1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su virtais ryžiais.
2. Papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais, cukinijas - pailgomis juostelėmis.
3. Mėsą smulkiai supjaustykite arba sumalkite, sūrį sutarkuokite. Sukapotą svogūną pakepinkite aliejuje. Mėsą, sūrį ir svogūnus sumaišykite.
4. Apkepą riebalais pateptame inde sluoksniuokite taip: pusė cukinijų, ryžiai, mėsa, paprikos ir likusios cukinijų juostelės.
5. Sluoksniuotą apkepą užpilkite jogurto padažu, pasūdytu ir pagardintu grūstais česnakais bei smulkintais žalumynais.
6. Apkepą 160 °C karštumo orkaitėje kepkite 15-20 min.
1. Kumpį suplėšykite gabalėliais ir paskrudinkite karštoje sausoje keptuvėje.
2. Į puodą suberkite vyšninius pomidoriukus, sukrėskite konservuotus pomidorus, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Kaitinkite apie 10 minučių.
3. Sudėkite trintus česnakus, supilkite aliejų, įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite ir dar pora minučių pakaitinkite.
4. Nepridegančią kepimo formą ištepkite sviestu, ant dugno išdėliokite sluoksnį makaronų lakštų.
5. Aptepkite juos plonu sluoksniu pikantiškos pomidorų masės. Ant viršaus pabarstykite skrudinto kumpio, gabalėliais pjaustytos mocarelos, užkrėskite rikotos.
6. Uždenkite lazanijos lakštais, vėl aptepkite pomidorų mase, apibarstykite skrudintu kumpiu, sūriu ir t. t. Taip susluoksniuokite likusius produktus (viršutinis sluoksnis turi būti pikantiško pomidorų padažo).
7. Apibarstykite tarkuotu parmezanu, apšlakstykite lydytu sviestu, indo viršų uždenkite folija ir 20 minučių pašaukite į 180ºC karštumo orkaitę. Ištraukusi foliją nuimkite ir indą su valgiu vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar apie pusvalandį.
8. Puoškite šviežiais mėtų ir bazilikų lapeliais.
1. Į ugniai atsparų indą, supilkite sutirštintą pieną, sukrėskite sūrelį ir šakute pamaišykite, kad masė pasidarytų vientisesnė.
2. Supilkite tirštą sriubą, įpilkite vandens, suberkite česnakų miltelius, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
3. Suberkite nuplautus ir nuvarvintus ryžius, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą, labai gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite daržoves ir atsargiai pamaišykite.
4. Paruoštą apkepą uždenkite (dangčiu ar folijos lakštu) ir 180 °C karštumo orkaitėje kepkite 35 min. Paskui dangtį nuimkite, uždėkite pomidoro riekeles, suberkite tarkuotą sūrį ir kepkite dar 10–15 min., kol sūris išsilydys. Išjungus orkaitę kepinį joje palaikykite dar 5 min.
1. Ant stalo ar didelės lentos suberkite miltus, ant jų burokine tarka sutarkuokite sviestą (kuo jis šaltesnis, tuo mažiau veliasi) ir ilgu plačiu peiliu kapokite, kol neliks sausų miltų. Tada įpilkite 3 šaukštus vandens ir baikite minkyti rankomis. Gatavą tešlą įsukite į plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Paruoškite daržoves: cukinijas ir svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais. Paprikas, išėmus sėklas, taip pat supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perpilkite šaltu, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis.
3. Paruoškite užpilą: kiaušinius išplakite su druska ir pipirais, sumaišykite su grietinėle.
4. Atšalusią tešlą iškočiokite į pusės centimetro storio stačiakampį lakštą, atsargiai perkelkite į apkepo indą ir 10 min. kepkite 210°C karštumo orkaitėje.
5. Paskui ant apkepusio lakšto sudėkite paruoštas daržoves, supilkite kiaušinių plakinį, ant viršaus suberkite tarkuotą sūrį ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite dar maždaug 20 min.
1. Pirmiausia išvirkite košę: pieną supilkite į puodelį su sviestu, užvirinkite, nuolat maišydama suberkite manus ir kaitinkite ant silpnos ugnies vis pamaišydama, kad neprisviltų, apie 10 min.
2. Tada uždenkite puodelį dangčiu ir palikite, kad košė išbrinktų.
3. Karščiui atsparią kepimo formą ištepkite sviestu, užberkite šiek tiek cukraus.
4. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su cukrumi išplakite iki vientisos masės ir elektriniu plakikliu įplakite į manų košę.
5. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų, tada dideliu šaukštu labai atsargiai įmaišykite į manų košę. Truputį manų košės krėskite į skardą, tada dėkite sluoksnį gerai nuvarvintų mandarinų, vėl krėskite košės.
6. Apkepą kepkite apie 40 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
1. Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje.
2. Kiaulienos faršą pakepinkite keptuvėje su smulkintais svogūnais ir prieskoniais.
3. Į riebalais išteptą kepimo indą sukrėskite virtus makaronus, kepintą mėsos faršą, ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus, užberkite tarkuotą sūrį ir užpilkite pomidorų padažo.
4. Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
2. Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
3. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Skanu valgyti su šviežiomis trintomis uogomis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Špinatus atitirpinkite ir nuvarvinkite.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite 80 g sviesto, tada suverskite špinatus. Kelias minutes patroškinusi, atvėsinkite.
3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išsukite su varške, druska, grietinėle ir žalumynais, o baltymus išplakite iki standžių putų ir palengva įmaišykite į ryžius.
4. Varškės ir ryžių masę atsargiai, kad nesukristų baltymai, sumaišykite. Pusę jos krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskleiskite špinatų ir svogūnų sluoksnį, suberkite tarkuotą mocarelą, tada sukrėskite likusią varškės masę.
5. Cukinijas nuplaukite, susmulkinkite, išdėliokite ant apkepo. Į tarpelius įspauskite vyšninių pomidoriukų.
6. Ant viršaus išdėliokite sviesto drožleles, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus. Apkepą kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.
1.Susmulkinkite luptas morkas ir svogūnus, bulves supjaustykite 5 milimetrų storio griežinėliais ir sudėkite į sviestu išteptą žemą skardą.
2.Pagardinkite druska, pipirais, lengvai permaišykite. Paviršių išlyginti, skardą uždenkite (folija arba dangčiu) ir 40 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje.
3.Apšlakstykite trintais pomidorais, sumaišytais su bazilikais. Dešreles įpjaukite įstrižai ir sudėkite ant apkeptų daržovių.
4.Apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 15–20 minučių – kol sūris ištirps ir lengvai parus.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Luptus svogūnus perpjaukite išilgai, supjaustykite plonais šiaudeliais ir pakaitinkite aliejaus bei vandens mišinyje, kol pasidarys skaidrūs.
2.Sudėkite griežinėliais pjaustytus pomidorus, ugnį padidinkite ir kaitinkite dar kelias minutes. Į riebalais išteptą skardą dėkite virtas bulves, pomidorus, dešros griežinėlius, ant jų – svogūnus.
3.Druską ištirpinkite grietinėje, įmaišykite pipirus, picų prieskonius ir supilkite ant daržovių.
4.Apibarstykite tarkuotu sūriu ir 25 minutes kepkite 200 laipsnių orkaitėje.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Bulves ir česnakus nulupkite, supjaustykite labai plonais griežinėliais. Bulves sudėkite į šaltą vandenį, nuplaukite krakmolą ir gerai nuvarvinkite.
2.Kepimo skardą ištepkite sviestu, į dugną sudėkite pirmą sluoksnį bulvių. Ant bulvių berkite smulkintų česnakų, čiobrelių, druskos, pipirų, tada vėl dėkite bulvių ir taip dar kelis kartus.
3.Ant bulvių supilkite grietinę, sudėkite mažais gabaliukais pjaustytą sviestą ir 220 laipsnių orkaitėje kepkite 45 minutes.
4.Pageidaujant tarp bulvių sluoksnių taip pat galima dėti bazilikų ir džiovintų pomidorų.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vištieną supjaustykite juostelėmis. Razinas pamirkykite šiltame vandenyje ir nuvarvinkite sietelyje.
2.Mandarinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis. Ananasų griežinėlius nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Viską sumaišykite su makaronais ir sukrėskite į sviestu pateptą karščiui atsparų kepimo indą.
3.Kiaušinį išplakite su pienu, grietine, sojų padažu, kariu, druska ir pipirais. Paruoštą masę užpilkite ant makaronų.
4.Kepkite 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Duonos riekeles aptepkite garstyčiomis. Ant trijų dėkite po ploną griežinėlį sūrio ir kumpio, uždenkite likusiomis riekelėmis. Supjaustykite trikampiais ir sudėkite į sviestu pateptą molinį kepimo indą.
2.Kiaušinius išplakite su pienu ir žiupsneliu druskos, užpilkite ant sumuštinių.
3.Kepimo indą uždenkite folija ir valandai dėkite į šaldytuvą.
4.Apkepą pašlakstykite „Vorčesterio“ padažu, užberkite tarkuoto parmezano ir 200 laipsnių orkaitėje kepkite 25 minutes.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite, įdėkite sviesto ir lengvai pagrūskite.
2.Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos. Svogūną ir morką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite. Įdėkite pomidorų padažo ir dar šiek tiek patroškinkite.
4.Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1.Luptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo skardą. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir 200 laipsnių orkaitėje kepkite 30 minučių.
2.Vištienos filė pagardinkite druska ir pipirais. Ant kiekvieno gabaliuko uždėkite pusę šaukštelio grietinės ir kelis bazilikų lapelius. Taip paruoštą filė susukite į plonas šoninės juosteles.
3.Ritinėlius sudėkite ant apkeptų bulvių, apipilkite grietinėle ir 200 laipsnių orkaitėje kepkite dar 20 minučių.
4.Į skardą sudėkite pomidorus, viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite dar 10 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Brokolius kelias minutes apvirkite pasūdytame vandenyje. Žuvų filė supjaustykite juostelėmis. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus.
2. Sudėkite smulkintą žuvį ir vis pamaišydama kepinkite 5–7 minutes. Pagal skonį pagardinkite žuvų prieskoniais, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies.
3. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukelkite puodą, įpilkite verdančio pieno, įmeskite gabalėlį sviesto, sugrūskite. Įmaišykite pusę stiklinės tarkuoto parmezano.
4. Sviestu išteptame kepimo inde tolygiai paskirstykite bulvių košę, ant viršaus – lašišą, apvirtus brokolių gabalėlius.
5. Apibarstykite likusiu tarkuotu parmezanu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Puoškite petražolėmis.
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais, nusausinkite ir sumaišykite su bulvių prieskoniais. Faršą sumaišykite su smulkintomis daržovėmis, pagardinkite pipirais ir druska.
2. Į sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusę bulvių, ant jų – paruoštą faršą, pabarstykite puse tarkuoto sūrio ir sudėkite likusias bulves.
3. Kiaušinius išplakite su pienu ir miltais, paskaninkite čiobreliais, pipirais, druska ir supilkite ant bulvių. Pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite 160–170 laipsnių orkaitėje 40–50 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais. Kiaušinių baltymus supilkite į dubenėlį, įberkite druskos ir šakute atsargiai išmaišykite, bet nesuplakti.
2. Į kepimo inde įkaitintą sviestą sudėkite cukinijos griežinėlius, supilkite baltymus, suberkite smulkiai sukapotą svogūną, įberkite po žiupsnelį pipirų ir kario. Ant viršaus išdėliokite krevetes, griežinėliais supjaustytus pomidorus, apibarstykite petražolėmis ir paprika.
3. Kepkite 180 °C orkaitėje 10–12 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sriubą atskieskite sultiniu, užvirinkite, suberkite smulkiai supjaustytus grybus, truputį pavirkite ir nukaiskite.
2. Karštą skystį sumaišykite su mėsa, ryžiais ir petražolėmis. Viską sukrėskite į apkepo indą, gerai uždenkitei ir kepkite 170 °C orkaitėje 40 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Bulves išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol šiek tiek pravės. Nulupkite, supjaustykite riekelėmis, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite džiovintų žolelių mišiniu.
- Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, į ją suberkite faršą, smulkintą supjaustytą svogūną, susmulkintus pievagrybius. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydami apkepkite.
- Keptą faršą iškrėskite į dubenį. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite aliejų, suberkite raugintus kopūstus, smulkintą svogūną ir retkarčiais pamaišydami, patroškinkite. Kai bus beveik išsitroškinę, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite bulvėmis (dalį palikite viršutiniam sluoksniui).
- Kiaušinius išplakite su grietine, plakinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskato riešutais ir tolygiai užpilkite ant bulvių sluoksnio.
- Ant bulvių sluoksnio dėkite pusę kiekio troškintų raugintų kopūstų, tada dėkite sluoksnį faršo. Ant faršo – vėl sluoksnį bulvių. Paskutinis sluoksnis - raugintų kopūstų.
- Apkepą statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Prieš apkepui baigiant kepti, apibarstykite jį tarkuotu sūriu.
- Iš kepimo indo išimkite apkepą atsargiai, nedideliais gabalėliais, nes jis gana birus.
- Maltą vištieną pakepinkite su aštriais prieskoniais, pupelėmis pomidorų padaže ir konservuotais kukurūzais.
- Įdaro pridėkite į kepimo formoje išdėliotas tortilijas.
- Ant viršaus uždėkite po kelis šaukštus grietinės (ji prie aštrios mėsos labai tinka) ir įspauskite pomidorų padažo.
- Mėsytę apdenkite lydyto sūrelio lapeliais ir sulenkite kraštelius, viską „uždarykite“.
- Užbarstykite gerą saują tarkuoto fermentinio sūrio ir pašaukite į karštą orkaitę.
- Kepkite apie pusvalandį.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Pieną, vandenį, vientisai nuluptą citrinos žievelę ir sviestą sudėkite į didesnį puodą. Užvirkite.
- Išimkite citrinos žievelę.
- Nuolat plakdami, kad nesusidarytų gumuliukai, supilkite manų kruopas.
- Maišydami pavirkite kelias minutes, nukelkite nuo kaitros ir palikite atvėsti.
- Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, cukrų, druską, vanilę, rikotos sūrį ir citrininį likerį.
- Kai masė pasidaro vientisa, po truputį įplakite atvėsusius manus.
- Tešlą supilkite į 24–26 cm skersmens tortinę, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite valandą.
- Prieš pjaunant, atvėsinkite. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Receptas iš: g-blogas.lt