1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, tada iki vientisos baltos masės išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Miltus persijokite per sietelį ir po truputį įsukite į sviesto ir cukraus masę.
3. Kiaušinius apie 8 min. plakite elektriniu plakikliu, iki masė kelis kartus padidės, – kuo geriau juos išplaksite, tuo puresni bus blynai.
4. Kiaušinių masę vis maišydama po truputį supilkite į paruoštą tešlą.
5. Sudėkite citrinos žieveles, pagal skonį įberkite druskos ir, uždengusi virtuviniu rankšluostėliu, palikite tešlą pastovėti apie pusvalandį, tegul išbrinksta.
6. Į gerai įkaitintą ir riebalais išteptą čirvinių blynų keptuvę pilkite samtelį tešlos (nepadauginkite, kad užvožus dangtį nebėgtų per kraštus) ir kepkite, iki blynai gražiai apskrus.
7. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais.
1. Iš visų lietiniams skirtų produktų užmaišykite grietinės tirštumo tešlą ir iškepkite 6–8 blynus.
2. Paruoškite įdarą: nuvalytus ir supjaustytus pievagrybius pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste, sudėkite žiedynėliais išskirstytus brokolius, gabaliukais supjaustytą vištieną, suberkite sūrį. Šia mase įdarytus lietinius sudėkite į karščiui atsparų indą.
3. Paruoškite padažą: miltus pakepinkite svieste, maišydami supilkite pieną, pasūdykite ir kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jį supilkite ant lietinių, apibarstykite sūriu ir 25 min. kepkite 180°C karštumo orkaitėje.
1. Miltus ir kiaušinius sumaišykite, pamažu pilkite pieną, vandenį, įberkite druskos, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite.
2. Blynelius kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.
3. Vaisius supjaustykite kubeliais ir sumaišykite.
4. Į iškeptą blynelį įdėkite įdaro, suvyniokite ir, jei reikia, dar šiek tiek apkepkite.
5. Tiekite karštus. Galite aplieti mėgstamu jogurtu, grietine ar saldžiu padažu.
1. Puode arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą, palikite atvėsti. Sumaišykite sviestą su kiaušiniais ir 250 ml pieno, suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską, maišykite, kol neliks gumuliukų. Supilkite likusį pieną ir gerai suplakite tešlą, kad būtų puri.
2. Įkaitinkite blynų keptuvę, į kiekvieną duobutę įdėkite šiek tiek sviesto, palaukite, kol ištirps, įpilkite du šaukštus blynų tešlos. Jei neturite specialios keptuvės, kepkite blynus nedidelėje keptuvėje, įpilkite tiek tešlos, kad uždengtų visą dugną. Kai paviršius sustings, o apačia apskrus, apverskite blyną. Kad blynai neatvėstų, sudėkite juos į karščiui atsparų indą ir laikykite karštoje orkaitėje. Tiekite dar karštus blynus su bananų griežinėliais ir klevų sirupu.
1. Morkas, cukinijas ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (darbą labai palengvintų daržovių pjaustyklė).
2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite paruoštus daržovių šiaudelius.
3. Šparagines pupeles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 min. Paskui nusunkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
4. Varškę ištrinkite su tryniais, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir atsargiai įmaišykite ataušusias daržoves. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruošta mase aptepkite visus dvylika lietinių blynų.
5. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite atšokusias odeles. Minkštimą sutrinkite šakute. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite sutrintus pomidorus ir 10 min. patroškinkite. Paskui nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pasūdykite, įmaišykite nuplautus ir nusausintus bazilikų lapelius.
6. Varškės mase apteptus blynus sulankstykite, sudėkite į ugniai atsparų indą, uždenkite (dangčiu ar aliuminio folijos lakštu) ir 180 °C karštumo orkaitėje kepkite 30 min. Paskui indą atidenkite, supilkite pomidorų padažą ir kepkite dar 5 min.
1. Sutarkuokite cukinijas stambia trintuve. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūną, smulkiai sukapokite krapus.
2. Į tarkuotas cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, svogūnus ir kapotus krapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite didelį šaukštą tešlos, suformuokite blyną, kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Verskite labai atsargiai, kad blynai neiširtų. Tiekite karštus.
Kulinaro patarimas. Prie cukinijų blynų tinka grietinės ir česnakų padažas. Į stiklinę grietinės įspauskite skiltelę česnako, įmaišykite šaukštelį kapotų krapų, pagal skonį pasūdykite.
1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
2. Trynius iki vientisos purios masės išsukite su cukrumi, tada įmaišykite varškę, suberkite miltus, nutarkuotų apelsino žievelių. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus.
3. Tešlą kabinkite šaukštu, formuokite vidutinio dydžio blynelius ir iš abiejų pusių kepkite karštuose riebaluose. Iškeptus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
4. Paruoškite varškės įdarą: varškę iki vientisos masės ištrinkite su kondensuotu pienu, įmaišyti cinamoną ir vanilinį cukrų.
5. Paruoškite vanilinį padažą: visus produktus supilkite į dubenį, išplakite elektriniu plakikliu, tada supilkite į puodelį ir, nuolat maišydama, kaitinkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės.
6. Blynelius su varške sluoksniuokite į tiek dubenėlių, kiek bus valgytojų.
7. Ant viršutinio sluoksnio tepkite daugiau varškės masės ir užberkite šokolado drožlių. Šalia pilkite vanilinio padažo.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Mieles sutrupinkite ir išsukite su 2 šaukštai cukraus.
2. Į mielių mišinį supilkite kambario temperatūros pieną, viską gerai išmaišykite, pridenkite medvilniniu rankšluostėliu ir padėkite šiltai maždaug 30 min., kol mielės ims burbuliuoti ir pakils.
3. Kitame dubenėlyje elektriniu plakikliu iki baltumo išplakite likusį cukrų ir kiaušinius.
4. Gautą masę įmaišykite į mieles, tada suberkite miltus, vanilinį cukrų, supilkite sviestą, viską gerai išplakite ir palikite šiltai dar 40 min.
5. Blynus kepkite vidutinio dydžio keptuvėje, užberkite mėgstamų uogų ar tepkite uogienės ir perlenkite per pusę. Iškepusius galite pabarstyti milteliniu cukrumi ar apipurkšti grietinėle.
Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
Orkaitėje keptas blynas |
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Dubenyje sumaišykite valgomąjį šaukštą cukraus, maltą cinamoną, imbierą, muskatą ir citrinų sultis. Sudėkite obuolio skilteles į dubenį ir išmaišykite, kad jos visos pasidengtų cukrumi ir prieskoniais.
- Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kepimo indą (16 cm skersmens). Dėkite kepimo indą į orkaitę ir pakaitinkite kelias minutes, kol sviestas ištirps.
- Išimkite kepimo indą su ištirpusiu sviestu iš orkaitės. Ant dugno tolygiai užberkite rudąjį cukrų, ant jo paskleiskite obuolių skilteles. Dėkite kepimo indą atgal į orkaitę.
- Paruoškite blyno tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius, pieną ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir gerai sumaišykite.
- Išimkite kepimo indą iš orkaitės ir ant apkepusių skiltelių užpilkite paruoštą tešlą. Pašaukite atgal į orkaitę ir apie 20–25 min. kepkite, kol blynas gražiai apskrus ir iškeps.
- Blyną tiekite tik išimtą iš orkaitės, šiltą, su kepimo indu. Prieš tiekdami, blyną pagardinkite priedais: apibarstykite milteliniu cukrumi, uždėkite porą kaušelių ledų, apipilkite juos keliais šaukštais klevų sirupo ir apibarstykite saujele mėgstamų riešutų. Skanaus!
- Miltus išsukite su pienu ir palikite brinkti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius išplakite, pildama plonyte srovele įmaišykite juos į miltų ir pieno tešlą.
- Pagal skonį įberkite cinamono, šliūkštelėkite šlakelį romo.
- Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite – tešla turi būti grietinės tirštumo.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite blynelius.
- Dar šiltus gausiai apiberkite mėlynėmis.
- Jei mėgstate sočiau, valgykite su grietine arba plakta grietinėle.
- Kiaušinį įmuškite į dubenį. Supilkite kefyrą, viską gerai suplakite.
- Sukrėskite kreminę varškę, suberkite maltą vanilę, pagal skonį įberkite cukraus, druskos. Masę gerai ištrinkite mediniu šaukštu.
- Maišydami po šaukštą berkite miltus, išsukite tirštą tešlą. Jeigu ji skystoka, įpilkite dar šiek tiek kefyro.
- Pasirinktą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš varškės masės joje suformuokite apvalius blynus.
- Šaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol viršus gražiai apskrus.
- Ištraukę skardą iš orkaitės, blynelius medine mentele atsargiai apverskite ir vėl šaukite į orkaitę. Kepkite, kol viršus pagels.
- Dar šiltus blynus tiekite su mėgstamomis trintomis uogomis.
- Dubenyje sumaišykite visus tešlos produktus ir iškepkite blynelius.
- Keptuvėje ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir pradės karamelizuotis. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Suberkite į keptuvę ir kepkite apie 2 minutes. Įberkite cinamono, supilkite apelsinų sultis ir maišydami kaitinkite, kol obuolių padažas sutirštės. Dėkite šaukštą įdaro ant blynelio krašto ir užlenkite. Tiekite su plakta grietinėle.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
3. Trynius išsukite cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite.
4. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindama iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą palikite pusvalandį pastovėti, kad miltai išbrinktų.
6. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus. Tiekite su uogomis, grietine, sviestu. Galite papuošti mėtų lapeliu ir pabarstyti milteliniu cukrumi.
1. Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite vanilės esenciją, pieną ir sūrį. Pilkite į miltus ir atsargiai išmaišykite, kol gausis vientisa masė. Geroje keptuvėje galima kepti be riebalų. Skanaus!!!
Recepto autorė Ilona
1. Išvirkite ir sutrinkite bulves. Į gautą masę sudėkite smulkintą svogūną, aitriąją papriką, imbierą, petražoles, žaliuosius žirnelius, kuminus, miltus, džiūvėsėlius ir įberkite druskos. Viską gerai sumaišykite ir kepkite blynelius įkaitintoje keptuvėje.
2. Kai gražiai paruduos iš abiejų pusių, sudėkite juos ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
3. Prie šiltų vegetariškų blynelių puikiai tinka natūralus jogurtas.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį su pasukomis. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.
3. Tuomet jau belieka blynelius tiesiog iškepti. Patiekite su mėlynių uogiene, šviežiomis arba šaldytomis mėlynėmis.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė