Kuskusas gaminamas iš rupiai maltų kietųjų kviečių. Kruopos specialiame negiliame inde šlakstomos vandeniu ir tarp delnų trinamos, kol lieka smulkūs rutuliukai. Jie sijojami per rėtį ir džiovinami saulėje.
Iš kruopainių gaminamos salotos, troškiniai, jų dedama į įdarus, valgomi su įvairiais padažais. Siūlome Ji24.lt receptų:
1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite indą dangčiu ir pusvalandžiui palikite, kol kuskusas išbrinks.
2. Supjaustykite salotas, agurką ir pomidorą.
3. Pagaminkite padažą: išspauskite iš citrinos sultis, įdėkite pomidorų pastos, įpilkite sezamo aliejaus, suberkite smulkintą česnaką, prieskonių, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
Jei norite, kad kuskuso salotos būtų ryškesnės spalvos, dėkite daugiau pomidorų pastos.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Migdolus pasmulkinkite peiliu, sumaišykite su razinomis, užpilkite šlakeliu karšto vandens ir po 10–15 minučių mišinį nusunkite.
- Svogūnus supjaustykite plonomis riekelėmis ir berkite į keptuvę su įkaitintu šlakeliu aliejaus.
- Įdėkite šaukštą medaus ir kepkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti. Viską sumaišykite su riešutų bei razinų mišiniu, česnako, kumino milteliais.
- Pomidoriukus perpjaukite pusiau, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.
- Kepkite kol šiek tiek suminkštės ir sudėkite į dubenį su svogūnų mišiniu.
- Kuskuso kruopas berkite į keptuvę su įkaitintu šlakeliu aliejaus, užpilkite verdantį vandenį ir citrinos sultis. Jei reikia, padruskinkite.
- Kepkite ant vidutinės kaitros, kol kruopos išbrinks ir taps sausos bei birios, tada viską suberkite į kepimo formą ir uždėkite gabalėliais supjaustytą sviestą.
- Įmaišykite svogūnų mišinį su pomidorais bei smulkintus žalumynus.
- Kepimo formą apdenkite folija ir pašaukite į orkaitę.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, apie 15–20 minučių. Patiekite karštą.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Kuskuso kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir brinkinkite 20-30 min.
2. Vėliau sudėkite jas į kepimo indą, ant kruopų suberkite pjaustytą keptą vištieną, supjaustytus svogūnų laiškus, užbarstykite prieskonių, užtarkuokite „Džiugo“ sūrio ir pašaukite į orkaitę 15-20 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Į šiltą virintą vandenį išspauskite citrinos sultis. Kruopas suberkite į dubenį, šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Kruopas užpilkite citrina parūgštintu vandeniu, dubenį uždenkite puodo dangčiu ir palikite brinkti.
- Paruoškite kitus produktus: bazilikų lapelius susmulkinkite, alyvuoges perpjaukite pusiau. Fetą ir pomidorus nuvarvinkite, jei reikia, pomidorus dar pasmulkinkite. Fetą galima pakeisti pigesniu nenokintu sūriu, pvz., mocarela. Jį reikėtų supjaustyti kubeliais ir nors trumpam pamerkti į nuo pomidorų nupiltą aliejų.
- Kai kuskuso kruopos užtektinai išbrinks, nukaiskite puodą, kruopas, įpylus šlakelį aliejaus, gerai išmaišykite, kad nesušoktų į gumuliukus, ir palikite ataušti (maišant salotas visi komponentai turi būti vienodos temperatūros).
- Ataušusias kruopas sumaišykite su pomidorais, sūriu, alyvuogėmis, riešutukais, bazilikais, pagal skonį pasūdykite, jei reikia, dar įpilkite nuo pomidorų likusio aliejaus.
1. Kuskusą suberkite į indą ir užpilkite vedančiu vandeniu. Palikite 20 min. išbrinkti.
2. Į kuskusą suberkite cinamoną ir medų, smulkintus migdolus, braškes. Išmaišykite ir dėkite į desertinius indelius. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Vištieną nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
2. Svogūną ir salierus susmulkinkite, morkas nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio juostelėmis.
3. Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite vištieną ir maišydama apkepkite iš visų pusių.
4. Tada supikite sultinį, suberkite morkas, salierus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol mėsa suminkštės, bet daržovės liks traškios.
5. Į keptuvę supilkite sojų padažą, pagal skonį įberkite pipirų ir cukraus.
6. Krakmolą sumaišykite su trečdaliu stiklinės šalto vandens, supilkite į patiekalą ir vėl užvirkite.
7. Tiekite su puriai išvirta kuskuso koše apibarsčiusi skrudintomis sezamų sėklomis.
1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės.
2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.
3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė.
4. Kitame dubenyje sumaišykite keptus atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis.
5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.
6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.
7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tada sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite kapotus rozmarinus. Keletą lapelių palikite papuošti.
8. Kuskusą su daržovėmis berkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Apibarstykite kapotais rozmarinais.
Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus. Tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais puikiai su juo dera.
Skanaus!
1. 230 g kuskuso kruopų užpilti 0,5 l verdančio vandens arba sultinio (jei pilamas vanduo, reikės daugiau prieskonių), išmaišyti ir palikti pusvalandį brinkti.
2. Į išmirkusias kruopas įmaišyti 2 kubeliais supjaustytus pomidorus, pasūdyti, pagardinti šlakeliu citrinų sulčių.
3. Masę sudėti į aliejumi pateptas formeles (rinktis tokias, kurias galima kaitinti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje). Masę gerai suspausti ir bent valandą palaikyti šaldytuve. Prieš patiekiant bokštelius pakaitinti (geriau – neišverstus iš formelių).
4. Šis garnyras tinka prie pikantiškų mėsos kepsnių.
1. Supjaustykite spalvingas paprikas, svogūnus susmulkinkite.
2. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite išbrinkti.
3. Keptuvėje pakepkite maltą mėsą, įberkite prieskonius, paprikas ir svogūną bei kuskusą.
4. Išvirkite ryžius su trupučiu kariu ir tiekite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Nutarkuokite geltonąjį citrinos žievelės sluoksnį, iš pusės vaisiaus išspauskite sultis.
2. Sultinį užvirinkite su aliejumi ir druska. Nukelkite nuo ugnies ir, visą laiką maišydami, po truputį suberkite kruopas. Suberkite citrinos žieveles, dar kartą pamaišykite, uždenkite ir palikite 10 min. brinkti.
3. Puodą su kuskusu vėl užkaiskite, supilkite citrinos sultis ir kaitinkite maždaug 5 min., šakute maigydami į gumulėlius sušokusias kruopas.
4. Razinas nuplaukite ir nuvarvinkite. Abrikosus pamirkykite vandenyje ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Migdolų drožles pakepinkite sausoje keptuvėje.
5. Gatavą kuskusą ataušinkite, sumaišykite su migdolų drožlėmis, abrikosais, razinomis ir petražolėmis. Galima pagardinti maltais juodaisiais pipirais.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes. Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus.
2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus pomidorus, agurką, svogūną, petražoles ir konservuotus avinžirnius. Užpilkite mėtų padažu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau.
- Pusę špinatų susmulkinkite.
- Į dubenį suberkite kruopas, užplikykite verdančiu pasūdytu sultiniu. Įpilkite šaukštelį aliejaus, išmaišykite, indą uždenkite, palikite kruopas 15–20 minučių brinkti.
- Į atvėsusias kruopas suberkite kalendras, išmaišykite. Sudėkite smulkintus špinatus, dar sykį išmaišykite.
- Jei mėgstate, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų.
- Į lėkštes dėkite po dvi pomidorų puseles. Aplink paberkite likusių šviežių špinatų, juos apšlakstykite citrinų sultimis.
- Ant pomidorų puselių uždėkite po porą šaukštų kuskuso su špinatais, pabarstykite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.
- Tiekite su batono skrebučiais.
1. Kuskuso kruopas išbrinkinkite verdančiame vandenyje.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklas.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite supjaustytą svogūną, sudėkite maltą mėsą, įberkite druskos, pipirų, rozmarinų, petražolių ir maišant pakepinkite.
4. Kepintą mėsą sumaišykite su kuskusu ir įdarykite paprikų puseles. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 5–10 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pagal pakuotės instrukciją paruoškite kuskusą.
- Pomidorą ir agurką supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite kruopas su daržovėmis, įberkite pipirų ir pasūdykite.
- Išdėliokite į salotines, pabarstykite petražolėmis, puoškite pjaustytais vyšniniais pomidorais.
- Prieš valgant apšlakstykite alyvų aliejumi.
- Į nedidelį puodą supilkite vandenį ir užvirkite. Į verdantį vandenį suberkite kuskusą ir žiupsnelį druskos. Išmaišykite. Iš karto išjunkite ugnį, uždenkite prikaistuvį dangčiu ir palikite pastovėti 10–12 min., kol kuskuso kruopos bus paruoštos. Tuomet nuimkite dangtį, sumaišykite šakute ir palikite atvėsti.
- Brokolinį kopūstą išskaidykite žiedynėliais ir taip pat išvirkite žiupsneliu druskos pagardintame vandenyje. Atvėsinkite.
- Agurką supjaustykite plonais šiaudeliais, slyvinius pomidoriukus – skiltelėmis. Mėtų lapelius sukapokite.
- Į dubenį suberkite atvėsusį kuskusą, suberkite atvėsusius ir nusausintus brokolinių kopūstų žiedynėlius, agurkų šiaudelius, pomidorų skilteles ir kapotas mėtas. Apšlakstykite šlakeliu alyvuogių aliejaus, išspauskite citrinų sultis, pagardinkite žiupsniu druskos, pipirų ir suberkite trupintą fetą. Gerai sumaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 1–2 val. prieš tiekdamos į stalą. Skanaus!
1. Dubenyje sumaišykite kuskusą su prieskoniais ir užpilkite 200 ml verdančio vandens. Palikite 3 min., kol kruopos išbrinks.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite gabalėliais pjaustytą vištieną, tada sudėkite cukinijas. Baigiant kepti sumaišykite su kuskusu ir feta.
3. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir įdarykite kuskuso mišiniu. Puseles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje 30–35 min. Papuoškite šviežiais bazilikų lapeliais ir pomidorų puselėmis.
1. Kuskusą suberkite į nedidelį puodą, užpilkite 300 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite išbrinkti. Tai užtruks maždaug valandą.
2. Nuplaukite razinas ir abrikosus, pamirkykite šiltame vandenyje. Kai abrikosai suminkštės, supjaustykite vaisius nedideliais gabalėliais.
3. Užkaiskite puodą su kuskusu, sudėkite sviestą, įmaišykite miltelinį cukrų, razinas ir abrikosų gabalėlius, maišydama pakaitinkite porą minučių.
4. Išdėliokite kuskusą į lėkštes ir pabarstykite cinamonu. Šį desertą galite tiekti ir šaltą aukštose taurėse.
Kulinaro patarimas. Kuskusą dar galite pagardinti riešutais. Ypač tinka nesūdytos pistacijos. Jei tokių neturite, trumpai pamirkykite sūdytas pistacijas šiltame vandenyje, kad nusiplautų druska.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant mirkymo laiko).
1. Kuskusą paruoškite pagal instrukciją. Užplikinkite tuo sultiniu, kuriame virė višta su vištienos prieskoniais, petražolėmis, svogūnais. 5 svogūnų galus nupjaukite, perpjaukite, išnarstykite, saikingai patrinkite druska su aliejumi ir petražolėmis. Orkaitėje uždengtame inde troškinkite apie 15 min. (recepto autorė kepė skardoje atvirai, tai išėjo kiek kietoki).
2. Daržoves ir vištieną supjaustykite kubeliais. Aliejuje apkepkite morkas su likusiais svogūnais ir paprika. Po to sudėkite smulkintą vištą, papriką, cukiniją, moliūgą. Įpjaustykite žalumynų, įberkite prieskonių ir dar patroškinkite, bet daržovės neturi subliukšti.
3. Kai pravėsta, pirštais, kas patinka kuskusui, sukimškite kuskuso masę į svogūnų puseles ir pašaukite į karštą orkaitę kelioms minutėms.
4. Iš lengvai pasūdytame vandenyje virtos morkos suformuokite "rožių" pagrindus, ant jų sudėkite "indelius" su kuskusu.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Paruoškite kuskusą pagal rekomendacijas ant pakuotės. Pagardinkite išvardintais prieskoniais.
2. Pievagrybius nuplaukite, susmulkinkite. Pakaitinkite keptuvėje alyvų aliejų, suberkite pievagrybius ir smulklintą svogūną. Sumaišykite šią masę su kukuso kruopomis.
3. Išmaišykite kefyrą su smulkintais rozmarinais, pasūdykite. Patiekite su paruoštu kuskusu.
- Į pasirinktą indą suberkite kuskusą ir sumaišykite su salotų lapais.
- Apelsiną nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir kartu su pusžiedžiais pjaustytu svogūnu išdėliokite tarp salotų lapų.
- Ant viršaus gabalėliais sudėkite konservuotą tuną ir mocarelą.
- Padažui skirtus ingredientus suplakite šluotele, įtarkuokite apelsino žievelę, pasūdykite, įberkite pipirų. Padažu apšlakstykite paruoštas lėkštėje salotas.
Recepto autoriai: „Virtuvės mitų griovėjai“