Vandens gausūs kaulavaisiai: kuo jie naudingi ir ką iš jų ruošti? Receptai

Lietuvą užklupusiems karščiams neslūgstant, į kasdienį meniu bandome įtraukti kuo daugiau ne tik sveikatai naudingų, bet ir organizmą skysčiais aprūpinančių produktų. Vienas tokių – kaulavaisiai. Galbūt kai kam bus naujiena, tačiau, pasirodo, šiuose vaisiuose itin daug vandens: jo kaulavaisiuose galima rasti net iki 89 procentų.
Kepimui paruošti persikai
Nektarinai / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ekspertė Jolanta Sabaitienė, šie vaisiai ne tik itin skanūs, sultingi, bet ir labai naudingi sveikatai. Kaulavaisių įtraukimas į kasdienį racioną padeda reguliuoti kraujo spaudimą bei kūno svorį. Jie ypač tiks smaližiams, kuriems nuolat norisi paužkandžiauti saldumynais – kaulavaisiai saldūs, tačiau turi labai nedaug kalorijų. Be to, sakoma, kad suvalgę persiką ar nektariną, gauname beveik visą reikalingą C vitamino dienos normą.

Kaulavaisius galima derinti ir prie mėsos, ypač paukštienos patiekalų.

Vida Press nuotr./Varškėčiai su abrikosais ir uogomis
Vida Press nuotr./Varškėčiai su abrikosais ir uogomis

„Įvairių rūšių persikai, nektarinai, slyvos, vyšnios, trešnės arba abrikosai puikiai tiks ne tik kaip gaivus užkandis. Kaulavaisiai – nuostabus ingredientas, tinkantis prie įvairiausių desertų. Jie puikiai dera su ledais, maskarponės kremu, pavlovai ar panakotai paskaninti. Be to, juos galima derinti ir prie mėsos, ypač paukštienos patiekalų, dėti į įvairiausias salotas, glotnučius kokteilius ar virti džemus, netgi kepti ant grilio“, – sako J.Sabaitienė.

Salotos su vištiena ir pikantišku persikų padažu
Receptas: Salotos su vištiena ir pikantišku persikų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 34
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Salotos: 1.00 sauja (mėgstamų)
Špinatai: 1.00 sauja
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisiai arba 2 trumpavaisiai)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5 - 6 - nedidelių)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Persikai: 1.00 vnt. (pusės skardinės - konservuotų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (stambiai maltų džiovintų čili pipirų)
Kaip gaminti
  1. Vištieną apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais, palikite marinuotis (geriausia per naktį ar bent kelioms valandoms).
  2. Paruošiamas padažas: persikus sutrinkite virtuviniu trintuvu (jei atrodo per tiršta galima įpilti truputį skysčio, kuriame buvo persikai), įdėkite čili pipirų.
  3. Padažą supilkite į nedidelį puodą ir šiek tiek pakaitinkite. Palikite atvėsti.
  4. Vištieną kepkite grilinėje keptuvėje (nepilant aliejaus), kol gražiai apskrus ir visiškai iškeps.
  5. Salotas suplėšykite rankomis, sumaišykite su špinatais.
  6. Pomidorus ir agurkus supjaustykite, sumaišykite su salotomis, viską pagardinkite druska, pipirais, balzaminiu actu ir šlakeliu aliejaus.
  7. Į lėkštę dėkite salotas, ant jų, supjaustykite vištieną ir viską pagardinkite padažu.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti

Kokių vertingų medžiagų kupini?

J.Sabaitienė atskleidžia ir daugiau priežasčių, kodėl į savo racioną turėtume įtraukti daugiau kaulavaisių.

Persikai. Tai skanūs, saldūs ir naudingi vaisiai. Juose labai mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio persike yra vos 70 kalorijų. Be to, viename persike yra 13,2 proc. vitamino C dienos dozės. Šis vitaminas reikalingas žaizdų gijimui, stiprina imuninę sistemą. Persikų vartojimas taip pat padeda atsikratyti „laisvųjų radikalų“ – cheminių medžiagų, kurios buvo susijusios su vėžiu, nes gali pakenkti ląstelėms. Persikai taip pat naudingi širdies bei kraujagyslių sveikatai, drėkina ir skaistina odą.

Keptas desertas su persikais
Receptas: Smėlinis persikų desertas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
1.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.50 st. (viršui)
Pekaninių karijų riešutai: 1.00 sauja (viršui; bet galima ir nedėti)
Cukrus: 1.00 st. (perpus viršui ir apačiai)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (arba „Turbinado“)
Druska: 0.50 arbat. š. (viršui ir dar žiupsnis apačiai)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š. (viršui)
Sviestas: 110.00 g (ištirpinto; viršui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (viršui)
Persikai: 2.00 kg (apačiai)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (apačiai)
Kukurūzų miltai: 3.00 valg. š. (apačiai)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (apačiai)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (apačiai)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir 10–12 min. pakepinkite ant skardos paskleistus riešutus (jei juos naudosite). Kai paskrus, atvėsinkite.

2. Dabar pagaminkite deserto viršų. Į elektrinį kombainą dėkite riešutus ir sumalkite iki rupių miltų. Berkite miltus, abiejų rūšių cukrų, druską, kepimo miltelius. Labai trumpam įjunkite aparatą, tik kad produktai susimaišytų.

3. Perdėkite mišinį į didelį dubenį, supilkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Pamaišykite, kol susidarys drėgni gumuliukai, ir padėkite šaltai, kol paruošite persikus.

4. Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite kubeliais. Imkite stačiakampio formos kepimo indą (tinka keraminis ar stiklinis), supilkite persikus, apibarstykite cukrumi, kukurūzų miltais, cinamonu, muskatu, druska, supilkite citrinos sultis, lengvai permaišykite ir paskirstykite vienodu sluoksniu ant kepimo formos dugno.

5. Išimkite viršui skirtą jau pagamintą mišinį iš šaldytuvo ir padenkite juo persikus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol viršus taps rusvai auksinis.

6. Šiek tiek atvėsinkite prieš patiekdami su, pavyzdžiui, vaniliniais ledais. Rojus žemėje!

Suskleisti
Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
Receptas: Keptų persikų, fetos ir cikorijų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Cikorija: 1.00 vnt. (jei nerandate cikorijos, galite keisti į mažų standžių salotų gūželę, pvz., gem lettuce)
Persikai: 1.00 vnt.
Fetos sūris: 50.00 g
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (raudonojo vyno)
Medus: 0.25 arbat. š.
Mėtos: 1.00 valg. š. (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Persiką supjaustome į keturias dalis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi ir dedame į grill keptuvę arba ant grotelių lauke. Kepame neilgai, nes persikas turi išlaikyti savo formą.

2. Susmulkiname šviežias mėtas.

3. Į dubenėlį pilame citrinos sultis, raudonojo vyno actą, alyvuogių aliejų, medų ir pusę susmulkintų mėtų. Viską gerai išmaišome, beriame druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Į paruoštą užpilą dedame cikorijos lapus ir viską gerai išmaišome.

4. Cikorijas paskirstome į dvi lėkštes, dedame šiltus persikus, užbarstome fetos sūriu ir likusiomis mėtomis.

Suskleisti

Plokštieji persikai. Plokščiųjų persikų kilmės šalis – Kinija. Jie išsiskiria įdomia forma ir kur kas blyškesne spalva. Be to, šios rūšies persikai yra saldesni nei įprasti persikai. Jie, kaip ir įprasti persikai pasižymi didele vitamino C gausa. Be to, juose yra daugybė kalio bei skaidulų.

Kepti persikai
Receptas: Kepti persikai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Persikai: 4.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š. (2 valg. š. - keptiems persikams ir 50 g - trupiniams)
Medus: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vynas: 1.00 l (1/8 sauso)
Likeris: 50.00 ml (apelsinų)
Miltai: 100.00 g (kvietiniai - trupiniais)
Riešutai: 1.00 valg. š. (trupiniams)
Rudasis cukrus: 50.00 g (trupiniams)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (1/3 - malto - trupiniams)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (1/3 - trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Persikų galus kryžmai įpjaukite ir nuplikiusi verdančiu vandeniu nulupkite odelę.
  2. Perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Į puodelį supilkite vyną, sukrėskite medų ir sudėjusi persikus kaitinkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
  3. Persikus išgriebkite. Karštame svieste išlydykite cukrų, sudėkite persikus ir kaitinkite ant silpnos ugnies, vis įpildama vyno nuoviro, paskui supilkite apelsinų likerį.
  4. Negiliame indelyje sudėkite visus trupiniams reikalingus ingredientus ir maišykite, kol gausite smulkius trupinius.
  5. Juos paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje kepimo skardoje ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–12 min., kol pagels.
  6. Karštas persikų puseles apibarstykite paruoštais trupiniais ir patiekite.  
Suskleisti
Aviečių-persikų uogienė
Receptas: Aviečių ir persikų uogienė su ispaninio šalavijo (chia) sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Avietės: 600.00 g
Persikai: 350.00 g
Cukrus: 400.00 g
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Čiobreliai: 10.00 g (šviežio)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Į puodą sudėkite gabalėliais supjaustytus persikus, suberkite cukrų ir supilkite citrinos sultis. Užvirkite ir karts nuo karto pamaišydami pavirkite apie 10 min.

2. Į puodą suberkite avietes ir nuskabytus čiobrelio lapelius. Užvirkite ir dar pavirkite apie 15 min.

3. Nukelkite puodą nuo viryklės, įmaišykite ispaninio šalavijo (chia) sėklas ir išpilstykite į švarius stiklainius.

4. Atvėsinkite ir laikykite šaltai.

Suskleisti

Vyšnios. Prinokusios vyšnios pasižymi baktericidinėmis, antianeminėmis, organizmą stiprinančiomis savybėmis, taip pat jos veikia kaip natūralūs antibiotikai, gerina žarnyno veiklą, virškinimą. Kaip ir kitose rūgščiose uogose, jose gausu už miego kokybę atsakingo melatonino, organizmui naudingų antioksidantų.

Vyšnių ir trešnių kompotas
Receptas: Vyšnių ir trešnių kompotas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
1.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 1.00 kg (1 - 1,5 kg)
Trešnės: (1 - 1,5 kg) 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Cukrus: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Uogas perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite (kauliukų neišimkite, nes jie kompotui suteikia savito skonio). Sudėkite į litrinius stiklainius pakratant, kad tilptų kuo daugiau (į litrinį indą turėtų tilpti 700–800 g uogų).

2. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir užpilkite uogas stiklainiuose. Juos sustatykite į didelį puodą su vandeniu ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje 20 minučių. Iškelkite ir užsukite.

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

 

 

 

Suskleisti
Pyragas su trešnėmis
Receptas: Pyragas su trešnėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 33
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 500.00 g (trešnių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 350.00 g (ir 100 g trupiniams)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Sviestas: 200.00 g (ir 50 g trupiniams)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir 1 valg. š. trupiniams)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Kaip gaminti

1. Trešnes nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užberkite 3 šaukštus cukraus ir palikite pastovėti.

2. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų išsukite iki vientisos purios masės, tada vis maišydama po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite citrinų sultis ir masę gerai išsukite elektriniu plakikliu.

3. Miltus persijokite, sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais, po truputį suberkite į sviesto masę.

4. Tešlą krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskirstykite trešnes.

5. Paruoškite trupinius: miltus persijokite, sumaišykite su tarkuotu šaltu sviestu, cukrumi ir išminkykite. Tešlą suvyniokite į plėvelę, 30 min. padėkite į šaldytuvą, tada užtarkuokite ant paruošto pyrago.

6. Pyragą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min.

Pyragą galite tiekti su vaniliniais ledais.

Suskleisti

Vyšnios ar trešnės dažnai ne tik valgomos vienos, bet iš jų verdamos ir įvairios uogienės. Tačiau jas ruošdami dažnai susiduriame su užduotimi – pašalinti kauliukus. Bene pats paprasčiausiais ir lengviausias būdas išimti kauliuką – tai padaryti su šiaudeliu. Pastatykite plastikinį butelį ant lygaus pagrindo, dėkite uogą ant jo kaklelio ir ties uogos viduriu iš viršaus durkite šiaudeliu – kauliukas įkris tiesiai į butelį. Šiuo metodu ne tik lengvai pašalinsite kauliukus, bet ir neapsitaškysite uogų sultimis.

Vyšnių clafoutis
Receptas: Vyšnių klafutis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 500.00 g (saldesnių vyšnių)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 230.00 ml
Sviestas: 2.00 valg. š. (2 valg. š. - ištirpinto - tešlai ir žiupsnelis skardai)
Migdolai: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 125.00 g (125 - smulkaus tešlai ir žiupsnelis skardai)
Miltai: 90.00 g
Kaip gaminti
  1. Kepimo formą (kad tilptų litras tešlos) patepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
  2. Kiaušinius išplakite su pienu, sviestu, migdolų ekstraktu, druska ir cukrumi. Įmaišykite miltus.
  3. Iš vyšnių pašalinkite kauliukus ir suberkite į kepimo formą. Užpilkite tešla.
  4. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių, 30–40 minučių, kol išsipučia ir pasidaro auksinės spalvos.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Kalafiorų salotos su keptomis trešnėmis
Receptas: Kalafiorų salotos su keptomis trešnėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 14
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (mažas)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Granatas: 0.50 vnt. (nedidelio)
Citrinos: 1.00 vnt.
Trešnės: 100.00 g
Pistacijos: 25.00 g (nekepintų ir nesūdytų; jei nerandate, galima keisti į kedrines pinijas arba smulkintus migdolus)
Mėtos: 1.50 valg. š. (smulkintų šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

2. 2/3 kalafioro supjaustome smulkiais griežinėliais, pilame truputėlį alyvuogių aliejaus, beriame grūstas pankolio sėklas, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišome ir dedame į orkaitę. Kepame apie 2025 min., kol kalafioras apskrus.

3. Likusį kalafiorą smulkiai supjaustome ir dedame į trintuvą. Pulsuojančiu režimu smulkiname, kol tekstūra primins bolivines balandas. Į žalią kalafiorą dedame šaukštą citrinos sulčių, pusės granato sėklas, smulkintus pistacijų riešutus ir mėtas. Įtarkuojame citrinos žievelę ir pagal skonį dedame druskos ir pipirų. Skanaujame ir, jei reikia, įpilame dar šiek tiek citrinos sulčių.

4. Per pusę supjaustome trešnes, išėmę kauliukus dedame į orkaitę ir kepame apie 510 min. kartu su kalafioru.

5. Viską dėkite į lėkštes ir skanaus!

Suskleisti

Nektarinai. Nektarinuose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant betakarotiną, kuris suteikia jiems geltonai raudoną spalvą. Be to, nektarinai pasižymi ir vandens gausa, 100 g nektarinų yra apie 85 proc. vandens. Šie vaisiai taip ir puikus vitamino C, karotinoidų ir kalio šaltinis. Jie organizmui taip pat suteikia ir E bei B grupės vitaminų, kalcio, skaidulų ir šiek tiek geležies. Dėl didelio gerųjų medžiagų kiekio tiek persikai, tiek nektarinai pasižymi puikiomis antioksidacinėmis savybėmis.

Pyragas su nektarinais
Receptas: Pyragas su nektarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (minkšto - tešlai)
Cukrus: 75.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (trynys - tešlai ir 2 - įdarui)
Miltai: 225.00 g (tešlai)
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis - įdarui)
Grietinėlė: 500.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 75.00 g (įdarui)
Pudingas: 2.00 vnt. (2 pakeliai vanilinio - įdarui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - įdarui)
Nektarinai: 7.00 vnt. (vienodo dydžio - įdarui)
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušinio tryniu. Po truputį berkite miltus, užminkykite vientisą tešlą. Iš jos iškočiokite skritulį ir įtieskite į riebalais išteptą kepimo formą. Tešlą pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.

2. Iš vanilės ankšties išimkite šerdį, sudėkite į grietinėlę. Įmaišykite miltelinį cukrų, pudingo miltelius, išplaktus kiaušinius, apelsino žieveles ir gerai išsukite.

3. Atšalusią tešlą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Išimkite ir šiek tiek atvėsinkite.

4. Nektarinus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.

5. Ant iškeptos tešlos supilkite pudingo masę, į ją įspausykite nektarinų puseles. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Kai kepinys paruduos, uždenkite folija.

6. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Nektarinų desertas
Receptas: Paprastas, bet gardus nektarinų desertas su kokosų pienu
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Nektarinai: 6.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 3.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Perpjaukite nektarinus per pusę. Šaukšteliu išskobkite kauliuką ir kaulavietes. Suplakite kiaušinį su cukrumi ir kokosų pienu. Plakite kol cukrus ištirps.

2. Į išskobtas kaulavietes šaukštu sklidinai įpilkite plakinio. Sudėkite nektarinų puseles į garintuvą ir kaitinkite virš garų 5–10 minučių.

3. Nuėmę nektarinus nuo karščio palaukite, kol atvės.

Suskleisti

Abrikosai. Abrikosai taip pat pasižymi betakarotino gausa. Ši medžiaga padeda apsaugoti odą nuo saulės nudegimų ir papildomų UV spindulių pažeidimų. Antioksidantai, tokie kaip vitaminas E ir vitaminas C, yra žinomi dėl savo organizmą ir odą stiprinančių savybių. Be to, abrikosų vartojimas padeda sumažinti ankstyvų raukšlių požymius ir pagerinti odos elastingumą. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti abrikosus norintiems turėti ne tik gražią odą, bet ir plaukus, nes juose esantis didelis vitaminų kiekis skatina plaukų augimą ir apsaugo nuo jų slinkimo.

Batono ir abrikosų apkepas
Receptas: Batono ir abrikosų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Duona: 350.00 g (batonas (gali būti padžiūvęs) arba skrudinti tinkama balta duona)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Abrikosai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų abrikosų puselių (apie 480 g))
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Aguonos: 100.00 g (maltos)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamoji)
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Kaip gaminti

1.Batoną supjaustykite riekelėmis, lengvai pakepinkite keptuvėje su sviestu iš abiejų pusių ir apibarstykite cukrumi. Abrikosų puseles nuvarvinkite, galima pasmulkinti.

2.Keraminėje kepimo formoje eilėmis išdėliokite pakepintą batoną, tarp riekelių dėkite abrikosų.

3.Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų. Trynius sumaišykite su maltomis aguonomis (jeigu jos be cukraus, pagal skonį pasaldinkite) ir grietinėle. Apšlakstykite citrinų sultimis. Trynių masę atsargiai sumaišykite su baltymų mase ir paskleiskite ant batono riekelių.

4.Kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Kai iškeps, dar 10 minučių palaikykite šiltoje išjungtoje orkaitėje. Tiekite šiltą su pienu.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Migdolinės rabarbarų ir abrikosų tartos gabalėlis
Receptas: Abrikosų ir migdolų tarta
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (tirpinto)
Cukraus pudra: 30.00 g
Migdolų miltai: 180.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Medus: 80.00 g
Abrikosai: 8.00 vnt. (nedideli)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C, o tartos kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Inde sumaišykite migdolų miltus ir cukraus pudrą. Jeigu pudros neturite, kavamalėje ar su trintuvu sutrinkite cukrų. Supilkite tirpintą sviestą, medų ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite.

3. Supilkite tešlą į kepimo skardą ir išdėliokite ant jos griežinėliais pjaustytus abrikosus.

4. Kepkite apie 40-50 minučių.

5. Kai pyragas atvės, išimkite jį iš kepimo skardos ir apibarstykite cukraus pudra.

Suskleisti

Slyvos. Slyvos, kaip ir kiti kaulavaisiai pasižymi didele antioksidantų gausa. Šie vaisiai puikiai tinka ir tiems, kurie skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Reguliarus slyvų vartojimas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir taip padeda sumažinti riziką susirgti diabetu. Kadangi šiuose vaisiuose randama nemažai vitamino K, kalio, magnio bei fosforo – jų vartojimas stiprina kaulų sveiktą.

Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
Receptas: Obuolių ir slyvų trupiniuotis be glitimo
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais)
Slyvos: 8.00 vnt. (be kauliukų, supjaustytos gabalėliais)
Šilauogės: 1.00 sauja (šviežių arba šaldytų)
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Citrinos sultys: 0.50 valg. š. (šviežių)
Kokosų palmių cukrus: 4.50 valg. š. (1,5 obuolių sluoksniui ir 3 trupiniams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (1 obuolių sluoksniui ir 0,5 trupiniams)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (nepilnas)
Avižiniai dribsniai: 100.00 g (be glitimo; trupiniams)
Kukurūzų miltai: 50.00 g (galite keisti avižų miltais; trupiniams)
Kokosų aliejus: 80.00 g (trupiniams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (trupiniams)
Migdolai: 2.00 valg. š. (plokštelių arba skaldytų; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C (be vėjelio funkcijos);

2. Į dubenį sudėkite obuolius, slyvas, šilauoges, viską pašlakstykite citrinų sultimis ir vanilės ekstraktu, tada pabarstykite cukrumi, cinamonu ir krakmolu. Lengvai išmaišykite, kad vaisiai pasidengtų prieskoniais ir cukrumi. Išdėliokite šią masę į atskiras kepimo formeles arba į vieną didesnį kepimo indą. Paspauskite šaukštu palygindami paviršių.

3. Avižinius dribsnius, kukurūzų miltus, cukrų, kokosų aliejų, cinamoną ir druską sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir viską gerai išsukite, kad gautumėte vientisą drėgną masę. Ją sudėkite ant paruoštų vaisių, šaukštu paspausdami ir palygindami viršų, kad pasidengtų vienodu sluoksniu. Tada ant viršaus suberkite migdolų plokšteles arba skaldytus migdolus.

4. Kepkite apie 40–50 minučių, arba kol visas viršus paruduos, apskrus.

5. Patiekite desertą šiltą, su ledais arba jogurtu, šviežiomis uogomis (arba be jų), papuošę mėtos lapeliais...

Suskleisti
Trupininis slyvų ir varškės pyragas
Receptas: Trupininis slyvų ir varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 33
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 700.00 g (įvairių rūšių be kauliukų; įdarui)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (2 šaukštai įdarui ir 3 šaukštai tešlai)
Varškė: 150.00 g (trupiniams)
Miltai: 150.00 g (kvietinių self-raising (jeigu neturite, papildomai dėkite 1 nubrauktą arbat. šaukšt. kepimo miltelių); trupiniams)
Sviestas: 170.00 g (trupiniams)
Migdolai: 90.00 g (trupiniams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Ledai: 6.00 valg. š. (arba jogurto; patiekimui (tačiau galite ir netiekti))
Kaip gaminti

Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.

Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.

1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.

2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.

3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.

 

4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.

5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.

6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.

Suskleisti

J.Sabaitienė siūlo ir dar porą paprastų, bet ir įdomių receptų.

Špinatų ir bazilikų salotos su slyvomis

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių apelsinų sulčių;
  • 1 valg. šaukšt. šaukšto balzamiko acto;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės;
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • didelė sauja špinatų;
  • 2 puodeliai plėšytų baziliko lapų;
  • kelios supjaustytos slyvos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai nedideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos ir apelsinų sultis, actą bei apelsino ir citrinos žieveles. Viską lengvai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.

2. Į kitą didelį dubenį sudėkite špinatus, bazilikus, slyvas. Viską užpilkite padažu ir gerai išmaišykite. Patiekite su mėgstamais paukštienos patiekalais.

Vida Press nuotr./Kepti persikai su kremu
Vida Press nuotr./Kepti persikai su kremu

Grilyje kepti persikai su maskarponės kremu

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. maskarponės sūrio;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 3 valg. šaukšt. medaus;
  • 4 persikai;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Persikus perpjaukite pusiau ir išimkite kaulus. Vaisiaus pjūvius plonu sluoksniu aptepkite medumi.

2. Sudėkite vaisiaus puseles plokščiąją dalimi ant įkaitinto grilio ir kepkite apie 3 minutes.

3. Maskarponės sūrį išsukite su cukraus pudra ir iki standžių putų išplakta grietinėle.

4. Į kepto vaisiaus puselės vidurį įdėkite po šaukštelį su kaupu maskarponės mišinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis