišką picą. Kvapnius, gelsvus, porėtus, lyg Romos akmuo travertinas. Be šių blynų vasario mėnesį niekaip negalime apsieiti.

Tarp kelių blynų sluoksnių šaukštais buvo kraunami juodieji ikrai. Užgeriami, suprantama, degtinaite.

Bet nėra nuostabesnių Užgavėnių blynų už tuos, kuriuos kepdavo vaikystėje močiutė. Ji šį receptą atsigabeno tiesiog iš tremties Tiumenėje. Blynai būdavo valgomi vasarį, kai už lango -50 °C. O kad tai buvo prabangiausias patiekalas, liudijo blynų „perdengimas“. Tarp kelių blynų sluoksnių šaukštais buvo kraunami juodieji ikrai. Užgeriami, suprantama, degtinaite.

Mes iš Lietuvos gavome dovanų raudonųjų ikrų dėžutę. Tik vėl bėda – iš kur Romoje mums gauti grietinės? Ne, į užsieniečių parduotuves neisime. Jei pasigaminame šaltibarščius, vietoje grietinės naudodami baltą liesą jogurtą „magro“, pabandysime juo pagardinti ir mūsų Užgavėnių blynus. Nors jogurtas liesas, bet tirštumu jis tikrai primena mūsiškę lietuvišką grietinę.

Tiesa, tokio nuostabaus sviesto kaip Lietuvoje irgi neturime, bet nusipirkome Italijoje patį brangiausią. Jį išlydėme, užpylėme ant blynų bokšto, padengto afrodiziakais, atsiprašome, raudonaisiais ikrais, ir intymios nuotaikos Švento Valentino puotoje nepritrūko.

Tik va už lango – anomalus vasaris, +25 °C.

Mieliniai blynai su ikrais

Ingredientai (4 asm.):

tešlai:

  • 350 g miltų;
  • 80 g alaus mielių;
  • 1,5 stiklinės pieno;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • stambios druskos.

perdengimui:

  • 140 g raudonųjų ikrų;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 3 kietai virti kiaušiniai;
  • 250 g lydyto sviesto;
  • 250 g baltojo jogurto „magro“.

Gaminimas:

1. Puodelyje su rankena pašildykite pieną. Ištirpinkite piene mieles.

2. Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus išplakite su cukrumi. Į trynius supilkite druską.

3. Sumaišykite trynius su baltymais ir supilkite į ataušintą pieną. Suberkite miltus, išmaišykite, kol gausis akyta tešla. Uždenkite dubenį su tešla rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje kilti.

4. Nesvylančią keptuvę smarkiai įkaitinkite, patepkite aliejumi sumirkyta servetėle, pilkite tešlą, kad išeitų maždaug 12–15 cm skersmens blynas. Apverskite.

5. Karštus iškeptus blynus uždenkite, kad neatauštų.

6. Patiekdami dėkite į lėkštę vieną blyną, ant jo dėkite šaukšelį raudonųjų ikrų, kraukite šaukštelį sutarkuotų kietai virtų kiaušinių, užpilkite lieso jogurto šaukštelį, uždenkite kitu blynu. Blyno viršų apliekite ištirpdytu sviestu.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr. /Mieliniai blynai su ikrais
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr. /Mieliniai blynai su ikrais

Bruschetta su špinatais ir silke

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 riekės malkų krosnyje keptos duonos „ciabatta“;
  • 500 g špinatų;
  • 4 gabaliukai rūkytos silkės
  • 4 vynuoginiai pomidoriukai;
  • 2 skiltelės česnako;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Į keptuvę, be aliejaus, sudėkite nuplautus špinatus, kepkite vartydami, kol pakeis spalvą. Įmeskite 1 skiltelę česnako.

2. Pusiau perpjaukite pomidoriukus, įmeskite į keptuvę su špinatais, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, dar kelias minutes pakepinkite. Nesūdykite.

3. Dėkite duonos riekeles ant grilinės keptuvės, kai pasirodys grotelės, apverskite. Lengvai brūkštelėkite kita česnako skiltele karštą duoną.

4. Sudėkite ant duonos špinatus su pomidoriukais, ant viršaus dėkite gabalą silkės. Pabarstykite avies sūriu „pecorino romano“, užberkite pipirų.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr. /„Bruschetta“ su špinatais ir silke
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr. /„Bruschetta“ su špinatais ir silke

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento