Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valgoma dovana – uogienė, džemas ar čatnis: 12 receptų

Jei tik turite artimų žmonių, kurie moka įvertinti ir džiaugiasi valgomomis kalėdinėmis dovanomis, drąsiai ruoškite jiems skanėstų. Žinoma, pageidautina, jog ir jums virtuvė nebūtų nepažįstama zona, nes dovanoti verta ne pradžiamokslio bandymus, bet ką nors retesnio, pikantiškenio, žiemiško... Iki Kalėdų likus lygiai 2-iem savaitėms dar suskubsite išvirti čatnį, uogienę ar džemą, semkitės idėjų!
Džemas – puiki valgoma dovana
Džemas – puiki valgoma dovana / Vida Press nuotr.
Slyvų džemas su šokoladu
Receptas: Slyvų džemas su šokoladu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 49
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 1.00 kg (be kauliukų)
Cukrus: 800.00 g
Medus: 80.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys)
Kaip gaminti
  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
  2. Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
  4. Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti
Morkų džemas
Receptas: Morkų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Cukrus: 400.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nedidelio apelsino sultys)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Muskatas: 5.00 g (maltas)
Cinamonas: 5.00 g (maltas)
Vanduo: 450.00 ml
Kaip gaminti
  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Sudėkite į dubenį, užpilkite cukrumi. Išspauskite citrinos ir apelsino sultis, sutarkuokite citrinos žievelę. Viską gerai sumaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite per naktį.
  2. Perdėkite morkų mišinį į prikaistuvį. Sudėkite cinamonų lazdeles, gvazdikėlius, maltą muskatą ir cinamoną. Užpilkite vandeniu ir maišykite. Virkite apie 30–40 min. ant vidutinio stiprumo ugnies, kartais pamaišydamos, kol masė taps džemo konsistencijos.
  3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite džemą. Išimkite cinamonų lazdeles ir gvazdikėlius. Džemą supilstykite į stiklainėlius, uždenkite sandariais dangteliais. Laikykite šaldytuve.  

Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“

Suskleisti
Naminis apelsinų džemas
Receptas: Naminis apelsinų džemas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 5.00 vnt. (5-6 vidutinio dydžio ir 1 apelsino žievelė)
Cukrus: 100.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (2 citrinų sultys ir 1 citrinos tarkuota žievelė)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite. Supjaustykite ketvirčiais ir pasistenkite pašalinti visas sėklytes.
  2. Apelsinus sudėkite į maisto smulkintuvą ar plaktuvą ir susmulkinkite iki beveik vientisos masės (gali likti šiek tiek nedidelių gabalėlių). Masę supilkite į keptuvę ar prikaistuvį. Suberkite apelsinų žieveles, cukrų, kukurūzų krakmolą, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Išmaišykite.
  3. Kaitinkite apie 25 minutes, kol masė sutirštės ir taps džemo konsistencijos.
  4. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir paruoštą džemą supilkite į švarų, sandariai užsidarantį stiklainėlį. Atvėsinkite, tuomet uždenkite dangteliu. Laikykite šaldytuve.
  5. Pastaba: džemas yra skirtas greitam vartojimui. Jeigu norite laikyti jį ilgiau, teks hermetiškai uždaryti (konservuoti) stiklainėlius su džemu.   
Suskleisti
Slyvų, obuolių ir svogūnų čatnis
Receptas: Slyvų, obuolių ir svogūnų čatnis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 43
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 450.00 g (mėlynųjų)
Obuoliai: 200.00 g (saldžiarūgščių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos šaknies)
Actas: 250.00 ml (raudonojo vyno)
Rudasis cukrus: 250.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (džiovintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 arbat. š. (0,5 - kiniškų penkių prieskonių mišinio)
Kaip gaminti
  1. Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
  2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
  3. Susmulkinkite česnakus.
  4. Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Moliūgų ir pomidorų čatnis
Receptas: Moliūgų ir pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Razinos: 50.00 g (geltonųjų)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nugriebto)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 arbat. š. - juodųjų ir kvapniųjų žirneliais)
Vynas: 250.00 ml (balto arba obuolių acto 6 proc.)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
  3. Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
  4. Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
Receptas: Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Mangas: 500.00 g
Paprikos: 300.00 g (raudonųjų)
Imbieras: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rudasis cukrus: 150.00 g
Actas: 200.00 ml (baltojo vyno)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
  2. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
  3. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
  4. Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
  5. Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Svogūnų džemas
Receptas: Svogūnų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3 - 4 šakelės šviežių arba 1 arbat. š. - džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir kepkite ant mažos kaitros, kol svogūnai susmegs.
  2. Nuolat maišykite. Jeigu naudojate džiovintus čiobrelius, įberkite jų iš karto.
  3. Šviežius žalumynus sukrėskite kepimo pabaigoje.
  4. Į apkeptus svogūnus supilkite vyną ir actą. Kaitinkite, kol išgaruos.
  5. Įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite.
  6. Svogūnus sukrėskite į sietelį, kad nuvarvėtų aliejus.
  7. Puikiai tinka kaip pagardas prie ožkų pieno sūrio, paukštienos patiekalų ir pašteto.

 

Suskleisti
Žaliųjų citrinų ir imbierų uogienė
Receptas: Žaliųjų citrinų ir imbierų uogienė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Žalioji citrina: 3.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Imbieras: 50.00 g (šviežio)
Cukrus: 300.00 g („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Citrinas nuplaukite, nulupkite, išpjaukite minkštimą (pašalinkite visas plėveles) ir susmulkinkite. Sutarkuokite žieveles.
  2. Nulupkite ir sutarkuokite imbierus.
  3. Vaisių gabalėlius, žieveles ir imbierus sudėkite į prikaistuvį ir užpilkite vandeniu.
  4. Kaitinkite, kol užvirs. Įmaišykite cukrų uogienėms.
  5. Maišydami pavirkite dar 5–10 min.
  6. Patikrinkite, ar uogienės konsistencija tinkama.
  7. Uogienę supilkite į šiltus ir švarius stiklainius.
  8. Sandariai uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER

 

Suskleisti
Karamelės skonio obuolių uogienė
Receptas: Karamelės skonio obuolių uogienė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 12
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 500.00 g
Sirupas: 150.00 ml („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Vanduo: 200.00 ml
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Cukrus: 200.00 ml („Dansukker“ cukraus uogienėms)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti
  1. Obuolius nulupkite, išimkite šerdis. Supjaustykite mažais gabalėliais.
  2. Obuolius, sirupą, vandenį ir citrinų sultis sumaišykite prikaistuvyje. Nuolat maišydami virkite maždaug 10 minučių.
  3. Suberkite cukrų uogienėms bei kardamonus. Virkite dar 3–6 minutes.
  4. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Kriaušių čatnis
Receptas: Kriaušių čatnis
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 38
Receptas
Ingredientai
Kriaušės: 500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 4.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Razinos: 1.00 sauja (besėklės)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite ir keptuvėje pakaitinkite kriaušes, svogūną, česnaką ir imbiero šaknį.
  2. Kai viskas suminkštės, suberkite cinamoną, gvazdikėlius, cukrų, sezamo sėklas, razinas, įpilkite citrinų sulčių, suberkite druską ir viską kaitinkite tol, kol dalis skysčio nugaruos.

Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“

Suskleisti
Aštrus ir saldus ananasų marmeladas
Receptas: Aštrus ir saldus ananasų marmeladas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (labai sunokęs, tinka ir konservuoti 875g skardinės)
Aliejus: 30.00 ml (bekvapio)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankšties)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Razinos: 120.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nulupkite ananasą, padalykite į keturias dalis ir išpjaukite šerdį. Susmulkinkite. Jei vartosite konservuotus ananasus, tereikės išgriebti iš skardinės ir supjaustyti.
  2. Į keptuvę supilkite aliejų, suberkite kuminus ir skrudinkite, iki jie patamsės. Nuplaukite ir susmulkinkite papriką, suberkite į keptuvę. Pakepkite maždaug septynias minutes.
  3. Suberkite ananasus, cinamoną ir gvazdikėlius, gerai išmaišykite. Troškinkite retkarčiais pamaišydami, kol ananasų sultys išgaruos – apie pusvalandį. Žiūrėkite, kad neprisviltų.
  4. Suberkite cukrų, druską ir razinas. Dar kaitinkite apie dešimt minučių. Tik nepamirškite vis maišyti.
  5. Išvirusį marmeladą supilkite į stiklainiukus, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite pusvalandį.
  6. Sandariai užsukite dangtelius ir palikite atvėsti. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Žemės riešutų čatnis
Receptas: Žemės riešutų čatnis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Žemės riešutai: 1.00 sauja (be žievelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Žuvų padažas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (džiovintos)
Kalendros: 1.00 valg. š. (švieži lapeliai)
Kaip gaminti
  1. Žemės riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sutrinkite.
  2. Svieste pakepinkite cukrų, žuvų padažą, supilkite žaliosios citrinos sultis ir suberkite džiovintas aitriasias paprikas.
  3. Kai prieskoniai pakvips, suberkite žemės riešutus, viską gerai išmaišykite.
  4. Čatnį nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite smulkintais šviežiais kalendrų lapeliais.

Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?