Ta proga prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Barantinskaitė pranešima žiniasklaidai dalijasi keliais itin paprastais receptais, kuriais mylimuosius nustebinti galės ir virtuvės naujokai.
„Romantišką nuotaiką bei atmosferą perteikia ne tik skani vakarienė, svarbi kiekviena detalė: ant stalo užtiesta staltiesė, šventiniai indai ir taurės, fone skambanti muzika. Virtuvės virtuozais save nelaikantiems siūlau gaminti pagal nesudėtingus receptus, kurių rezultatas – itin gardūs bei tinkami meilės dienai patiekalai“, – pataria maisto ekspertė ir siūlo kelias idėjas.
Glazūruota lašiša
Ingredientai:
- 2 atlantinių lašišų didkepsniai;
- 2 valg. šaukšt. šaukštų aliejaus (kepimui ir padažui);
- 4 skiltelės česnako;
- 2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 0,5 arbat. šaukšt. raudonųjų paprikų miltelių;
- 4 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 1 kupinas valg. šaukšt. medaus.
Gaminimas:
1. Sumaišykite prieskonius, česnaką, imbierą, sojos padažą, medų ir šaukštą aliejaus. Pusę gauto padažo užpilkite ant lašišos, įdėkite į šaldytuvą ir palikite bent 30 minučių pasimarinuoti.
2. Vėliau likusį aliejų įkaitinkite keptuvėje, dėkite kepti žuvį. Abi puses kepkite po 2-3 minutes, kol gražiai paruduos.
3. Likusį padažą pakaitinkite keptuvėje ir juo apšlakstykite lašišą.
Orkaitėje apkeptos bulvės
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 valg. šaukšt. miltų;
- 1 stiklinė pieno;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- 3 didesnės bulvių;
- 2 valg. šaukšt. tarkuoto parmezano sūrio (ar kito mėgstamo);
- šviežių petražolių ar kitų mėgstamų žolelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.
2. Mažame puode ištirpinkite sviestą, pakepinkite česnaką. Sudėkite miltus, druską ir pipirus, išmaišykite. Toliau maišydami pilkite pieną, kol tekstūra taps kreminė ir padažas užvirs.
3. Supjaustykite bulves plonais griežinėliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant bulvių užpilkite pagamintą padažą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu.
4. Kepkite apie valandą, kol bulvės taps minkštos.
5. Iškepusias bulves patiekite tame pačiame inde, apibarstykite jas petražolėmis ar kitomis šviežiomis žolelėmis ir patiekite vienas ar kaip garnyrą – jos puikiai tiks prie žuvies ir mėsos patiekalų.
Briuselio kopūstų salotos
Ingredientai:
- 200 g Briuselio kopūstų;
- druskos;
- pipirų;
- česnakų miltelių (pagal skonį);
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. graikiško jogurto;
- 1 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- 0,5 arbat. šaukšt. garstyčių;
- 1 skiltelė česnako;
- 100 g salotų mišinio;
- 1 nedidelė morka, sutarkuota;
- smulkintų migdolų;
- šiek tiek džiovintų spanguolių;
- parmezano sūrio, tarkuoto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros.
2. Supjaustykite Briuselio kopūstus į 4 dalis, sumaišykite juos su trintu česnaku, šaukštu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais.
3. Kepimo indą patepkite trupučiu aliejaus. Sudėkite paruoštus Briuselio kopūstus ir kepkite 20-25 minutes.
4. Kol Briuselio kopūstai kepa, paruoškite padažą: sumaišykite graikišką jogurtą, balzaminį actą, šaukštą alyvuogių aliejaus, garstyčias, trintą česnaką, druską ir pipirus.
5. Sumaišykite salotas, morkas, migdolus, džiovintas spanguoles ir keptus Briuselio kopūstus. Užpilkite paruoštu padažu ir patiekite vienas arba kaip garnyrą.
Šokoladinis pudingas su braškėmis
Ingredientai:
- 170 g tamsaus šokolado (turinčio daugiau nei 70 proc. kakavos);
- 0,5 stiklinės neriebaus pieno;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- žiupsnelis druskos;
- 200 g graikiško jogurto;
- braškių (sluoksniavimui ir papuošimui).
Gaminimas:
1. Pakaitinkite pieną, tačiau jo neužvirkite. Karštu pienu užpilkite šokoladą, įpilkite vanilės ekstrakto bei įberkite druskos. Palikite masę 3 minutes tam, kad ji sutirštėtų. Viską išmaišykite ir leiskite atvėsti.
2. Įdėkite jogurtą ir vėl išmaišykite.
3. Į stiklinę ar kitą indą pilkite šokolado masę, dėkite supjaustytus braškių gabalėlius ir sluoksniuokite desertą, kol stiklinė bus pilna.