Jam prireiks vos keleto ingredientų ir jau netrukus galėsite mėgautis puikiu vakaro užkandžiu. Tiesa, originaliame recepte patariama naudoti mažuosius bananus, mat ši rūšis yra kiek saldesnė, turinti švelnų medaus skonį, tačiau jei tokių po ranka neturite, gaminti galite ir iš įprastų bananų.
Reikės:
- 2 vidutinio dydžio gerai prinokusių bananų;
- 1/3 puodelio kokoso drožlių;
- 3/4 puodelio ryžių miltų;
- 1/4 puodelio cukraus;
- 1/3 puodelio vandens;
- pusės šaukšto druskos;
- pusės šaukšto kepimo miltelių;
- šaukšto kepintų sezamo sėklų;
- aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
- Bananus nulupkite ir supjaustykite juos vidutinio dydžio nestorais gabaliukais.
- Atskirame dubenyje supilkite ryžių miltus (svarbu naudoti būtent juos, mat kitaip skrudinti bananai nebus traškūs), cukrų, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite.
- Į puodelį su kokoso drožlėmis įpilkite kiek vandens ir leiskite šiek tiek pastovėti, vėliau drožles supilkite į dubenį su ryžių miltais.
- Į tą patį dubenį taip pat supilkite kiek paskrudintas sezamų sėklas ir viską užpilkite vandeniu. Mišinį gerai pamaišykite ir turėtų išeiti kiek skysta konsistencija.
- Ant vidutinės ugnies gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, mišinyje apvoliokite turimus banano gabaliukus ir dėkite juos į keptuvę. Ištraukite tuomet, kai banano gabalėliai įgaus rusvą atspalvį. Iškepti jie turėtų maždaug per 4–5 minutes.
Valgyti juos galite vienus arba pagardinkite ledais ar grietinėle.
Visą gaminimo procesą žiūrėti galite ir vaizdo įraše:
Siūlome išbandyti ir šiuos receptus:
1. Nuplaukite apelsiną ir išspauskite sultis. Bananus nulupkite ir perpjaukite išilgai.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite medų ir įpilkite 2 šaukštus apelsinų sulčių. Į likusias apelsinų sultis dėkite imbiero.
3. Kai keptuvėje ištirps medus, dėkite bananus, gaubtąja puse į viršų. Neuždengdami apie 5–10 min. kepkite ant silpnos ugnies, dažnai aplaistydami padažu.
4. Patiekite bananus su grietinėle ir apibarstykite riešutais.
Šaltinis: 15min.lt
1. Į dubenį suberkite miltus, įmuškite kiaušinį. Maišydama plona srovele supilkite kokosų pieną. Masę gerai išsukite, kad neliktų gumuliukų. Suberkite cukrų, druską. Maišydama plona srovele pilkite šaltą virintą vandenį, kol masė taps tokio tirštumo, kad lengvai tekėtų iš šaukšto.
2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sezamų aliejaus. Samteliu ties jos kraštu pilkite tešlą, o indą sukite ratu, kad ji tolygiai plonu sluoksniu pasiskirstytų ant dugno. Kepkite iš abiejų pusių, kol lietinis gražiai apskrus. Taip iškepkite lietinius iš likusios tešlos. Į dar karštus įvyniokite po nuluptą bananą, susukite ritinėlius ir supjaustykite gabaliukais.
3. Juos kiek paskrudinkite karštoje keptuvėje su nedideliu kiekiu sezamų aliejaus. Išgriebusi ir gerai nuvarvinusi, apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę ir atsargiai peilio galu iškrapštykite sėklytes.
- Rudąjį cukrų ir medų krėskite į nedidelį puodelį, jį statykite virš garų ir maišykite, kol cukrus ištirps.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Šaukštelį žievelių ir 2 šaukštus apelsinų sulčių pilkite į medaus mišinį, ten pat berkite vanilės sėklytes.
- Viską gerai išmaišykite, supilkite likerį ir dar kartą pamaišykite. Bananus nulupkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir po vieną įmerkite į sirupą, kad karamelizuotųsi. Ištrauktus bananų gabalėlius iš karto apibarstykite kapotais riešutais ir dar kelias minutes pakepkite orkaitėje, kad bananai ir riešutai apskrustų.
- Tiekite persmeigusi mediniais iešmeliais.
- Padėklą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Atidėkite į šalį.
- Juodąjį šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“: kaitinkite nuolat maišydamos, kol šokoladas virs vientisa mase. Išjunkite ugnį, tačiau dubenėlį su šokoladu palikite ant puodo („garų vonelės“).
- Į kitus dubenėlius supilkite norimus pabarstukus.
- Bananus nulupkite ir kiekvieną perpjaukite į 3 dalis. Į gabalėlių centrą įsmeikite po medinį pagaliuką.
- Pamirkykite bananus šokolade, tuomet apibarstykite ar apvoliokite norimuose pabarstukuose.
- Dėkite ant kepimo popieriaus. Taip paruoškite visus bananus, o tuomet padėklą ar lėkštę su bananais dėkite į šaldytuvą.
- Pašaldykite bent apie 30 min., kol šokoladas sustings.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Iš abiejų pusių apvoliokite juos rudajame cukruje. Išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Stebėkite kepančius bananų griežinėlius – jų krašteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neperkepkite.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
- Grietinėlę supilkite į aukštą indą ir plakite plaktuvu maždaug minutę, tuomet suberkite cukrų ir vanilinį cukrų, paplakite dar minutę ir supilkite sultis.
- Dar šiek tiek paplakite, kol grietinėlė taps puri ir glotni, tik neperplakite, kad nesukristų ir nesuskystėtų.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite dailiais griežinėliais, jais išdėliokite desertinę lėkštę.
- Jei desertas nebus valgomas tuoj pat, bananus reikėtų pašlakstyti citrinų sultimis, tuomet jie nepajuoduos.
- Į kiekvieną desertinę lėkštę pilkite šokoladinio padažo, dėkite po šaukštą plaktos grietinėlės ir ledų, galima puošti baltu šokoladu, riešutais, spalvota dražė.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Į kepimo skardą įdėkite 40 g sviesto ir jį dėkite į įkaitintą orkaitę, kol sviestas ištirps.
- Sviestui ištirpus juo ištepkite formos kraštus ir likusį sviestą tolygiai paskirstykite kepimo formos dugne ir ant jo, lygiu sluoksniu, išbarstykite rudąjį cukrų.
- Bananus supjaustykite griežinėliais (~0,5–1 cm storio) ir išdėliokite skardoje.
- Tešla: Nedideliame indelyje kiaušinius išplakite su 2 šaukštais pasukų ir vanile (stipriai plakti nereikia, svarbu tik gerai sumaišyti).
- Į plakiklio indą suberkite sijotus miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir viską gerai išmaišykite.
- Įdėkite likusius 85 g sviesto ir supilkite likusius 6 šaukštus pasukų.
- Viską maišykite nedideliu greičiu, kol miltai taps drėgni, susimaišykite su sviestu.
- Tuomet plakiklio greitį padidinkite (~ iki vidutinio) ir viską plakite lygiai 1,5 min.
- Toliau plakant, trimis kartais įmaišykite kiaušinių masę, kiekvieną kartą plakant po 20 sekundžių.
- Gautą tešlą užpilkite ant skardoje išdėliotų bananų ir pyragą kepkite ~35 min. 180°C orkaitėje.
* Šį pyragą galima gaminti ir su kitais vaisiais – puikiai tinka konservuoti ananasai, taip pat galite naudoti slyvas ar kriaušes.