Šylant orams šaltibarščiai vis dažniau svečiuojasi ant mūsų stalo. Turgaus prekybininkai jau dabar pastebi, kad žmonės dažniau perka šiai šaltai sriubai reikalingus produktus.
„Iš mūsų mėgsta pirkti krapus, svogūnų laiškus, agurkus, nes šaltibarščiams labai svarbu, kad būtų švieži, gaivūs“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus vaisių ir daržovių pardavėjas Aurelijus.
To paties turgaus pieno produktų prekiautojai irgi pajuto, kad vasara ne už kalnų. Tiesa, pirkėjai šaltibarščiams čia ieško ne tik kefyro. „Mes pačios kartais nustembam, kokių šaltibarščių variantų išgirstam iš pirkėjų. Būtent šaltibarščiams jie ieško ir pasukų, ir jogurto, ir šviežio pieno, ir grietinėlės prašo. Na, grietinės, aišku, taip pat, bet čia jau labiau įprasta. Tuos visus neįprastus variantus ir mes pačios iš smalsumo išbandome namie, o paskui kitiems pirkėjams rekomenduojame arba ne“, – šypsodamasi pasakojo turgaus prekybininkė Lina.
Pakalbinus keliasdešimt pirkėjų turguje paaiškėjo, jog žmonės šaltibarščius gardina pipirais, deda ledo kubelių, dalį kefyro ar rūgpienio įvairiomis proporcijomis keičia vandeniu, pienu, pasukomis, grietine, grietinėle ar net mineraliniu vandeniu. Vieniems burokėliai turi būti tik virti, kitiems – būtinai marinuoti obuolių sultyse, o dar kitiems – tik su actu. Kai kurie minėjo, kad jiems skanesnės šaltos sriubos su ridikėliais ar rūgštynėmis.
Vis tik išryškėjo, kad populiariausias alternatyvus tradicinių šaltibarščių receptas – kai pusė kefyro pakeičiama šviežiu pienu. Tokį variantą išbandyti rekomendavo ir turgaus prekybininkai – pasak jų, tokie šaltibarščiai yra dar gaivesni ir šiek tiek saldesni, švelnesnio skonio. Be to ilgiau išlaiko ir estetinį vaizdą.
Šaltibarščiai su šviežiu pienu
Ingredientai:
- 500 ml kefyro;
- 500 ml pieno;
- 1 valg. šaukšt. grietinės (galima ir nedėti);
- 500 g marinuotų tarkuotų burokėlių;
- 2-3 smulkiai supjaustyti vidutiniai agurkai;
- 1-2 virti kiaušiniai, supjaustyti;
- smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų;
- smulkintų šviežių krapų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
Viską sudedame į talpų dubenį ar puodą, užpilame pienu, kefyru, išmaišome. Patiekiame su karštomis bulvėmis.