1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.
2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.
3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.
4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.
*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.
1. Du šaukštus želatinos užpilkite puse stiklinės šalto virinto vandens ir palikite, kad išbrinktų. Likusią želatiną nedideliame vandens kiekyje išbrinkinkite atskirame dubenyje.
2. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite. Suberkite su vaniliniu cukrumi sumaišytą cukrų, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite kepimo miltelius bei miltus. Masę trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Paskleiskite juos kepimo skardoje ir 15 minučių pašaukite į 200°C karštumo orkaitę. Iškepusį paplotį atvėsinkite.
3. Varškę ištrinkite šaukštu. Sukrėskite sutirštintą pieną, supilkite žaliosios citrinos sultis ir gerai išmaišykite.
4. Elektriniu plakikliu standžiai išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Toliau maišydama plona srovele supilkite didesnį kiekį karšto vandens vonelėje ištirpintos ir atvėsintos želatinos. Masę sukrėskite ant papločio ir padėkite į šaldytuvą. Kai pradės stingti, ant viršaus užpilkite su ruduoju cukrumi trintų mėlynių (į masę prieš tai įmaišykite likusią ištirpintą želatiną), tada pyragą dar kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.
5. Tiekdama viršų apibarstykite sveikomis mėlynėmis.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite pjaustytus abrikosus (kelis palikite).
3. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite 180 °С orkaitėje. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite ant lentos su tarkuotu sviestu, įmuškite kiaušinį, įpilkite šaukštą šalto pieno ir kapokite peiliu, kol neliks sausų miltų.
- Iš tešlos suformuokite rutulį, jį susukite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
- Iš tešlos iškočiokite norimo dydžio lakštą, įklokite jį į formą, subadykite šakute, užberkite žirnių arba pupų, kad tešlą neišsipūstų, ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.
- Iš vyšnių išimkite kauliukus, užpilkite jas brendžiu ir palaikykite. Sūrį kelis kartus permalkite mėsmale ir sumaišykite su maskarpone.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius ištrinkite su cukrumi, suberkite pudingo miltelius, nutarkuotą citrinos žievelę ir sumaišykite su varškės bei sūrio mase.
- Atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę, plaktus baltymus.
- Paruoštą varškės masę sukrėskite ant apkepusio tešlos lakšto, išdėliokite nuvarvintas vyšnias ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Tiekite apliejusi jogurtu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynį ir baltymą. Trynį išplakite su cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite varškę ir gabalėliais sulaužytą bananą. Maisto smulkintuvu ar plaktuvu sutrinkite ir išplakite viską iki vientisos kreminės masės.
- Į varškės masę supilkite išbrinkusias manų kruopas, pagardinkite keliais lašeliais vanilės ekstrakto.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su bananais ir klevų sirupu arba su jogurtu, uogiene, džemu, grietine ar bet kokiais kitais mėgstamais priedais.
- Iš pradžių pagaminkite varškės tešlą: ištirpinkite sviestą ant nedidelės ugnies; varškę pertrinkite per sietelį, kad joje nebūtų gumulėlių.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska, tuomet sudėkite sutrintą varškę ir ištirpintą sviestą.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, ir supilkite į tešlą.
- Uogas, kurios bus skirtus įdarui, nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite milteliniu cukrumi. Keletą pasilikite papuošimui.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite. Viena dalimi išklokite aliejumi pateptą kepimo skardą, padarydamos kraštelius. Tuomet sudėkite uogas, ir jas uždenkite likusia tešla.
- Pyragą papuoškite likusiomis uogomis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 laipsnių 30 minučių iki pyragas įgaus auksinę spalvą.
1. Dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir vaniliniu cukrumi. Suberkite miltus ir išsukite tirštą tešlą. Tada dalimis pilkite pieną, kaskart praskiesdami tešlą, kad jos konsistencija būtų vienalytė.
2. Galiausiai supilkite į tešlą tirpintą kokosų aliejų (arba sviestą) ir gerai išmaišykite.
3. Palikite tešlą pastovėti 30 min. Prieš kepdami vėl gerai išmaišykite.
4. Iškepkite įkaitintoje nepridegančioje keptuvėje 10 lietinių blynelių: pilkite po mažą samtelį į keptuvę*, tada pakreipkite keptuvę į visus šonus, kad tešla gražiai užpildytų visą keptuvės dugną. Kai apkepa viena pusė, atsargiai apverskite ir labai trumpai apkepkite kitą pusę. Išimkite ant lėkštės ir laikykite šiltai, kol kepate kitus lietinius.
5. Kiekvieną lietinį blynelį patepkite kupinu šaukštu desertinės varškės, pabarstykite mėlynėmis ir susukite į vamzdelį. Patiekite iškart (pašildytose lėkštėse), pabarstę mėlynėmis ir cukraus pudra.
Pastaba: aš visada prieš kepant pirmą lietinį blynelį sausą keptuvę patepu trupučiu sviesto, aliejaus arba kokosų aliejaus. Taip išvengiu pirmojo bynelio prikepimo prie keptuvės dugno. Kepant kitus lietinius keptuvės riebalais tepti nereikia, nes jų pakankamai yra tešloje.
- Varškę sutrinkite virtuviniu trintuvu, kad taptų lygia, vientisa mase.
- Bananus taip pat sutrinkite.
- Varškę suplakite su kiaušiniais ir cukrumi, įmaišykite bananus, pudingo miltelius.
- Viską gerai išmaišykite.
- Varškės masę sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą.
- Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ~35–40 min., kol gražiai paruduos ir patikrinus mediniu iešmeliu nebelips.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Šaldytos tešlos lakštus atšildykite ir iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo.
2. Abrikosus nusunkite, truputį sirupo palikite. Apskritą išardomą skardą išklokite kepimo popieriumi, dugną ir kraštus apdėkite tešlos stačiakampiais (turi nebūti tarpų). Kepti 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
3. Varškę sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, krakmolu, kiaušiniais ir keturiais šaukštais abrikosų sirupo.
4. Skardą su apkepusia tešla išimkite iš orkaitės, supilkite varškės masę. Viršų apdėkite abrikosais: pusę jų dėkite duobutėmis į apačią, pusę – į viršų.
5 Abrikosų duobutes pripildykite bruknių uogienės. Kepkite orkaitėje dar 15–20 minučių. Kai pyragas atvės, galite pabarstyti milteliniu cukrumi.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su bet kokios rūšies kremine varške ir paprastu bei vaniliniu cukrumi.
2. Į gautą masę po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3. Supilkite grietinėlę ir sukite mediniu šaukštu, kol masė taps vientisa.
4. Suberkite dvi saujas nuplautų ir nusausintų šviežių arba šaldytų spanguolių (galite keisti juodaisiais serbentais) ir atsargiai išmaišykite.
5. Tešlą sukrėskite į formeles ir 20 min. pašaukite į 180 °C karštumo orkaitę.
1. Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
2. Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite. Paruoštą masę sukrėskite į sviestu išteptą kepimo formą ir apibarstykite kokosų drožlėmis.
3. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes. Skanu valgyti su šviežiomis trintomis uogomis.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, dar pasmulkinkite, užliekite romu ir palikite jame per naktį.
2. Sumaišykite sutrintą varškę, kiaušinius, kambario temperatūroje palaikytą suminkštėjusį sviestą ir cukrų.
3. Į gautą masę suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite nuo slyvų likusį romą ir viską gerai išmaišykite.
4. Keksiukų formeles užpildykite tešla iki pusės, ant viršaus išdėliokite ir šiek tiek giliau įmerkite slyvų gabalėlių.
5. Kepkite 170 °С įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.