Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasara kviečia iškylauti: mėsininko patarimai, ką rinktis kepimui grilyje

„Neretai šeimoje kyla dilema, kokius kepsnius pasirinkti: riebesnius, kuriuos mėgsta tėtis, ar liesesnius, nes mama rūpinasi figūra. Kompromisas – išsikepti ir nugarinės be kaulo, ir sprandinės be kaulo kepsnių, tuomet visų norai bus patenkinti“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Kiaulienos kepsnys
Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.

Dėl tarpraumeninių riebalų kiaulienos sprandinės mėsa yra beveik dvigubai kaloringesnė, nei nugarinė, bet būtent šie riebaliukai ir suteikia sprandinei sultingumą bei skonį, daro ją lengviau pagaminamą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Kepsniams mėsininkas pataria rinktis tik šviežią mėsą, jokiu būdu ne šaldytą. Mėsa kepsniams turi būti teisingai supjaustoma, t.y. skersai raumeninių skaidulų, nes supjausčius išilgai raumens, skaidulos kepant susitrauks, kepsnys bus kietas, sunkiai kramtomas.

Marinuojant mėsą A.Bartošius rekomenduoja naudoti tik patinkančius prieskonius, nepersistengiant sudėti visko, ką turime. Sūdyti kepsnius specialistas pataria tik iškepusius arba prieš pat kepimą, kad druska nespėtų išstumti drėgmės iš mėsos.

Vyr mėsininkas atkreipia dėmesį į dar vieną dažnai pamirštamą niuansą: kad mėsa keptų kuo tolygiau tiek išorėje, tiek viduje, dedama į kepsninę ji turi būti aplinkos temperatūros.

Kadangi kiaulienos nugarinė yra liesa, iškepti sultingą kepsnį yra sunkiau, nei iš sprandinės, nes sprandinei sultingumą suteikia joje esantys riebalai. Tad marinuojant kiaulienos nugarinę D.Bartošius rekomenduoja naudoti aliejų, kuris padengs mėsos paviršių ir sulaikys mėsos sultis mėsos viduje.

„Svarbiausia, kad mėsa išliktų sultinga, jos nekepti pernelyg ilgai. Kiaulienos kepsniai, priklausomai nuo jų dydžio, turi kepti iki 15 minučių apie 200C temperatūroje. Pirmiausia mėsa po minutę apkepama iš abiejų pusių, kad susidariusi kepimo odelė sulaikytų mėsos sultis kepsnio viduje", – pataria ekspertas.

Kad nugarinės kepsniai išliktų sultingesni, D.Bartošius kviečia pabandyti juos išsikepti susukus į foliją. Nuėmus nuo griliaus iškeptus kepsnius nepulkite jų valgyti iš karto – jie turi „pailsėti", kad po visą kepsnį tolygiai pasiskirstytų sultys ir mėsa dar labiau suminkštėtų.

Gražios vasaros ir gardžių kepsnių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento