Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vasaros hitas griliui be mėsos: tinklaraštininkas Andriushim dalijasi nuostabiu receptu

Pirmasis vasaros mėnuo – jau į pabaigą, tad nenuostabu, kad ir grilio entuziastai, tikėtina, jau sočiai prisiragavo keptų šašlykų ar kitų grilintų mėsos gaminių. Tačiau dar du trečdaliai vasaros – prieš akis, tad grilio idėjų dar tikrai prireiks. Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim įsitikinęs – tiesiog būtina į grilį įsileisti naujų vėjų... Arba, kitaip tariant, – naujų skonių be mėsos.
Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim
Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim / Asmeninio albumo nuotr.

Ieškantiems idėjų grilinimui verta priminti, kad „Iki“ parduotuvėse galima rasti ne tik puikių griliui skirtų „Grill Party“ mėsos gaminių, šviežios kiaulienos, bent penkias dienas brandintos jautienos bei vištienos be antibiotikų, bet ir kitų produktų – grilinimui skirto sūrio, jūros gėrybių, gardžiausių garnyrų, tokių kaip „Coleslaw“ salotos, bulvytės, bei, žinoma, puikios kokybės daržovių, kuriomis garsus „Iki“ prekybos tinklas.

„Turime platų daržovių asortimentą, kuris tinka ne tik salotoms ar garnyrams, bet gali tapti ir tikra grilio pažiba. Traškios cukinijos, morkos, baklažanai ar smidrai išties verti atsirasti ant griliaus, belieka tik tinkamai juos paruošti. Be to, norint mėgautis šviežutėlėmis gėrybėmis patiems vargti nebūtina – Lietuvos ūkiuose sunokusios daržovės ir prisirpę vaisiai į „Iki“ parduotuves atgabenami vos per vieną dieną“, – komentuoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Nebijokite eksperimentuoti

Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas neabejoja, kad vasara – puikus metas grilinimo eksperimentams ir tikrai tai nebūtinai turi būti mėsa.

Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim
Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim

„Norintys nuo jos pailsėti gali rinktis iš įvairių mėsos pakaitalų ir pusgaminių – sojos maltinių, kepsnelių, augalinių mėsainių, dešrelių ir kitų augalinių alternatyvų (tofu, tempeh). Visgi, dažnai nesusimąstome, jog kepsninėje galime puikiai paruošti patiekalus ir iš daržovių, vaisių ar net pieno produktų“, – teigia A.Šimulynas.

Tam puikiai tinka varškės sūris, haloumi, paprikos, baklažanai, cukinijos, žiediniai kopūstai ir netgi ananasai ar persikai.

„Įvairios šių grilintų produktų kombinacijos tinka ne vien pagrindiniams patiekalams, bet ir garnyrams, salotoms ar net padažams ir užtepėlėms“, – sako jis.

Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim
Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim

Andriaus patarimai ir receptas griliui be mėsos

• Traškesnės daržovės – sveikesnis pasirinkimas. Grilinant kietesnes šaknines ar bet kurias kitas daržoves, rekomenduočiau jų neperkepti ir per daug neskrudinti. Taip jos nepraranda maistinių savybių, o traškumas dažnai paįvairina patiekalo tekstūrą ir suteikia jam gaivumo.

• Grilintos dažovės įgauna dūmo skonį (ang. „smoky flavor“) todėl puikiai tinka paįvairinti padažams, užtepėlėms ar salsai. Sutrynus ant griliaus keptus baklažanus gausite ypatingo skonio „baba gnoush“ užtepėlę, skrudintas paprikas paversite į kremišką padažą mėsai ar makaronams, o meksikietišką vakarienę pagyvinsite iš grilintų jalapenų ir žaliųjų pomidorų pagaminta namine „salsa verde“.

• Dažoves, vaisius ar sūrį (kaip ir mėsą) prieš skrudinant derėtų apšlakstyti aliejumi ir prieskoniais – taip išvengsite pridegimo prie grotelių.

• Daržovių ir vaisių temperatūra taip pat svarbi. Kaip ir kepant mėsą, taip ir daržoves ar vaisius kepame ne vienodai ilgai – priklausomai nuo poreikio. Traškesnės daržovės ar vaisiai, reikalingi salotoms ar užkandžiams, keps trumpai ir ant aukštos kaitros, jog gautų spalvos ir kvapo; tuo tarpu daržovės, kurios privalo iškepti iki galo ar būti minkštos/naudojamos padažams – kepa ilgiau, jas vartant ar vis perkeliant ant vėsesnės griliaus zonos tam, kad nesudegtų.

• Kepti sūriai – norintiems sočiau. Haloumi arba varškės sūriai, kepti ant griliaus, šiuo metu labai populiarūs. Puiki tekstūra tinka pagardinti salotoms ar naudoti kaip karštą užkandį. Šie sūriai valgomi ir nekepti, bet ant griliaus jie tampa labai išraiškingi, traškūs išorėje bei minkšti viduje.

Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim
Asmeninio albumo nuotr./Maisto tinklaraštininkas Andrius Šimulynas-Andriushim

Grilintų daržovių salotos su humusu

Reikės:

• Kelių rūšių šviežių „Iki“ daržovių – rinkausi 1 cukiniją, vyšninių pomidorų šakelę, pakuotę mažų morkyčių bei pakuotę smidrų (apie 200g).

• Ypač tyro alyvuogių aliejas

• Aliejaus kepimui

• 2 skardinių virtų avinžirnių

• 1/4 citrinos sulčių

• Druskos / pipirų

• 2 ledukų

• 2-3 valgomųjų šaukštų sezamų pastos „Tahini“

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas

Padažui:

• Norimo valgomojo acto – naudojau obuolių sidro

• 1 a.š. „Billa Premium Dijon“ garstyčių

• 1 a.š. medaus

• Ypač tyro alyvuogių aliejaus

• Druskos / pipirų pagal skonį

Gaminame:

Užkaičiame grilių ir ruošiamės produktus. Pradedame nuo humuso. Į blenderį dedame nuplautus ir nusunktus avinžirnius, Tahini, šlakelį alyvuogių aliejaus ir citrinos sultis. Trindami pilame aliejų iki kol pasieksime norimą kremišką konsistenciją. Likus apie 30s. įdedame 2 ledukus ir baigiame trinti – tai padarys humusą dar glotnesniu. Įdedame druskos ir pipirų pagal skonį. Galite sutrinti ir česnakos skiltelę!

Padažas labai paprastas – 3:1 proporcijomis sumaišome aliejų ir actą (pvz. 45 ml ir 15 ml) įdedame po šaukštelį medaus ir garstyčių, išplakame. Druska ir pipirai – pagal skonį.

Daržoves kruopščiai nuplauname. Cukinijas pjaustome juostelėmis, morkytes – per pusę išilgai; smidrus per pusę, o pomidorus paliekame ant šakelės. Viską apšlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Kepame ant karšto griliaus vis vartydami.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas

Cukinijos apkepa greičiausiai, todėl jas prižiūrėti reikia atidžiai – jeigu nenorime, kad liktų visiškai minkštos. Pomidorus ištraukiame antrus – kai pradeda luptis odelė ir įgauna kiek spalvos.

Ilgiausiai keps morkos ir smidrai – galite palikti kelioms minutėms uždarius griliaus dangtį ir be priežiūros. Jei norite traškesnių – traukite anksčiau, jei minkštesnių – palaukite kol gerai apskrus. Ištraukus daržoves lengvai apšlakstome keliais šaukštais padažo.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Šimulyno-Andriushim receptas

Lėkštėje dedame kelis didelius šaukštus humuso ir jį plačiai paskleidžiame. Dedame po 3-4 gabaliukus kiekvienos daržovės, pagardiname alyvuogių aliejumi, pabarstome „Iki“ sėklų bei riešutų mišiniu salotoms bei žolelėmis – naudojau pipirnę, bet tinka bet koks smulkus mikro žalumynas. Lengva vakarienė – lengva pasigaminti! Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas