Ingredientai
Svogūnai: 200.00 g
Morkos: 300.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
- Cukinijas nuplaukite, padalykite keturių–penkių centimetrų gabaliukais ir šaukšteliu išskobkite sėklas. Vidų pabarstykite druska.
- Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuplautas petražoles susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepinkite iki geltonumo.
- Nuvalytas morkas ir salierą supjaustykite šiaudeliais, suverskite į storadugnį puodą, supilkite likusį aliejų ir troškinkite apie 10–15 minučių.
- Pomidorus nuplaukite ir sumalkite mėsmale. Tyrę supilkite į puodą ir virkite apie 15 minučių. Suberkite pipirus, laurų lapelius, druską, cukrų, supilkite actą ir dar virkite apie dešimt minučių. 50 ml aliejaus pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainius: į puslitrinį stiklainį – vieną šaukštą.
- Sumaišykite apkeptus svogūnus, troškintas morkas ir salierą su šviežiomis petražolėmis. Gautos masės prikimškite cukinijas ir dėkite jas į stiklainius su aliejumi. Užpilkite karštu pomidorų padažu maždaug du centimetrai iki stiklainio viršaus ir pridenkite dangteliais.
- Stiklainius dėkite į puodą su iki 60 laipsnių pakaitintu vandeniu, užvirkite ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 25 minutes. Iškaitinę užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Receptas: „Frittata“ su cukinijomis ir žalumynais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 /
37
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grietinėlė: 4.00 valg. š.
Rikotos sūris: 4.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Cukiniją supjaustykite gabalėliais ir apkepkite keptuvėje su šaukštu sviesto.
- Kiaušinius įmuškite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai iki putų išplakite.
- Į kiaušinių plakinį suberkite smulkintus žalumynus, tarkuotą parmezaną, supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išplakite.
- Kepimo indą gerai ištepkite likusiu sviestu, supilkite masę, ant viršaus tolygiai paskirstykite keptas cukinijas ir rikotos sūrį. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. – kol omletas šiek tiek iškils ir švelniai paruduos.
Suskleisti
Ingredientai
Špinatai: 115.00 g
Miltai: 105.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Pienas: 80.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Sviestu ar aliejumi ištepkite apvalų 27 cm skersmens kepimo indą.
- Cukinijas nuplaukite ir nuskuskite. Išimkite sėklas ir sutarkuokite. Svogūną sukapokite nedideliais gabalėliais. Špinatų lapelius susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Krapus smulkiai sukapokite.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite tarkuotas morkas ir smulkintus špinatų lapelius. Kepinkite, kol špinatai suminkštės.
Astos Černės nuotr. / Gaminant cukinijų „gratin“ - Iš tarkuotų cukinijų nuspauskite kiek tik įmanoma daugiau skysčio – jos turi likti kiek įmanoma sausesnės. Tuomet sumaišykite cukinijas su kitomis daržovėmis ir prieskoniais. Taip pat į dubenį suberkite tarkuotą sūrį, miltus ir kepimo miltelius. Gerai viską sumaišykite.
- Kitame dubenyje suplakite kiaušinius su pienu ir prieskoniais. Supilkite į dubenį su daržovėmis ir išmaišykite.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Apibarstykite tarkuotu sūriu, sumaišytu su džiūvėsėliais. Viršų apšlakstykite tirpintu sviestu.
Astos Černės nuotr. / Gaminant cukinijų „gratin“ - Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol paviršius taps gražios aukso spalvos, o vidus sutvirtės. Patiekite į stalą su visu kepimo indu dar karštą. Skanaus!
Plačiau skaitykite: Pasaulio skoniai: prancūziškas cukinijų „gratin“
Suskleisti
Ingredientai
Makaronai vamzdeliai: 300.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pesto padažas: 2.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir padėkite šiltai.
- Maltus graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Cukinijas nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais ir po vieną išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
- Pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, apšlakstykite pesto padažu ir aliejumi.
- Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 8–12 min., kol suminkštės.
- Užberkite tarkuoto brandinto sūrio ir dar pakepkite, kol jis išsilydys.
- Gilioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite smukintus šalavijus, riešutus, supilkite grietinėlę.
- Išmaišykite ir pagal skonį pasūdykite. Sukrėskite makaronus ir kiek pakaitinkite.
- Makaronus tiekite su karštais cukinijų griežinėliais.
Suskleisti
Receptas: Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 /
42
Receptas
Kaip gaminti
- Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.
- Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
- Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
- Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
- Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
- Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
- Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.
Suskleisti
Ingredientai
Aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
- Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
- Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
- Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
- Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Svogūnai: 4.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 50.00 g
Kaip gaminti
- Cukiniją nulupkite, perpjaukite per pusę, iškrapštykite sėklas ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir išplakite iki vientisumo.
- Atskirai iki standumo išplakite baltymus.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite keptuvėje svieste. Atvėsinkite ir įmaišykite į cukinijų masę.
- Supilkite kiaušinių plakinį, suberkite smulkintą kumpį ir saulėje džiovintus pomidorus.
- Pasūdykite, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, žalumynų ir gerai išsukite – turite gauti bulvių plokštainio tirštumo tešlą.
- Atsargiai įmaišykite kiaušinių baltymus. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, viršų aptepkite grietine ir pašaukite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę.
- Kepkite 45–50 min. Tiekite gerai atvėsintą.
Suskleisti
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Susmulkinkite visas daržoves. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus.
2. Sudėkite smulkintą česnaką, suberkite saldžiąsias paprikas ir supilkite sultinį. Po kelių minučių sudėkite pomidorus, sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių.
3. Į išvirusią sriubą sudėkite pjaustytas cukinijas, pagardinkite čiobreliais, druska, pipirais ir ruduoju cukrumi.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Receptas: Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
5 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.9 /
23
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti
- Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
- . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
- Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.
Suskleisti