Konditeris Thierry Lauvray dalijasi ypač paprastu duonos receptu be miltų, bet su daug baltymų, kurie labai svarbūs sveikai ir subalansuotai mitybai. Pagrindinis ingredientas nustebins ne vieną: tai nauda organizmui ir gera kaina pasižymintis Lietuvos turtas – varškė, rašoma „Iki“ pranešime žiniasklaidai.
Perka daug ir gamina įvairius patiekalus ar net šaldo
Varškė – daugelio dar nuo vaikystės pamėgtas produktas, be kurio neįsivaizduoja savo raciono.
„Iš varškės ne vienuose namuose dar karta iš kartos perduodami įvairiausi receptai: apkepų, spurgų, blynų, keptų ar virtų varškėčių. Todėl nenuostabu, kad varškės lietuviai nuperka išties daug", – sako komunikacijos vadovė G.Kitovė.
Dar vienas varškės pliusas – ją galima ir užšaldyti. Tad įsigijus didesnį kiekį, nereikės būtinai kiekvieną dieną gaminti varškinius patiekalus. Arba, jeigu žiemos šventėms planuojate patiekalų su varške – jau galima pasirūpinti jos atsargomis sutaupant.
Komunikacijos vadovė primena, kad svarbu paisyti kelių taisyklių: į šaldiklį reikėtų dėti tik šviežią ir sandariai uždarytą varškę, geriausia – visą nesutrupintą pakuotę, nes taip varškė išlaikys daugiau drėgmės. Taip pat – pasižymėti užšaldymo datą ir užšaldytą varškę suvartoti per 2 mėnesius.
Tokia duona taps numylėtine – reikės vos kelių produktų
Nors Lietuvos kulinarijoje tikrai netrūksta idėjų, ką pagaminti iš varškės, konditeris Th. Lauvray, siūlo išbandyti ir kai ką naujo – varškės duoną.
„Varškės duona bus soti, šiek tiek drėgna ir puikiai tiks sumuštiniams, taip pat prie šiltų sriubų ar lengvų salotų. Šis receptas naudingas ir tuo, kad tokiai duonai paruošti nereikia jokių specialių kepimo įgūdžių ar sudėtingų ingredientų. Be to, ją lengva priderinti prie savo skonio ar to, ką jau turite namuose“, – sako Th. Lauvray.
Varškės duonai kepti naudojamus ingredientus galima suskirstyti į pagrindinius ir pasirenkamuosius. Be varškės, reikės dar kelių kiaušinių, kurie būtini ingredientų surišimui, taip pat avižų dribsnių ir sėlenų, kurie pakeis miltus. Kepimo milteliai padės duonai pakilti ir suteiks jai lengvesnę struktūrą, o druska – sustiprins skonį.
„Be to, galime laisvai keisti receptą, pridėti žolelių, sėklų ar mėgstamų prieskonių, kad suteiktumėte duonai unikalumo. Puikiai tiks, pavyzdžiui, ispaninių šalavijų, linų, moliūgų sėklos, linų sėmenys, tokios žolelės kaip raudonėlis, bazilikas. Galima duoną gardinti ir česnakų ar svogūnų milteliais. Jeigu norisi daugiau drėgmės – įdėti ir šiek tiek sviesto ar alyvuogių aliejaus“, – idėjomis dalijasi konditeris.
Varškės duona su sėklomis
Porcijos: 1 duonos kepalas
Gaminimo laikas: 70 min. (10 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 500 g varškės, 100 g avižinių dribsnių, 170 g avižų sėlenų, 15 g kepimo miltelių, 3 kiaušinių, 30 g linų sėmenų, 30 g moliūgų sėklų, 50 g lazdyno riešutų, 1 šaukštelio druskos.
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Susmulkinkite riešutus, bet nemalkite jų į miltelius.
- Varškę sudėkite į dubenį ir sutrinkite kartu su kiaušiniais. Sudėkite likusius ingredientus ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Tuomet viską išminkykite, geriausia rankomis – mikserio neprireiks.
- Šlapiomis rankomis ant skardos suformuokite duonos kepalą. Kepkite 50-60 min. Iškeptą palikite visiškai atvėsti galėsite pasigaminti skanių, sveikų sumuštinių.