Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros piknikas su grilio karaliene – vištiena

Grilio sezonas mūsų kraštuose ne toks jau ir ilgas – belaukdami Joninių, Oninių, ilgųjų šventinių savaitgalių, turime prisitaikyti ir prie orų siurprizų, tad sulaukus saulėtos dienos ar ramaus vakaro puolam rengti pikniką kaip smagią šventę. Šeimos ratą ar draugus suburia grilis ir pagrindinis vakaro patiekalas – ant žarijų čirškanti mėsa, ratilais sklindantis aromatas žadina apetitą ir kelią nuotaiką.
Grilyje kepta vištiena
Grilyje kepta vištiena / 123RF.com nuotr.

Grilis jau įkaitintas, žaižaruoja raudonos anglys, ant grotelių keliauja marinuota mėsa. Kokią mėsą kepsime šiandien? Populiariausias pasirinkimas – vištiena, nes šią mėsą greitai ir lengvai iškepsite, be to, galite pasirinkti savo mėgstamiausias vištienos dalis. Ar bereikia pridurti dar ir tai, kad vištiena itin „paklusni“ mėsa - priklausomai nuo marinato, glazūros ir kepimo būdų, galima išgauti aibę skirtingų skonių, todėl ji niekada nenuvilia ir nenusibosta – tikra grilio karalienė.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Broilerių mėsa pati sveikiausia

„Vilniaus paukštyno“ vištiena yra išskirtinės kokybės, nes užauginta be antibiotikų. „Puoselėjame broilerių veislę, kuri išvesta sukryžminus kelias mėsinių vištų veisles. Šių broilerių skerdena skiriasi nuo paprastų vištų – oda minkštesnė, ant kojų ir krūtinėlės daugiau raumenų. Mėsa švelni, sultinga, kvapni, turi daugiau visaverčių baltymų, mažai riebalų, gerai virškinama, turi dietinių savybių“, – pagyrų negaili „Vilniaus paukštyno“ technologas Raimondas Čironis.

Asmeninio arch. nuotr./Raimondas Čironis
Asmeninio arch. nuotr./Raimondas Čironis

Prekybos centruose tikriausiai teko matyti kukurūzinių viščiukų. Technologas paaiškina, kad tai ne veislė – viščiukai šeriami kukurūzais, todėl odelė įgauna gelsvą atspalvį, o mėsa yra tamsesnė.

Kaime žmonės vis dar augina namines vištas. Naminė višta yra stambesnė, riebesnė. „Vištos dedeklės, kurios auginamos dėl kiaušinių, yra liesesnės, jų mėsa labiau tinka malimui“, – trumpą vištienos veislių apžvalgą reziumuoja technologas.

Įdomu ir tai, kad „Vilniaus paukštyne“ auginami ir gaideliai, ir vištelės. Kol broileriai jauni, jų lytis neturi reikšmės. Anot R.Čironio, tik pas ūkininkus galima pamatyti gaidį: „Iš jų mėsos ir kaulų geriausia virti sultinį“.

123RF.com nuotr./Vištienos sultinys
123RF.com nuotr./Vištienos sultinys

Viena višta pamaitina visą šeimą

Visos vištienos dalys tinkamos maistui: krūtinėlės, sparneliai, šlaunelės, blauzdelės, su kaulu ir be kaulo. Žinoma, galima pirkti ir visą vištą. Kaip pastebi R.Čironis, sumani ir taupi šeimininkė būtent renkasi visą vištą – išmėsinėja dalimis, o kaulus panaudoja sultiniui. „Tai tinka visai šeimai, nes kiekvienas gali pasirinkti tas dalis, kurias labiau mėgsta. Krūtinėlė tikriausiai nelabai patiks vaikams, bet jų kepsniais pasimėgaus vyresnieji šeimos nariai. Vaikams geriau mėsą sumalti ir padaryti kotletukus arba pakepti sparnelius, blauzdeles. Iš to, kas liko išmėsinėjus, šeimininkė išvirs gardžią, sočią sriubą“, – pasakoja technologas.

Ypatingą progą galima kepti visą vištą – tuomet kiekvienas taip pat pasiima savo mėgstamą dalį. Anot R.Čironio, šiltuoju periodu labai populiaru kepti vištą grilyje. Mėsa užmaunama ant indo, kuriame supiltas marinatas, sultys, nealkoholinis alus, mėtų ar žolelių nuoviras bei kiti skysčiai. Kepimo metu skystis garuoja ir mėsai suteikia papildomo aromato: apelsinų sultys – egzotiško gaivumo, žolelės – kvapnumo, nealkoholinis alus – apynių poskonio.

Vida Press nuotr./Žolelėse marinuotas keptas viščiukas
Vida Press nuotr./Žolelėse marinuotas keptas viščiukas

Višta ant iešmo ir „išklotinė“

Grilio sezonas nebus praleistas tuščiai, jei kepsite vištą ant iešmo. Procesas nėra toks sudėtingas kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. R.Čironis pataria, kaip tai daryti: vištą pamaukite ant ilgo iešmo, dėkite ant grilio ir nuolat sukiokite, kol mėsa gražiai apskrus iš visų pusių. Dar geresnį rezultatą pasieksite, jei kepimo metu mėsą patepsite glazūra: išlydykite šaukštą sviesto, išmaišykite su medumi ar cukrumi, kol ištirps, dar galima pridėti mėgstamų prieskonių pagal skonį, pagardinti citrinų, apelsinų, obuolių ir kt. sultimis.

Jei norite vištą iškepti dar neišbandytu būdu – prašom: pabandykite vištos „išklotinę“. Viščiuką per nugarą reikia įpjauti, suploti ir kepti plokščią mėsą kaip „viščiuką tabaka“. R.Čironis pastebi, kad „tabaka“ yra mažas, tačiau tokiu principu galima kepti ir 1,5–2 kg sveriančią vištą: „Plokščiai kepamos vištos iš vienos pusės apskrunda odelė, o iš kitos – kaulinė dalis. Tokią vištą reikia pamarinuoti ilgiau, per naktį, kad mėsa persismelktų prieskoniais.“

Fotolia nuotr./Viščiukas tabaka
Fotolia nuotr./Viščiukas tabaka

Vištiena – populiariausia mėsa

Lietuviai visais laikais buvo ir yra mėsos mėgėjų tauta. „Populiariausia mėsa yra vištiena, jos suvalgoma daugiausia. Nors lietuviai mėgsta ir kiaulieną, vis dėlto, dėl sveikatai palankesnių savybių, dažniau ant stalo karaliauja vištiena“, – pažymi technologas.

Kita vertus, paukštienai pagaminti reikia ir mažiau gamtos resursų, nes viščiukas greičiau užauga palyginus su galvijais ar kiaulėmis. Kaip jau minėta, broileris užauga 40 dienų, jautis – per 2 metus, kiaulė – per 6 mėn.

„Vilniaus paukštynas“ yra didžiausias vištienos gamintojas Lietuvoje. Čia per mėnesį paskerdžiama apie 7,5 mln. viščiukų, pagaminama 5,5 tonų šviežios vištienos, 550 t marinuotų vištienos gaminių.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas