Vasaros sriubų sriuba – burokėlių lapelių ir daržovių su kiaulienos kukuliukais

Kai vasara karšta, mielai valgome šaltsriubes, kai orai vėsesni, tinka ir šiltos sriubos. Dabar pats metas išsivirti sriubos, pagardintos jaunais burokėlių lapeliais ir stiebeliais. Tokią virdavo mūsų mamos ir močiutės, kodėl gi neišbandžius ir mums?
Burokėlių sriuba
Burokėlių sriuba / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • didelis ryšelis jaunų burokėlių lapelių;
  • 3–4 jaunos morkytės;
  • 4–5 šviežios bulvės;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • šviežių krapų, smulkiai sukapotų;
  • šviežių petražolių, smulkiai sukapotų;
  • keli svogūnų laiškai, smulkiai supjaustyti;
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 2 lauro lapai;
  • keli kvapniųjų pipirų žirneliai;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Vida Press nuotr./Sriubos ingredientai
Vida Press nuotr./Sriubos ingredientai

kukuliukams:

  • 400 g malto kiaulienos kumpio;
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnis džiovintų mairūnų.

patiekimui:

  • riebios grietinės;
  • juodos duonos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite kukuliukus. Visus jiems skirtus ingredientus dėkite į dubenį, o tada švariomis rankomis gerai išminkykite. Vėliau iš šios mėsos masės suvoliokite nedidukus kukuliukus ar „cepelinukus“, išdėliokite juos lėkštėje ir dėkite šią į šaldytuvą.

2. Morkytes ir bulves gerai nušveiskite, nuplaukite ir burokėlių lapus su visais stiebeliais. Svogūną nulupkite. Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus – smulkiais kubeliais, bulves – ketvirčiais, o burokėlių lapelius bei kotelius – 2 cm pločio juostelėmis ir griežinėliais.

3. Dideliame puode ant vidutinės kaitros išlydykite sviestą su aliejumi, tuomet berkite morkas ir svogūną ir kelias minutes pakepinkite, kol pakvips ir kiek suminkštės. Tuomet berkite bulvių kubelius, burokėlių lapelius ir stiebelius, meskite lauro lapus, pipirų žirnelius, užpilkite vandeniu, kad visiškai apsemtų. Kai vanduo užvirs, pasūdykite, įberkite pipirų, sumažinkite kaitrą ir sudėkite kukuliukus. Kai vanduo vėl užvirs, sumažinkite kaitrą iki mažiausios, uždenkite puodą ir virkite apie 15 min. – kol kukuliukai ir bulvės išvirs.

4. Paragaukite, ar sriubai netrūksta druskos, suberkite kapotus krapus, petražoles, svogūnų laiškus, uždenkite puodą ir nukaiskite. Leiskite taip pastovėti kelias minutes, o tuomet pilstykite į lėkštes. Tradiciškai ši sriuba valgoma su juoda duona bei grietine, bet jei nenorite, galite šių tradicijų ir nesilaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis