Ingredientai:
- 700–800 g tvirtų, saldžiarūgščių obuolių, nuluptų, be sėklų, supjaustytų griežinėliais;
- 300 g cukraus;
- 1 valg. šaukšt. paprastos ar žaliosios citrinos (laimo) sulčių;
- 1 raudona aitrioji paprika, be sėklų, labai smulkiai supjaustyta;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių;
- 3 cm ilgio šviežio imbiero gabaliukas, nuluptas ir sutarkuotas ar itin smulkiai supjaustytas;
- keli šviežios mėtos lapeliai, smulkiai supjaustyti.
Gaminimas:
1. Suberkite obuolius ir cukrų į prikaistuvį storu dugnu, užkaiskite ir virkite ant nedidelės ugnies nuo 30 iki 45 min. – obuoliai turi pradžioje sukristi, o vėliau tapti švelniai gintarinės spalvos. Virimui artėjant link pabaigos imkite vis atidžiau prižiūrėti puodą ir maišyti verdančią masę.
2. Suberkite į obuolių masę mėtas, aitriosios paprikos gabaliukus, imbierą, supilkite citrinos sultis. Jei masė itin tiršta, įpilkite apie pusę stiklinės vandens. Pavirkite dar 15 min. pernelyg neatsitraukdami nuo puodo ir atidžiai maišydami. Užlašinkite šiek tiek pagardo ant šaltos lėkštelės – jei jis stingsta, vadinasi, jau išvirė.
3. Supilstykite į nedidelius švarius stiklainėlius. Kai atvės, užsukite, o tada laikykite šaldytuve. Šį pagardą vertėtų suvartoti per 2–3 mėn.