„Kokia vasara be ledų?!“ – gal ir skamba kaip banalybė, tačiau tikrai – kokia? Ir koks vasaros savaitgalis be 30 proc. nuolaidos ledams prekybos tinkluose. Tik gali būti kiek sunkoka tomis nuolaidomis masinių gamintojų ledams suvilioti tuos, kas ragavo kitokių – šviežių, ryškaus skonio ledų, be jokių neaiškiai skambančių priedų ar gluminančio cukraus kiekio.
Tokių ledų Vilniuje verčiausia traukti į kavinę „Ice Dunes“, jau pusmetį veikiančią netoli Halės turgavietės. Nedidelis verslas, prasidėjęs nuo ledų gamybos ir prekybos Nidoje, vėliau važiavęs iš vieno renginio į kitą, būtent sostinės Stoties/Naujamiesčio rajone dabar turi pagrindinius namus ir siūlo čia plačią savo gaminamų ledų paletę.
Prekės ženklas „Ice Dunes“ skaičiuoja jau trečiąją vasarą, o idėja gaminti kitokius, įdomesnius, grynesnių skonių ledus šovė į galvą Pauliui Norvilui.
Skamba kaip graži legenda (nors Paulius patikslina, kad „viskas taip buvo“), tačiau viskas prasidėjo Nidoje, kur vasarojant jis nutarė pagaminti ledų vaikams. Pavyko ne iš pirmo karto, bet kai jau pavyko, pašnekovas pasakoja, pagalvojęs – „O kodėl gi nepabandžius? Kodėl nevystyti į ką nors didesnio“. Taigi, su Nida, jos kopomis susijęs pats prekės ženklo pavadinimas, o ir ledainėje kabanti „saulė“ atrodo lyg irgi parsivežta iš pajūrio.
Iš ankstesnių patalpų nuomininkų paveldėtas, tačiau šiek tiek pakeistas ledainės interjeras pasitinka tamsiomis sienomis, žalia samanų siena, jau minėtąja saule ir apgalvotomis smulkiomis detalėmis.
Žinoma, svarbiausi čia ledai. Šviežių ledų šaldytuve paprastai visada galima rasti 12-os skonių paletę – paprastai viena jos eilutė atiduota ledams su pienu, kita – sorbetiniams ledams. Vienų skonių galima rasti kone visada (koks šaldytuvas be populiariųjų pistacijų ledų?), kiti tai atsiranda, tai kuriam laikui dingsta, mat pats ledų receptus kuriantis Paulius itin mėgaujasi sezoniškumu – atsirado rabarbarų, štai ir ledai su jais, pasipylė braškės, tada deriniuose ryškiau suspindi šios uogos.
„Ice Dunes“ laikosi principo kai tik įmanoma pirkti lietuviškas gėrybes, dažniausiai jos ir ekologiškos, o jei tai egzotiškų vaisių ledai, tai gaminami ne iš tyrių ar kitų pusgaminių, tačiau natūralių užšaldytų vaisių. Ledams naudojami riešutai, sėklos taip pat skrudinami, smulkinami pačių, štai kodėl šaltojo deserto skonis toks natūralus, ryškus.
Būtent ryškus ledų skonis pirmiausia ir paperka – jei paragavus pramoninių ledų kartais skonis ir kvapas atpažįstamas tik pažvelgus į pakuotę, su „Ice Dunes“ ledais visai kiti reikalai. Jei ledai mangų – burnoje ir jausi mangus, jei braškių, su niekuo jų ir nesupainiosi, jei bananas, tai bananas, ir taip su visais. Kad būtų lengviau išsirinkti, ledų čia visada siūloma pirmiausia paragauti.
Tądien, kai lankėmės „Ice Dunes“, šviežių ledų šaldytuve rikiavosi tokia ledų „paletė“ (nuotrauka apačioje). Viršutinė eilutė, iš kairės: cinamono ledai (cinamono lazdelės, virtos vaniliniuose leduose, todėl nesijaučia jokių cinamono miltelių); vaniliniai ledai su džiovintomis vynuogėmis, mirkytomis rome; šių metų eko braškių pieniniai ledai; saulėgrąžų ledai; vaniliniai ledai su naminiu figų džemu su Cointreau ir trupučiu romo; maltų pistacijų ledai. Apatinė eilutė, iš dešinės: svarainių sulčių ledai; jauno kokoso baltymo ledai; mango ir šaltalankių ledai; greipfrutų ledai; arbūzų ledai; guavos su persikais ledai.
Paklaustas apie šio 12-uko populiariausius ar klasikinius ledus, „Ice Dune“ įkūrėjas rodo į pistacijų, mango su šaltalankiais ir vanilės su džiovintomis vynuogėmis ledus. Vaikai labai mėgsta braškinius ledus, o mėgstantys rūgštumą – lietuviška citrina vadinamų svarainių.
Kaip ir priklauso ledainei, čia ruošiami ir ledų kokteiliai (ilgainiui turėtų atsirasti ir „smučių“), yra ir šio bei to daugiau. „Ice Dunes“ galima išgerti kavos iš lietuvių skrudintojų „Crooked Nose & Coffee Stories“ kavos pupelių, paskanauti desertų studijos „Tie kepėjai“ kepinių.
Jei ledus valgysite vietoje, jie bus patiekti puikiuose autoriniuose induose kaip, beje, ir kava. Dar viename nedideliame šaldytuve sudėti porcijinėse dėžutėse supakuoti ledai, saugomi žemesnėje temperatūroje ir ilgiau negendantys, jų patogu nusipirkti namams.
Paklausus Pauliaus, kam tiek dėmesio net papildomoms detalėms – kavai, indams, kepiniams – jis atsako paprastai: sukūrus kokybišką produktą, kuriuo tiki, ir visa kita norisi derinti atidžiai, imti iš tų, kurie gamindami laikosi panašaus požiūrio į kokybę, estetiką, yra tau artimi idėjiškai. Jei ir jums rūpi kokybiški, skanūs ledai (ir kitos smulkmenos), metas į „Ice dunes“!
- Adresas: Bazilijonų 6, Vilnius
- Darbo laikas: I–V 11–20 val., VI–VII 10–20 val.
- Daugiau informacijos ČIA