Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Varškės sūreliai – nekaltas desertas? Ekspertė išnarstė jų sudėtį, kai kas nustebins

Kai norisi kažko saldaus ir maistingo, dažnai pagalvojame apie sūrelius. Juk jie pagaminti iš varškės, kuri mums nuo seno asocijuojasi su kalcio kiekiu ir gražiais dantimis. Bet ar tai nėra tiesiog likęs prisiminimas iš vaikystės, prasilenkiantis su realybe?
Varškės sūreliai
Varškės sūreliai / Vida Press nuotr.

Varškės sūrelių rūšys

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį, kas parašyta ant sūrelio pakuotės – ar tai varškės sūrelis, desertas ar gaminys. Pasirodo, jų yra net kelios kategorijos, ar kada apie tai susimąstėte? Ar rinkotės tik pagal skonį?

Varškės desertai ir jų gaminiai. Į jų sudėtį įeina pieno produkto pakaitalai, tokie kaip augalinis aliejus, sojos baltymai, tai leidžia atpiginti produktą ir suteikti jam tą patį skonį, kaip varškės sūrelio. Be to, šiems gaminiams nėra nustatyti griežti žaliavų naudojimo apribojimai. Taigi, dėl šios priežasties tikėtis, aukštos kokybės gaminio nereikėtų.

Varškės sūreliai gaminami tik iš slėgtos, pertrintos ar kitaip smulkintos varškės, sumaišytos su pieno gaminiais ar jų sudedamosiomis dalimis. Varškės sūrelių masėje neleidžiama pakeisti pieno riebalų augaliniais riebalais, tačiau augalinius riebalus galima naudoti (ir tai dažnai daroma) glaistų, kuriais padengiami sūreliai, gamybai.

Sūrelių skonį ir konsistenciją lemia skirtingas varškės gamybos būdas, pieno, iš kurio gaminama varškė, rūšis, maisto priedų kiekis.

Vida Press nuotr./Varškės sūreliai
Vida Press nuotr./Varškės sūreliai

Sudedamosios sūrelių dalys

Modifikuotas krakmolas

Glaistytų sūrelių gaminiai ir desertai gali būti visiškai be varškės. Ją didžiąja dalimi pakeičia modifikuotas krakmolas. Tik nereikia maišyti modifikuoto krakmolo su genetiškai modifikuotomis žaliavomis. Modifikuotas krakmolas – tai pakeistų savybių krakmolas, kuris nieko bendro su genetika neturi. Tiesiog tai yra krakmolas, kurio pakeistos technologinės savybės, nekeičiant produkto esmės. Aišku, pats faktas, kad sūrelyje nerasite varškės, jau nedžiugina, bet bent jau nereikia jaudintis dėl genetiškai modifikuotų produktų.

Lecitinas

Dar viena itin dažna sudėtinė varškės sūrelių dalis – lecitinas, dažniausiai naudojamas – sojų lecitinas. Lecitino tikrai nereikia bijoti, nes jo dedama labai nedidelė dalis, tam kad būtų suskystintas glaistas. Aišku, jei žinote, kad esate alergiški sojoms, sūrelių su glaistu reikėtų vengti, nebent lecitinas bus ne sojų kilmės, o, pavyzdžiui, rapsų. Maisto pramonėje lecitinas dažniausiai naudojamas kaip emulsiklis ir medžiaga, stabdanti oksidacijos procesus. Tad šis priedas tikrai reikalingas gaminant sūrelius.

Sūreliuose blogiausia yra didelis cukraus kiekis ir hidrintų riebalų naudojimas glaiste.

Saldžiųjų ceratonijų derva (E410)

Jos dažnai būna sūrelių sudėtyje, nes reikia sutirštinti ir suteikti norimą konsistenciją. Skamba baisiai, ar ne? Lyg valgytum kokią dervą... O iš tiesų tikrai nėra ko bijoti. Tai yra visiškai natūralus polisacharidas, kuris išskiriamas iš saldžiavaisio pupmedžio, tiesiog kažkodėl pavadinimas suteiktas labai nemalonus. Aišku, labai dideli jo kiekiai sukelia vidurių pūtimą, bet jo dedami kiekiai yra tikrai nedideli, griežtai reglamentuoti, tai kaip ir nėra ko bijoti pamačius šią E raidę, ar baisųjį pavadinimą.

E415 (ksantano derva)

Dažnai sūrelių sudėtyje dar galime pamatyti E415 (ksantano derva). Vėl baisusis pavadinimas – derva. Bet šis priedas kaip ir saldžiųjų ceratonijų derva yra natūralus, išskiriamas iš cukraus ir melasos. Jo kiekiai neribojami, nes neturi šalutinio poveikio.

Visgi sūreliuose blogiausia yra ne šie priedai, o didelis cukraus kiekis ir hidrintų riebalų naudojimas glaiste.

Vida Press nuotr./Varškės sūrelis
Vida Press nuotr./Varškės sūrelis

Žvilgsnis į 3 produktus

Glaistytas varškės sūrelis

Sudedamosios dalys: varškės masė 82 proc. (liesa varškė, nugriebtas pienas, raugas) 54 proc., cukrus, sviestas, kokosas 4,0 proc., kvapioji medžiaga), šokoladas 18 proc. (trinta kakava, cukrus, kakavos sviestas, pieno riebalai, emulsiklis lecitinas, natūrali vanilės kvapioji medžiaga. Kakavos sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 67 proc.)

Šio sūrelio sudėtis viena iš geresnių, bent jau taip atrodo iš pirmo žvilgsnio. BET. Iš pradžių gali pasirodyti, kad varškės turime 82 proc., bet skliausteliuose matome, kas tą masę sudaro. Atkreipiu dėmesį, kad tai ne varškė, o varškės masė. Pačios varškės yra tik 54%, cukraus bus daugmaž 20 proc. Gera naujiena ta, kad varškės masė dengta ne glaistu, o šokoladu. Aišku, kad jis būtų nekartus, dedama cukraus. Iš viso šiame sūrelyje cukraus kiekis yra 25 proc., o tai yra ketvirtadalis viso sūrelio! Gerai nors tiek, kad sūrelio masė yra 45 g, tad suvalgę jį visą, gaunate porą šaukštelių cukraus. Geras energijos užtaisas, ar ne?

Glaistytas varškės sūrelis su aguonomis

Sudedamosios dalys: varškė 47 proc., cukrus, kakavinis glaistas su sviestu 15 proc. (cukrus, sviestas, augaliniai riebalai, mažesnio riebumo kakavos milteliai, emulsiklis sojų lecitinas, kvapiosios medžiagos), sviestas, aguonos 7,3 proc., kvapioji medžiaga vanilinas.

Šiame sūrelyje varškės yra mažiau nei pirmame sūrelyje, jį dengia ne šokoladas, o kakavinis glaistas. Glaistas tikrai nenaudingas, nes jį didžiąja dalimi sudaro cukrus, augaliniai riebalai ir nedidelis kiekis kakavos. Bet bendras cukraus kiekis labai panašus į prieš tai aprašytą sūrelį – apie 23 g/100 g. Ir vėl gerai, kad turime tik 45 g paties sūrelio, tai tie patys du šaukšteliai cukraus. BET, be cukraus, dar gausite ir augalinių riebalų, ir mažiau kakavos lyginant su pirmuoju sūreliu.

Vida Press nuotr./Glaistytas varškės sūrelis
Vida Press nuotr./Glaistytas varškės sūrelis

Glaistytas varškės sūrelis su saldainiukais

Sudedamosios dalys: varškės masė 80 proc. (varškė 67,4 proc., želė saldainiai 21,9 proc.٭ , cukrus, kvapioji medžiaga vanilinas), belgiškas šokoladas 20 proc.٭٭. ٭cukrus, gliukozės sirupas, želatina, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga citrinų rūgštis, tirštiklis agaras, glajinė medžiaga karnauba vaškas, drėgmę išlaikanti medžiaga sorbitolio sirupas, kvapiosios medžiagos, juodųjų morkų sulčių koncentratas, natūralūs dažikliai: natrio vario chlorofilinas, kurkuminas. kakavos ٭٭ sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 50 proc. (cukrus, kakavos masė, kakavos sviestas, pieno riebalai, sausasis nenugriebtas pienas, emulsiklis sojų lecitinas, natūrali vanilės kvapioji medžiaga).

Varškės šiame sūrelyje daugiausia iš visų trijų sūrelių, BET cukraus daugiausia – 100 g net 30 proc.. Cukraus kiekis padidėja, nes dedama papildomų želė saldainių, kurių didžiąją dalį sudaro cukrus ir kitos medžiagos, tokios, kaip glajinė medžiaga, sorbitolis. Želė saldainiai nustebino, nes yra nudažyti natūraliais dažikliais, ne sintetiniais, kurie vaikams sukelia hyperaktyvumą. Tai smagu – matyti, kad gamintojai renkasi nors kiek sveikatai palankesnes žaliavas. Šį sūrelį dengia šokoladas, o ne glaistas, tas džiugina, nes negausite hidrintų riebalų.

Kurį reikėtų rinktis?

Visi trys išanalizuoti sūreliai skiriasi varškės, cukraus kiekiu, šokolado ar glaisto panaudojimu. Pagal visas sudėtines dalis, būtent trečias sūrelis būtų geriausias, nes jame yra daugiausia varškės ir naudojamas šokoladas, o ne glaistas. BET, kaip bebūtų keista, cukraus kiekis yra didžiausias.

Tačiau, kiti sūreliai ne taip jau atsilieka cukraus kiekiu nuo mūsų nugalėtojo, tad patarčiau geriau rinktis sūrelį su didesniu varškės kiekiu ir dengtą šokoladu, nors jis ir turi daugiau cukraus, nes šiaip ar taip, valgant sūrelį cukraus dozę gausime neblogą, juk tai yra desertas.

Išvados

Būtent sūrelių etikečių bėda yra ta, kad pats produktas yra mažas, tad įskaityti sudėtį sunku, be to, pakuotė labai graži, o ir dar koks gražus šūkis užrašytas, tarkim „Daug baltymų turintis sūrelis“. Bet reikėtų neapsigauti ir greitai akimis peržiūrėti pavadinimą ir sudėtines dalis. Svarbiausi elementai į ką reiktų atkreipti dėmesį:

  • Ar tai varškės sūrelis, o ne gaminys ar pakaitalas?
  • Kiek jame cukraus? Galbūt cukrus pirmoje vietoje, o ir glaiste jo labai daug?
  • Ar naudojami palmių ar hidrinti riebalai?
  • Rinkitės glaistytą šokoladu, ne glaistu.
  • Rinkitės sūrelius, kuriuose yra mažesnis sudedamųjų dalių kiekis
  • Pirmenybę teikite ekologiškiems sūreliams

Ir, aišku, maži vaikai yra tikri smaližiai, jiems nesvarbu, ar tai varškės sūrelis, ar jo gaminys, svarbu graži pakuotė ir saldumas. Tad jei jau norite pamaloninti vaiką, pirkite tik geriausios kokybės sūrelius, o ir tokiais lepinkite ne kasdien.

Be to, juk galite pasigaminti naminių sūrelių. Štai tada nebereikės skaityti etikečių vengiant didelio kiekio cukraus ir nepageidaujamų riebalų.

Asta Kairiūkštė yra didelę patirtį turinti maisto kokybės specialistė, dirbusi įvairiose maisto gamybos įmonėse. Kai turi laiko, ji rašo straipsnius savo tinklaraščiui www.kairiukste.lt Šis straipsnis perpublikuotas su autorės leidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas