- Gaminimas toks paprastas, kad vaikas gali tai padaryti! Jums tik supjaustyti reikės.
- Pigu, didžiausią kainos dalį sudaro marinatas, bet pateiksiu versiją, kaip dar pigiau padaryti.
- Taupo laiką. Supjaustome, pamaišome, patepame ir pašauname kepti. Tad galite kitus darbus tuo metu nudirbti ar pailsėti.
- Gražu. Galima daryti paprasčiau, o bet dėl grožio iškepusi užbėriau sezamo, pabarsčiau petražolėmis, kurie visai nebūtini.
- Mažai kaloringas – 100 g kopūsto vos 22 kcal, bet tuo pačiu labai vertingas. Daug skaidulų, kurių reikia mūsų virškinimo traktui, cholesterolio mažinimui ir… svorio metimui. Padažas turi kcal daugiau, bet jei pateiksite kaip garnyrą prie kaloringo patiekalo – tuomet jo tepkite mažiau ar rinkitės variantą tik su prieskoniais. Jei valgysite kaip užkandį ar pagrindinį tada padažo pilkite daugiau.
- Padažui dviem kepsniams reikėjo vos 5-6 šaukštų viso kiekio, bet pasigaminu daugiau, nes jis puikiai tiks ir salotoms ar pupelėms pagardinti. Laikau šaldytuve.
Reikės:
- 500 g kopūsto;
- 3 v.š. žemės riešutų kremo – daugiau arba mažiau, pagal skonį ir norą;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus, ypač tyro, mažo rūgštingumo, labai tiktų ir sezamų aliejus;
- 1 v.š. sezamo pastos (tahini) – nebūtina, jei neturite;
- 2 skiltelių česnako smulkinto;
- vandens arba daržovių sultinio, pagal poreikį;
- 0,5 a.š. druskos arba pagal skonį, beriu mažai, nes visada gali pasipildyti, o išimti nepavyks;
- 0,5 a.š. malto imbiero, galite keisti pipirais ar berti abu;
- 0,5 a.š. saldžiosios paprikos miltelių, pabarstymui prieš kepant ar po to, puikiai tiks ir rūkyta (nebūtina).
Gaminimas:
Įkaitiname orkaitę iki 200 C, o tuo metu pasiruošiame kepsnius.
Supjaustome kopūstą 2 cm storio riekėmis. Kai prasidės švieži kopūstai pjaukite 2,5-3 cm. Jei kopūstas mažas – apvaliomis, jei didelis, kaip arbūzo riekėmis svarbu išlaikyti vienodą storį, kad tolygiai iškeptų.
Sumaišome marinatą. Geriausia, kai sultinys ar vanduo dar šilti, greičiau ištirpsta pasta ir kremas.
Patepame abi puses ir šonus būtinai marinatu. Riebalai, esantys padaže, neleis degti ir per daug apskrusti kopūstui. Tad venkite gaminti vien su prieskoniais be riebalų. Užtepus padažą iš abiejų pusių, skonis pasiskirsto tolygiau. Paties marinato spalva nedžiugina, todėl pabarstau viršų džiovintos paprikos milteliais.
Pašauname ir kepame 180 C apie 30 minučių viršus/apačia. Laikas apytikslis, nes šviežias ir mažas kopūstas iškeps greičiau, o „žieminis“ didelis – lėčiau. Kai švelniai pagels ir jau galėsite šakutę įsmeigti – laikas traukti.
Pabarstome norimais priedais, kad akims būtų gražu, dar ir skonio daugiau.Iškepusį pabarsčiau šviežiomis petražolėmis ir juoduoju sezamu, abu nebūtini. Pabarstymui tiktų ir kietas sūris ar džiovinti pomidorai. Galima pašlakstyti citrina ir mielių dribsniais (kieto sūrio pamaina). Kitaip sakant kaskart galite vis kitą variantą išgauti pagal tai, ko turite namuose.
Su kuo patiekti:
- Vieną. Kopūstų kepsnys – puikus užkandis ir jais galima mėgautis atskirai.
- Su grūdais, pvz. Liko košės, bet per mažai pavalgymui, štai puiki kompanija.
- Pabarstyti sūriu – nuo tofu iki parmezano.
- Su mėsa – tobulai tiks su jautiena ar kiaulienos išpjova.
- Su kitomis daržovė Nuo keptų pomidorų iki baklažanų ar troškintų grybų.
Skanaus! Daugiau sveikų receptų ieškokite sulieknėk.lt.