Užkandžiai:
- Kietai išvirkite ir atvėsinkite kiaušinį.
- Smulkiai supjaustykite krabų lazdeles ir sūdytą lašišą, sutarkuokite virtą kiaušinį, sukrėskite majonezą, pagardinkite kapotais krapais arba petražolėmis ir atsargiai išmaišykite.
- Paklokite ant stalo lavašo lakštą, ištepkite įdaru, susukite į ritinėlį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent porą valandų palaikykite šaltai.
- Supjaustykite maždaug 2 cm storio griežinėliais ir patiekite kaip užkandį.
1. Dubenyje sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą, sudėkite sutarkuotą svogūną, citrinos žievelę ir obuolį, įmuškite kiaušinius. Viską išminkykite. Tada įberkite druskos, petražolių, krapų, pipirų ir dar kartą paminkykite masę.
2. Į pusę džiūvėsėlių supilkite pieną ir palikite mirkti. Į maltą mėsą sudėkite išmirkytus džiūvėsėlius ir sumaišykite.
3. Šaukštu imkite faršo, suformuokite rutuliuką ir į vidų įkiškite džiovintą slyvą. Pavoliokite džiūvėsėliuose. Į kitus rutuliukus dėkite pomidoriuką arba agurkėlį.
4. Ištepkite skardą aliejumi ir sudėkite rutuliukus. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC ir kepkite apie 30 minučių.
Šaltinis: 15min.lt
1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.
3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
1. Sūrį sutarkuokite tarka, sudėkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei viską išplakite.
2. Įberkite šiek tiek miltų ir pamaišykite. Likusius miltus berkite palengva, kol gausite kibią, bet lipnią tešlą. Tuomet rankas sudrėkinkite šlakeliu vandens ir iš paruoštos masės formuokite nedidelius rutuliukus.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite suformuotus rutuliukus. Kepkite kelias minutes, kol gražiai apskrus. Jei norite, kad jie viduje būtų minkšti, kepkite iki tamsios spalvos.
4. Iškeptus sūrio rutuliukus išimkite iš keptuvės ir padėkite ant popierinių rankšluosčių nusausinimui. Paruoštus sudėkite į iškylos krepšelį.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 C°.
2. Sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies. Leiskite atvėsti.
3. Virtuvine šluotele paplakite kiaušinius. Supilkite į juos tirpintą sviestą.
4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Maišydami, po truputį suberkite į kiaušinių mišinį. Įmaišykite ir grietinę.
5. Lašišą supjaustykite labai smulkiais kubeliais, įmaišykite į tešlą drauge su citrinos žievele ir kapotais krapais. Pagardinkite druska, pipirais.
6. Į sviestu pateptas madlenų formeles, dėkite po šaukštą tešlos, bet tik tiek, kad prisipildytu 3/4 formelės. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min.
7. Mėgaukitės dar šiltais arba atvėsusiais pyragėliais.
Iš pusės greipfruto išskobkite minkštimą. Išrinkite sėklas, nuimkite žievelę (ji karti) ir susmulkinkite. Sudėkite likusius ingredientus, išmaišykite ir sudėkite atgal į greipfruto žievę.
Jei reikia – atšaldykite.
Rimtieji patiekalai:
1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą.
2. Į puodą sudėkite kiaušinių trynius, citrinų sultis, actą, žiupsnelį druskos bei pipirų. Trinkite smulkintuvu, kol masė pašviesės. Supilkite sviestą ir dar patrinkite keletą sekundžių, kol masė taps vientisa. Jeigu padažas per tirštas – įpilkite vandens.
3. Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet su šaukštu vandenį maišykite taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Kiaušinį įmuškite į puodelį ir atsargiai „įleiskite“ į sūkurį. Virkite apie 3 minutes. Išimkite ir nusausinkite padėdami ant popierinio rankšluosčio. Tą patį pakartokite ir su antruoju kiaušiniu.
4. Serviruokite: ant paskrudintos duonos riekelės tepkite mėgstamos užtepėlės, dėliokite sūdytą lašišą, o ant viršaus – virtą kiaušinį. Apliekite jį padažu ir papuoškite pipirais, žalumynais ar kaparėliais.
1. Svogūną susmulkinti ir apkepinti įkaitintoje gilioje keptuvėje arba puode su alyvuogių aliejumi. Įdėti karį ir maišyti, kol pasiskirstys. Supilti kokosų pieną ir jam užkaitus įpilti 2 valgomuosius šaukštus žuvies padažo, įspausti laimo sultis ir įberti 1 šaukštą rudojo cukraus. Kaitinti, kol padažas sutirštės. Tuomet sudėti midijas ir uždengus pavirti 5 minutes.
2. Su lupena virtas bulves sulaužyti gabaliukais ir apvirti įkaitintame aliejuje, kol jos taps aukso spalvos. Bulves ištraukti iš aliejus ir dėti ant vienkartinio rankšluosčio, kad neliktų aliejaus pertekliaus. Paskaninti bulvių prieskoniais.
3. Kad neliktų gardžiojo padažo, į jį rekomenduojama dažyti prancūziško batono gabaliukus.
1. Lašišos filė supjaustykite 2x2 cm gabalėliais, pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais ir palikite pastovėti.
2. Tuo metu nuskuskite morką, nuplaukite porą ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Užvirkite vandenį, pasūdykite, sudėkite į jį daržoves ir virkite, kol daržovės suminkštės (apie 10–15 min.).
4. Gautą daržovių sultinį nukoškite ir atidėkite. Jo prireiks gaminant padažą.
5. Jei mėgstate daržoves, sudėkite jas į kepimo indą, kuriame kepsite lašišą orkaitėje.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros.
7. Lašišai skirtą sviestą ištirpinkite keptuvėje ir lengvai apkepkite lašišos gabalėlius (visiškai iškepti nereikia). Apkeptą lašišą sudėkite į skardą ant daržovių.
8. Nedideliame puode ištirpinkite padažui skirtą sviestą, suberkite miltus ir viską gerai išsukite. Šiek tiek pakaitinkite ir tuomet maišant supilkite daržovių sultinį. Kaitinkite, kol padažas sutirštės. Tuomet nukelkite nuo ugnies, supilkite grietinėlę ir įmaišykite garstyčias. Jei reikia, pagardinkite druska.
9. Gautą padažą supilkite ant lašišos, viršų pabarstykite kapotomis petražolėmis ir skardą pašaukite į orkaitę 10–12 min., kol padažas pradės burbuliuoti.
10. Patiekite su ryžiais.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepinkite česnako skilteles (tik kol jos švelniai apskrus ir suminkštės). Kiaurašaukščiu išgriebkite iš aliejaus ir padėkite į šoną. Į likusį aliejų suberkite pjaustytus porus. Pabarstykite druska, pipirais, ir pakepinkite ant vidutinės ugnies minutę kitą, kol porai suminkštės, vis pamaišydami. Suberkite perlinį kuskusą, sudėkite grietinę, garstyčias, supilkite vandenį, ir viską išmaišykite. Leiskite skysčiui užvirti. Tada supilkite visą keptuvės turinį į kepimo skardelę, ją uždenkite folija, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 12 minučių.
3. Išimkite skardelę iš orkaitės, nuimkite foliją, ir ant kuskuso išdėliokite lašišos kepsnelius, odele į viršų. Pašaukite skardelę (niekuo neuždengtą) atgal į orkaitę ir kepkite viską dar apie 10 minučių, arba kol lašišos odelė bus traški, o žuvis lengvai iškepusi (nekepkite pernelyg ilgai, antraip lašiša taps sausa).
4. Patiekiant pabarstykite apkepintais česnakais, tarkuotu sūriu ir bazilikais.
1. Aštuonkojį, čiobrelio šakeles, pipirinius kukurūzus, druską, česnaką, lauro lapelį ir vieną pusiau perpjautą citriną sudėkite į puodą bei viską užliekite vandeniu.
2. Puodą pastatykite ant vidutinės temperatūros ugnies ir užvirkite. Stebėkite, kad temperatūra nebūtų itin kaitri – vanduo turi virti lėtai. Po maždaug pusvalandžio arba valandos (priklausomai nuo aštuonkojo dydžio) patikrinkite ar aštuonkojis jau išviręs. Labai svarbu neleisti aštuonkojui perverti.
3. Nusunkite vandenį ir aštuonkojį sudėkite į atskirą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve nakčiai.
4. Nusprendę aštuonkojį kepti ant grotelių, padalinkite jį nedideliais gabalėliais, įtrinkite aliejumi ir pabarstykite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
5. Kepkite tol, kol išorė paruduos, o vidus išliks sultingas.
6. Likusią citriną supjaustykite į 4 arba 6 dalis ir patiekite kartu su aštuonkojo gabalėliais.
Brokolius suskirstykite žiedynais ir blanširuokite 1 minutę verdančiame vandenyje. Nukoškite ir palikite nuvarvėti.
Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų ir pakepinkite jame česnaką, kol pradės gelsti. Tada suberkite krevetes ir pakepinkite minutę, nuolat maišydami. Sudėkite medų, austrių padažą ir obuolių actą.
Pakaitinkite dar kelias minutes, kol krevetės bus gatavos. Tada sudėkite brokolius, apšlakstykite sezmų aliejumi ir išmaišykite. Patiekite, pabarstę baltųjų sezamų sėklomis.
1. Verdančiu vandeniu užpilkite kuskuso kruopas, įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir palaikykite uždengę 10 min.
2. Į keptuvę pilkite 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, tarkuotą imbiero gabaliuką. Viską permaišykite, tada sudėkite krevetes ir pakepkite ne ilgiau kaip 3–4 minutes.
3. Kai kuskusas išbrinks, viską sudėkite į jį. Jei kuskusas labai tirštas, įmaišykite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sultis.
4. Nulupkite agurką, supjaustykite ir sudėkite į kuskusą. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ir taip pat sudėkite į kuskusą. Įmaišykite kapotų kalendrų, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Sudėkite į indą, papuoškite krevetėmis. Leiskite pastovėti bent 15 min., kad skoniai susimaišytų.
1. Didelėje keptuvėje pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepkite įpildami šiek tiek vandens, kol suminkštės.
2. Supjaustykite lašišos filė maždaug 0,5–1 cm dydžio kubeliais, patikrinkite, ar nėra ašakų. Pakaitinkite žuvį ant ugnies, supilkite degtinę ir išgarinkite ją per kelias minutes ant itin kaitrios ugnies. Tada sumažinkite kaitrą ir supilkite grietinėlę, išmaišykite.
3. Nulupkite pomidorus ir sutarkuokite. Pomidorų masę supilkite į padažą, maišykite, kol padažas taps rožinės spalvos.
4. Išvirkite pastą „al dente“ – 2–3 min. trumpiau, nei parašyta ant pakuotės. Nelabai kruopščiai nukoškite vandenį ir supilkite kaspinėlius į padažą, pakaitinkite ir gerai išmaišykite, įdėkite rozmarino šakelę.
5. Kitoje keptuvėje trumpai pagarinkite dar šiek tiek kubeliais supjaustytos lašišos. Šiais kubeliais papuoškite pastą patiekdami lėkštėje, taip pat uždėkite ir šviežią rozmarino šakelę bei pabarstykite juodąja stambia Havajų druska.
- Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
- Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Krevetes nuplaukite, nusausinkite. Įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus.
- Į keptuvę sukrėskite česnakus, kapotą aitriąją papriką ir suberkite kalendrų grūdelius.
- Viską kelias min. pakaitinkite. Suverskite krevetes. Į krevečių ir česnakų troškinį supilkite vyną, pakaitinkite, kol dalis nugaruos, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
- Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir apkepkite ant vidutinės kaitros.
- Supilkite grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, išdėliokite į lėkštes ir ant viršaus uždėkite krevečių bei cukinijų griežinėlių.
- Viską gausiai apibarstykite kapotomis petražolėmis.
- Mėsą pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno gabaliuko išspauskite šiek tiek česnako.
- Visus kepsnius sudėkite į dubenį, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, apipilkite vynu ir marinuokite bent parą šaldytuve.
- Užmarinuotus kepsnius suvyniokite į foliją, prieš tai juos gausiai apibarstykite pjaustytais svogūnais (kepant svogūnai išleis savo sultis ir mėsa taps minkšta ir sultinga) ir kepkite ~45 min 200 laipsnių orkaitėje.
- Po to foliją nuvyniokite, svogūnus nuimkite ir mėsa dar keletą minučių paskrudinkite.
- Padažui: Grietinėlę supilkite į puodą ir šiek tiek pakaitinkite, į ją įmaišykite pomidorų padažo, druskos, pipirų, išspauskite česnako.
- Į padažą įmaišykite porą šaukštų miltų, kad jis įgautų tinkamą konsistenciją, dar minutėlę pavirkite padažą nukelkite nuo ugnies ir jau galite tiekti (padažas būtinai tiekiamas karštas).
Pagaminsite per 1 val. 30 min neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/
1. Nuplautą ir popieriniu rankšluosčiu nusausintą mėsą supjaustykite maždaug 2 cm storio porcijos dydžio gabalais.
2. Pipirus suberkite į specialų grūstuvą ir kiek pasmulkinkite.
3. Mėsos gabalus aptepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, apvoliokite pipirais, dėkite ant virš karštų žarijų įtaisytų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių 5–7 minutes.
4. Kol mėsa kepa, paruoškite padažą. Į keptuvę supilkite vyną, suberkite cukrų, sudėkite bruknes ir kaitinkite, kol uogos suminkštės. Gautą masę perpilkite per sietelį, jame likusias uogas pertrinkite. Vėl supilkite padažą į keptuvę, įberkite žiupsnelį imbiero ir pakaitinkite, kol kiek sutirštės (jei reikia, dar įberkite cukraus, druskos).
5. Karštus didkepsnius dėkite į pašildytas lėkštes ir apliekite karštu padažu.
1. Šviežias midijas su geldelėmis šepetėliu švariai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad neliktų jokių nešvarumų, nuplėškite plaušelius, kabančius ties geldelių sandūra. Jeigu naudosite šaldytas midijas, jas atšildykite kambario temperatūroje ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
2. Midijas sumeskite į storasienį puodą su verdančiu vandeniu, puodą uždenkite ir truputį pakaitinkite, kad jos lengvai atsivertų. Geldeles, kurios neprasivėrė, išmeskite.
3. Visas daržoves ir prieskonius susmulkinkite.
4. Pirmiausia didelėje keptuvėje svieste pakepinkite svogūnus ir česnakus, tada sumeskite aitriąsias paprikas ir imbierus, po penkių minučių supilkite vyną ir kaitinkite apie 5 min., sudėkite midijų geldeles, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinų sultimis, apie 5 min. patroškinkite ir tiekite.
Saldumynai:
Baltasis “braunis” |
- Išlydykite baltąjį šokoladą su sviestu. Jei šokoladas nėra skirtas gaminimui, kartais padeda šukštas vandens, kad masė gražiai susivienytų tirpdama.
- Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
- Trynius sumaišykite su cukrumi ir druska.
- Sudėkite miltus, išmaišykite. Tada papildykite juodojo šokolado gabaliukais.
- Baltymus išplakite iki standžių putų, tuomet metaliniu šaukštu išmaišykite su visa mase.
- Formą (recepto autorė naudojo stiklinę apie 20cm skersmens) patepkite sviestu ir supilkite masę.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje iki 170 laipsnių apie 24 minutes.
- Ta pati braunio taisyklė - viduriukas turi likti šlapias ;)
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
- Kambario temperatūros Nutellą 8 minutes plakite su kiaušiniais.
- Gautą masę supilkite į nedidelę, kepimo popieriumi išklotą, kepimo skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
- Kepkite tol, kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas, ištraukus, liks sausas ir neapsivėlęs tešla.
- Prapjaukite tik gerai atšalusį.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Ištirpinkite sviestą, leiskite atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius ir cukrų, supilkite lydytą sviestą.
- Vis maišydami suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
- Supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Suberkite lazdynų riešutus.
- Užpildykite kepimo formeles ir kepkite 20 minučių. Kai keksiukai iškepa, išpjaukite mažą skylę viršuje, įdėkite šaukštą „Nutella“ kremo ir patupdykite „Ferrero Rocher“ kamuoliuką.
Receptą atsiuntė Rūta K., Palanga.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir migdolų miltus, cinamoną bei žiupsnelį druskos.
- Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Sudėkite trynius, supilkite vanilės ekstraktą (ar vanilinį cukrų) ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jos dalį).
- Į sviesto ir trynių mišinį suberkite sausų produktų mišinį ir suminkykite tešlą. Ji gali šiek tiek lipti prie rankų – neišsigąskite, galite dar įberti šiek tiek miltų, tačiau nepersistenkite. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve porai valandų.
- Praėjus šiam laikui išimkite tešlą, leiskite kelias minutes pastovėti ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą.
- Jei kepsite sausainius širdeles (kitai proga galite rinktis kitas formas), jums prireiks dviejų formelių – vienos didesnės širdelės, kitos mažos. Iš tešlos išspauskite porinį skaičių didelių širdelių (tai bus sausainių pagrindas), o tada pusėje jų mažąja širdele išspauskite viduriuką (tai bus sausainių viršus). Su šia tešla reikia dirbti greitai, nes pašilusi ji ims plyšinėti ir lipti. Pasitelkite kantrybę ir šiek tiek miltų, kad spaudomi sausainiai neliptų prie stalviršio.
- Atsargiai dėkite sausainius į kepimo popieriumi išklotas skardas, o šias pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Geriau, jei vienoje skardoje keps pilnaviduriai sausainiai, jiems prireiks 12–15 min. orkaitėje, o kitoje – tuščiaviduriai, jiems užteks 10–12 min. Iškepusius sausainius visiškai atvėsinkite.
- Mažame dubenėlyje virš garų ar įstatę į kitą dubenį su karštu vandeniu pašildykite džemą – tada jis lengviau tepsis. Ant sausainių, kurie skirti pagrindui, tepkite po truputį džemo (ne iki pat kraštų) ir atsargiai uždėkite viršutinę dalį, spustelkite ją, kad priliptų. Dėkite sausainius į plokščią lėkštę ir užbarstykite cukraus pudros.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. 18 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius virtuviniu kombainu sutrupinkite iki visiškų trupinių. Suberkite kakavą ir vėl gerai išmaišykite.
3. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į sausainių trupinius. Gautą masę suberkite į paruoštą formą. Paskleiskite vienodu sluoksniu per visą pagrindą, suformuokite 2 cm aukščio kraštelius.
4. Grietinėlę mikseriu išplakite iki standumo, kitame dubenėlyje sumaišykite kondensuotą pieną su citrinos sultimis. Į šią masę atsargiai, nuolat sukdami dubenį, įmaišykite grietinėlę.
5. Įdarą supilkite į paruoštą pyrago pagrindą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Grietinėlės masė truputį sutirštės, bet vis dar kiek judės.
6. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros. Laikykite šaltai pernakt – susistovėjęs pyragas yra pats skaniausias.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.
3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.
4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:
5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.
6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.
Štai keli svarbūs patarimai:
- Geriausia tešlą ruošti rankiniu plakikliu (šluotele), kad į tešlą papultų kuo mažiau oro, nes mes ir norime to sunkaus, šiek tiek tąsaus ir labai drėgno šokoladinio pyrago, o ne tiesiog šokoladinio kekso.
- Kita svarbi taisyklė – jokių kepimo miltelių ar sodos (dėl tos pačios priežasties).
- Trečia taisyklė – naudokite gerą kakavą ir gerą juodą šokoladą, tikrai skonis bus kur kas geresnis, o spalva – sodriai tamsi.
- Ir galiausiai – NEPERKEPKITE! 25–30 min. (priklausomai nuo orkaitės) 180 laipsnių temperatūroje ir viskas. Kaip žinoti, kada jau laikas? Pyrago viršus turi sukietėti ir įgauti traškią plutelę, o pajudinus, turi „neliūliuoti“, tačiau įkišus pagaliuką reikia, kad ištraukus jis būtų šlapias. Štai tada yra LAIKAS, tad geriausia kepti ramiai kokias 20 min., o likusias 5–10 min. vis tikrinti ir žiūrėti, kokia situacija. Kas porą minučių.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi (aš naudoju 22x22 cm matmenų kvadratinę formą, bet galite naudoti panašią, kokią turite).
2. Į stiklinį indą sudėkite gabalais pjaustytą sviestą ir 100 g laužyto šokolado. Dėkite į mikrobangų krosnelę ir pakaitinkite su intervalais sustojant kas 10–15 sekundžių apie 2–3 min. (galite tą daryti ir ant kaitlentės, bet man taip paprasčiau ir greičiau). Išimkite, kai sviestas jau bus ištirpęs (šokoladas dar gali būti nepilnai, bet nieko tokio, maišant ištirps) ir rankiniu plakikliu (šluotele) gerai išsukite iki vientisos masės.
3. Toliau dėkite vanilę, druską, romo ekstraktą ar gryno romo, abiejų rūšių cukrus, įmuškite kiaušinius (svarbu, kad sviestas jau nebūtų karštas) ir viską vėl gerai išsukite (stenkitės sukti taip, kad papultų kuo mažiau oro – daugiau sukamaisiais, o ne plakamaisiais judesiais).
4. Galiausiai per sietelį įsijokite miltus ir kakavą, vėl viską gerai išsukite iki vientisos masės.
5. Likusį šokoladą pasmulkinkite ir įmaišykite į tešlą. Ją supilkite į formą ir dėkite į įkaitintą orkaitę 25–30 min. (jei naudojate didesnę kepimo formą, kepkite dar trumpiau ir nuolat tikrinkite).
6. Ištraukite iš orkaitės, kai viršus bus sukietėjęs iki traškios plonos plutelės, pajudinus „neliūliuos“, tačiau įkišus pagaliuką, ištraukus jis turi būti drėgnas.