1. Baltagūžį kopūstą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite siauromis, trumpomis juostelėmis. Įberkite pusę šaukštelio druskos ir palikite inde 2 valandoms.
2. Į kitą indą sudėkite panašiai sukapotą raudongūžį kopūstą, taip pat pasūdykite ir palikite marinuotis. Per tą laiką susmulkinkite džiovintus vaisius.
3. Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite ir sukapokite. Kopūstus nusunkite ir sumaišyti su pjaustytais džiovintais vaisiais. Paskaninkite pipirais.
4. Galiausiai supilkite majonezą, išmaišykite, užbarstykite svogūnų laiškų.
Gariausia šias salotas marinuoti 1–2 valandas.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Pirmiausia paruoškite užpilą, kad jis kiek pastovėtų ir susimaišytų prieskoniai: avokadą nulupkite, susmulkinkite ir elektriniu plakikliu iki vientisos masės suplakite su smulkinta paprika, kapotais česnakais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.
2. Filė įtrinkite vištienos prieskoniais ir iškepkite ant grotelių.
3. Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Salotas dėkite į dubenį, ant viršaus išdėliokite nusausintus saulėje džiovintus pomidorus, šparagines pupeles, griežinėliais pjaustytą svogūną ir čederio drožles.
4. Salotas apliekite paruoštu padažu ir apibarstykite sausoje keptuvėje skrudintais kedrų riešutais.
1. Morką sutarkuokite. Baklažaną, svogūnus, paprikos griežinėlį bei česnakus susmulkinkite ir viską pakepkite ant aliejaus apie 5 minutes, kol suminkštės.
2. Papriką perpjaukite pusiau ir dar pusiau, įdarykite daržovėmis ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1.Pupeles nuvarvinkite sietelyje. Morkas, cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, porus – žiedais, saliero šaknį ir bulves – kubeliais. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais. Pomidorus 40 sekundžių palaikykite verdančiame vandenyje, paskui perliekite šaltu. Nulupkite odeles, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir susmulkinkite.
2.Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, supilkite aliejų ir įkaitinkite. Dėkite saliero ir bulvių kubelius, morkas, žiedinius kopūstus ir maišydami truputį apkepinkite. Pagardinkite druska ir pipirais.
3.Supilkite daržovių sultinį ir virkite 10 minučių. Dėkite porus, cukinijas ir virkite dar 10 minučių. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepinkite aliejuje. Sudėkite kubeliais pjaustytą dešrą, pomidorus, viską pakepinkite 2–3 minutes ir sukrėskite į puodą.
4.Suberkite pupeles, žirnelius, makaronus ir ant silpnos ugnies virkite apie 10 minučių. Tiekite pabarstytą parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 15–20 min. pastovėti. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Cukiniją ir pomidorus supjaustykite griežinėliais. Smulkiai sukapokite mėtas ir raudonėlius.
3. Kepimo indą patepkite alyvuogių aliejumi, ant dugno dėkite baklažanų griežinėlius, pabarstykite stambiai maltais pipirais ir kapotomis žolelėmis. Ant viršaus išdėliokite cukinijų griežinėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir žalumynais. Galiausiai sudėkite pomidorų griežinėlius, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Supilkite sultinį, uždenkite indą folija ir šaukite į 220 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 min. Nuimkite foliją, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite trupintu fetos sūriu. Dar pakepkite 5–10 min.
5. Graikišką daržovių apkepėlę tiekite su skrudinta balta duona.
1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.
2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.
3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.
4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kopūstų lapus perpjaukite pusiau, išpjaukite lapkočius ir trumpam pamerkite į sūdytą vandenį. Atvėsinkite šaltame vandenyje ir palikite nuvarvėti.
2. Kitas daržoves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su sviestu ir suberkite prieskonius. Supilkite viską į daržovių sultinį ar vandenį ir troškinkite, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Paruoškite grietinės padažą. Grietinę sumaišykite su kiaušinių tryniais, pagardinkite druska, pipirais. Sukrėskite grietinės padažą, petražoles, rozmarinus ir mocarelą, pagardinkite pagal skonį. Paskleiskite įdarą ant kopūsto lapų ir susukite mažais ritinėliais.
4. Alyvų aliejų supilkite į ugniai atsparų indą, sudėkite ritinėlius sluoksniais, užpilkite padažu ir kepkite orkaitėje 25 minutes 200°C temperatūroje.
5. Aštrios pastos ingredinetus sudėkite į keptuvę. Pagardinkite druska ir pipirais ir kepinkite ant silpnos ugnies. Tada nukoškite per sietelį.
6. Patiekite keptus ritinėlius su aštria pomidorų tyre, puoškite bazilikais.
1. Nuplautas, nusausintas salotas suplėšykite, gražgarstes kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Nuluptus burokėlius supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Apelsinus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis, minkštimą pasmulkinkite. Smulkintus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite mažais gabalėliais.
4. Į dubenį suberkite salotas ir gražgarstes, išmaišykite. Ant viršaus sudėkite keptus burokėlius, apelsinų gabalėlius. Viršų apibarstykite skrudintais riešutais, smulkintu sūriu.
5. Paruoškite užpilą: nuluptą česnako skiltelę sutrinkite ir gerai išsukite su skystu medumi. Supilkite balzaminį actą, aliejų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite. Apliekite salotas.
1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .
2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.
Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.
- Dubenyje sumaišykite aliejuje konservuotų tunų (prieš tai tunus nuvarvinkite) su šaukštu majonezo, pagardinkite pipirais ir kapotomis petražolėmis arba svogūnų laiškais, dar galite įmaišyti konservuotų kukurūzų.
- Pitų papločius perpjaukite pusiau, į vidų įklokite salotos lapą, įdėkite griežinėliais pjaustytų pomidorų ir paprikos šiaudelių, įkrėskite šaukštą tunų įdaro.
- Morkas ir svogūnus nulupkite. Nuplautas daržoves supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
- Česnakus ir grybus taip pat susmulkinkite.
- Į didelį puodą supilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite daržoves, grybus ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol daržovės paminkštės. Suberkite cukrų, pipirus.
- Dar šiek tiek pakaitinkite, tada supilkite druską ir galiausiai actą.
- Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Šia mišraine galite pagardinti ir verdamą sriubą.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautas ir nuskustas morkas stambiai sutarkuokite ir keptuvėje apkepkite su trupučiu aliejaus.
- Svogūnus nulupkite, likusias daržoves nuplaukite ir viską supjaustykite. Atskirai išvirkite kruopas.
- Kitame puode daržoves troškinkite, kol bus minkštos. Tada į puodą su daržovėmis sudėkite perlines kruopas, supilkite aliejų, actą, įmaišykite cukrų ir druską.
- Mišrainę sukrėskite į sterilius indus ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais.
- Paprikas išvalykite, saldžiąsias supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, aitriąją – sukapokite.
- Česnakus taip pat sukapokite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, saliero lapkotį – kubeliais.
- Gilioje keptuvėje storu dugnu įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus.
- Suberkite česnakus, saldžiąsias paprikas ir ant stiprios ugnies kepinkite apie 2 min.
- Kai paprikos šiek tiek suminkštės, suberkite aitriąją papriką, smulkintus salierus, sukrėskite pomidorus ir saulėje džiovintų pomidorų padažą, supilkite sultinį, sumeskite žirnelių ankštis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 4 min.
- Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir išdėliokite daržoves į dubenėlius.
- Troškintas daržoves gardu tiekti su feta arba keptu varškės sūriu.
- Nuplautą brokolį susmulkinkite. Nuluptą cukiniją ir nuskustą morką sutarkuokite.
- Iš marinato išgriebtus konservuotus kukurūzus gerai nuvarvinkite. Visas smulkintas daržoves sumaišykite.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, kelis šaukštus šviežių apelsinų sulčių, suplakite.
- Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir dar šiek tiek paplakite.
- Po šaukštą įmaišykite miltus. Į gautą masę sudėkite smulkintas daržoves, gerai išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Tešlą kabinkite šaukštu ir joje formuokite apvalius blynelius.
- Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis arba lydytu sviestu.
- Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
- Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
- Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
- Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
- Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
- Morką ir obuolį sutarkuokite šiaudeliais, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską apkepinkite aliejuje.
- Į apkepintas daržoves sukrėskite raugintus kopūstus, supilkite savo sultyse konservuotų pomidorų tyrę, suberkite smulkintus džiovintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite kmynais, raudonėliais ir, vis pamaišydamos, troškinkite gilioje dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių.
- Patiekite su karštomis virtomis arba orkaitėje keptomis bulvėmis.
- Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
- Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
- Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
- Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
- Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
- Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
- Visas išvardintas daržoves bei imbiero šaknį nulupkite ir sutarkuokite smulkesne tarka. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Užvirkite apie 2 litrus vandens ir suberkite smulkintas daržoves, imbierą, svogūną, įmeskite laurų lapelius. Virkite, kol daržovės suminkštės.
- Į išvirtą sriubą įberkite truputį kajeno paprikos miltelių, pasūdykite (dar geriau išvis nesūdyti). Valgykite ataušusią.
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
- Sumaišyti susmulkintus salotų ingredientus ir užpilti padažu.
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite svieste. Vėliau sutarkuokite ropę, morkas, burokėlius ir viską sudėkite į keptuvę. Troškinkite ant nedidelės ugnies.
- Pagardinkite troškinį druska, pipirais ir sumaišykite su miltais.
- Patiekite su smulkintais žalumynais ir grietine.
-
Gerai nuplaukite brokolius rabe (turi daug pavadinimų: rapini, broccoletti ir pan.) ir virkite garuose, kol šiek tiek suminkštės, tačiau dar nepraras spalvos – maždaug 3–4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką – šis sugers visą nereikalingą vandenį. Susmulkinkite.
-
Brokoliniū kopūstų žiedynus atskirkite nuo stiebo ir supjaustykite mažais (2,5–3 cm) gabaliukais. Virkite garuose, kol suminkštės, bet nepraras spalvos, apie 3–4 minutes. Nuskalaukite kiaurasamtyje su šaltu vandeniu. Gerai nusausinkite ir suvyniokite į nedidelį švarų rankšluostuką – šis sugers visą nereikalingą vandenį.
-
Brokolius rabe ir žiedinio brokolio žiedelius sumaišykite kartu su razinomis ir anakardžių riešutais, sudėkite į didelį dubenį.
-
Atskirame inde sumaišykite aliejus, actą, česnaką ir kajeno pipirus. Gautu padažu pašlakstykite salotas bei pabarstykite jas kepintomis sezamo sėklomis. Salotas patiekite kambario temperatūros arba atvėsintas.