Užkandžiai
- Paruoškite lietinių tešlą: miltus suberkite į dubenį, viduryje padarykite duobutę, į ją sukrėskite šakute paplaktus kiaušinius. Maišydama mediniu šaukštu, supilkite pieno ir vandens mišinį. Sukite, kol masė taps vientisa. Įmaišykite kelis šlakelius aliejaus, tarkuotą parmezaną. Keptuvėje iškepkite lietinius.
- Iš marinato išgriebtus ančiuvius gerai nuvarvinkite. Konservuotus tunus (marinatą nupilkite) ir nuluptus kiaušinius susmulkinkite. Lietinius plonai aptepkite bazilikų padažu. Ant kiekvieno dėkite ančiuvių, tarp jų įkrėskite smulkintų tunų. Pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite smulkintais virtais kiaušiniais.
- Susukite ritinėlius. Kiekvieną įvyniokite maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Atvėsintus supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
- Užtepui skirtas sudedamąsias dalis, išskyrus citrinų sultis, druską ir pipirus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki košelės. Galite palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių – taip skaniau.
- Paskaninkite citrinų sultimis ir prieskoniais. Atkreipkite dėmesį: konservuojant artišokus dažnai naudojamas actas, tad prieš tai jų paragaukite, kad užtepas nebūtų per rūgštus.
- Prancūziško batono riekeles paskrudinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes ir lengvai pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Užtepą paskirstykite ant skrudintų duonos riekelių, uždėkite po artišoko puselę ir patiekite, kol dar šiltos.
Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“
- Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.
- Užšaldytą lašišą supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir po vieną paskleiskite pailgoje lėkštėje.
- Paruoškite marinatą: imbierų šaknį nulupkite, sutarkuokite. Česnakų skiltelę sutraiškykite.
- Greipfrutą nulupkite, taip pat ir baltąją odelės dalį, išskirstykite skiltelėmis. Iš kelių skiltelių išspauskite sultis, sumaišykite su austrių padažu, tarkuotais imbierais, česnakais, klevų sirupu.
- Marinatu užpilkite lašišų filė ir apie 15 min. palikite, kad pasimarinuotų. Ant viršaus užberkite kaparėlių, svogūnų laiškų, šalia padėkite greipfrutų skiltelių, griežinėliais pjaustytų ridikėlių.
- Tiekite su skrudintos baltos duonos riekelėmis.
- Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant šaldymo ir marinavimo laiko).
Salotos
1 .Salotas nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite lėkštėje. Ant viršaus dėkite skiltelėmis pjaustytų pomidorų, į keturias dalis padalytų figų, berkite alyvuogių ir šviežiai tarkuotų sūrio drožlių.
2. Ant viršaus dailiai išdėliokite vytinto kumpio griežinėlius. Salotas apšlakstykite padažu, paruoštu iš aliejaus, citrinų sulčių ir įvairių prieskonių.
Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu ruošti ir su kepintomis figomis bei paskrudintu kumpiu, tik pomidorų nereikėtų dėti.
1. Burokėlius supjaustykite griežinėliais, po vieną išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite balzaminio padažo, citrinų sulčių ir aliejaus užpilu, pagardinkite prieskoniais ir, iki apskrus kaip traškučiai, kepkite orkaitėje.
2. Apelsinus gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perpjaukite per pusę, išskobkite vidų, nuo išimtų apelsinų skiltelių pašalinkite baltąją odelės dalį ir apelsinus kiek pasmulkinkite.
3. Kriaušę nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
4. Kedrines pinijas paskrudinkite, ožkų pieno sūrį supjaustykite kubeliais.
5. Giliame dubenyje sumaišykite riešutus, kriaušes, apelsinus, ožkų pieno sūrį ir po truputį krėskite į išskobtas apelsinų puseles. Ant viršaus dėkite atvėsintų burokėlių trakučių ir po salotos lapelį.
6. Užkandėlę apliekite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nusausinkite, iškepkite druskoje (arba folijoje) orkaitėje, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais.
2. Apelsiną nulupkite, irgi supjaustykite ketvirčiais.
3. Mocarelą suplėšykite šakute.
4. Lėkštelėse pakaitomis išdėliokite burokėlius ir apelsinus, berkite mocarelos, ant viršaus dėkite salotų lapelių, berkite granatų sėklų.
5. Paruoškite užpilą: iš apelsino išspauskite sultis ir sumaišykite jas su brendžiu, aliejumi, medumi ir riešutais.
6. Užpilą pagal skonį pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir maždaug valandą palikite.
Kulinaro patarimas. Burokėlius iškepkite ir užpilą pasigaminkite iš anksto. Atėjus svečiams, salotas paruošti labai greitai.
Sriubos
1. Krevetes išlukštenkite. Midijas atšildykite ir nuvarvinkite.
2. Pomidorų galus įpjaukite, juos nuplikykite verdančiu vandeniu, tada nulupkite odelę ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Aitriąją papriką išvalykite, irgi susmulkinkite. Viską pakepinkite gerai įkaitintame aliejuje. Kai prieskoninės daržovės suminkštės, sumeskite pomidorus, žirnelius ir dar 3 min. pakaitinkite. Sultinį supilkite į puodelį, tada sukrėskite kepintas daržoves, sumeskite lukštentas krevetes, atšildytas midijas, prieskonius, žuvų padažą, supilkite vyną.
4. Sriubą užvirinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiais žalumynais ir išpilstykite į lėkštes.
5. Tiekite su citrinų sultimis apšlakstytais avokadais, rozmarinų šakele ir baltos duonos skrebučiu.
1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Į gilią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite porą šaukštų mėsos sultinio ir suberkite svogūnus. Keptuvę uždenkite dangčiu, svogūnus pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies apie 30 min., kol pagels, – jeigu svogūnai paruduos, sriuba bus karti.
2. Batono riekes iš abiejų pusių paskrudinkite ištirpintame svieste.
3. Į troškintus svogūnus supilkite vyną, truputį pakaitinkite, paskui supilkite likusį sultinį. Pagardinkite sriubą druska, pipirais ir tarkuotu muskato riešutu. Kai sriuba užvirs, išpilstykite ją į karščiui atsparius dubenėlius.
4. Ant viršaus uždėkite paskrudintą batono riekę ir užberkite ant jos tarkuoto sūrio. Dubenėlius sudėkite į įkaitintą orkaitę. Sriuba turi šusti aukštoje temperatūroje, kol išsilydys sūris. Svogūnų sriubą būtiną patiekti karštą.
Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!
1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite, svogūną ir česnaką sukapokite, imbierą sutarkuokite ir su gabalėliu aitriosios paprikos pakepinkite svieste.
3. Kai daržovės pagels, sumeskite vištienos juosteles ir dar 8 minutes pakepkite.
4. Į gilesnį puodą supilkite sultinį, kokosų pieną, sukrėskite kepintas daržoves, vištienos juosteles, suberkite kalendras ir virkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.
5. Tada suberkite makaronus ir virkite, iki jie suminkštės.
6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
7. Tiekite išpilstytą į nedidelius indelius. Puoškite smulkintais salierų lapeliais ir aitriosios paprikos gabalėliais.
Karštieji patiekalai
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite bulves ir retkarčiais pamaišydami kepkite 30 min.
2. Svogūnus gana stambiai supjaustykite, sudėkite į kepamas bulves ir troškinkite dar 5 min.
3. Cukinijas supjaustykite stambokais kubeliais, pomidorus perpjaukite pusiau, 2 ančiuvių filė gabaliukus smulkiai sukapokite, čiobrelių šakeles taip pat susmulkinkite. Viską sudėkite į kepamas bulves, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir palikite tušti 5–10 min. (kol suminkštės cukinijos).
4. Jei reikia, gatavą patiekalą pasūdykite. Likusius ančiuvių filė gabaliukus sudėkite ant viršaus.
Patarimas. Ančiuviai – nedidelės, į sardines panašios jūrų žuvelės – siauros, plokščios, su sidabro spalvos juosta ant šonų. Didžiausi ančiuviai užauga tik iki 20 cm. Šios Viduržemio jūroje žvejojamos žuvelės, kaip ir sardinės, dažniausiai konservuojamos aliejuje arba sūdomos. Tiesa, ančiuviai gana brangūs. Tačiau žinodama, kad jų skonis panašus į silkės, turbūt suprasite, kuo pakeisti šį delikatesą, tik patiekalo skonis nebus toks subtilus.
1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.
2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.
3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Atšildytas krevetes nuspauskite popieriniu rankšluosčiu. Makaronus pavirkite pasūdytame vandenyje perpus trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės. Išgriebusi nuvarvinkite.
2. Rikotą sumaišykite su pienu, muskatais, šaukšteliu smulkintų petražolių. Pagal skonį pasūdykite. Gauta mase įdarykite makaronus, ant viršaus uždėkite po dvi krevetes.
3. Makaronus išdėliokite riebalais išteptame kepimo inde. Maždaug du trečdalius jo pripilkite daržovių sultinio ir grietinėlės mišinio, pašaukite į 180 0C karštumo orkaitę. Kepkite 30–40 minučių.
4. Nuo šviežių nuplikytų pomidorų nulupkite odeles, minkštimą susmulkinkite. Sudėkite į prikaistuvį, įpilkite 150 ml vandens, šaukštelį balzaminio acto, pagal skonį pasūdykite, įberkite druskos, bazilikų, maltų juodųjų pipirų ir patroškinkite, kol masė virs tyre.
5. Karštus makaronus tiekite lėkštėse, prieš tai į jas įpylusi po kelis šaukštus karšto pomidorų padažo.
Desertai
1. Iš tešlos puodeliu arba stiklinaite išspauskite apskritimus, juos užmaukite ant stiklinės ir užlankstykite kraštelius, kad išeitų apversti krepšeliai, tada iškepkite juos orkaitėje.
2. Į puodelį supilkite 300 ml vandens, suberkite cukrų, aitriąją papriką, apelsino žievelę ir pavirkite apie 15 min.
3. Pusę grietinėlės kiekio užkaitinkite kitame puode ir nukelkite nuo ugnies.
4. Kiaušinių trynius išplakite iki vientisos masės ir po truputėlį plonyte srovele supilkite grietinėlę, romą, tada nuolat maišydama masę vėl pakaitinkite, iki sutirštės, ir atvėsinkite.
5. Į pravėsusią grietinėlės masę supilkite perkoštą sirupą, viską gerai išmaišykite ir tik tada įmaišykite iki standžių putų išplaktą likusią grietinėlę.
6. Ledus per naktį palaikykite šaldytuve.
7. Į paruoštus tešlos krepšelius ledų masę krėskite ledų šaukšteliu ir puoškite smulkintomis, citrinų sultimis apšlakstytomis aitriosios paprikos skiltelėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Spanguoles perrinkite, nuplaukite, suberkite į gilesnį puodą. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir suberkite į puodą. Ten pat sumeskite cinamonų lazdeles, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę, cukrų, supilkite sultis.
2.Spanguoles vis pamaišydama virkite ant mažos ugnies, kol kriaušės suminkštės. Tada supilkite brendį ir viską gerai išmaišykite.
3.Želatiną ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto vandens, trumpai pakaitinkite virš garų ir įmaišykite į pravėsusią spanguolių tyrę. Ją išpilstykite į nedideles dailias stiklines taureles ir valandą palaikykite šaldytuve.
4.Gerai atvėsintą grietinėlę su milteliniu cukrumi ir šlakeliu citrinos sulčių gerai išplakite ir krėskite ant spanguolių tyrės. Desertą tiekite atšaldytą.
Skonis: 10/10. Tikras, didelis ir ryškus dešimtukas. Švelnaus skonio, neriebus, tirpstantis burnoje. Na, vienas iš tokių, kuriuos jau po pirmojo gabalėlio imi vadinti tobulais.
1. Sausainius sutrupinkite iki visiškai smulkių trupinukų ir sumaišykite su 50 g. cukraus.
2. Sausainių masę sumaišykite su tirpintu sviestu (masė turi būti lipni). Jei biri ir visiškai nelimpa, įpilkite dar truputį tirpinto sviesto ir vėl išmaišykite.
3. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Dugną ir sieneles (apie 2,5 cm aukščio) padenkite sausainių trupinių mase.
4. Kepimo indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.
5. Į indą sukrėskite kreminį sūrį, suberkite 200 g cukraus ir miltus. Plakite, kol masė taps puri ir vientisa.
6. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami iki vientisos masės.
7. Supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Dar kartą viską išplakite.
8. Išimkite kepimo indą iš šaldytuvo. Ant sausainiais iškloto pagrindo į kepimo indą supilkite visą paruoštą kreminio sūrio įdarą.
9. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tada sumažinkite karštį iki 120°C temperatūros ir kepkite dar 90 minučių, kol torto šonai taps tvirti.
10. Ištraukusi tortą iš orkaitės, visiškai jį atvėsinkite. Ir tik tada dėkite ant lėkštės ar tortui skirto padėklo.
11. Puoškite pagal savo norus ir fantazijas. Aš papuošiau plakta grietinėle ir apibarsčiau cinamonu. Jei tuo metu, kai kepsite tortą, bus uogų sezonas, nepraleiskite progos... Saldžios braškės, kelios saujos mėlynių ar kitų mėgstamų uogų, suteiks tortui gaivumo ir tikrai puikiai derės
12. Per naktį tortą palaikykite šaldytuve, ir jau tada ragaukite.
Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“