Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė

Ogmios mieste įsikūrusios vegetarų ir veganų mekos Holigans Smaližainės šeimininkė Nomeda Teiten tikina, jog bet kokį desertą galima pagaminti taip, kad šis atitiktų įvairių produktų netoleruojančiųjų poreikius ir būtų ne tik skanus, bet ir sveikas. Tad ėmusi iššūkio įrodyti, jog tortai be gyvulinės kilmės produktų nėra neskanūs, moteris šiandien vilniečius stebina savo kokybe, natūralumu ir tikrumu alsuojančiais desertais, neretam primenančiais ir vaikystėje ragautus skanėstus. Apie tai, kaip Vilniuje susikūrė gerą maistą ir geras emocijas apjungiantis „Holigans“ restoranas bei kodėl verta veganizuoti populiariausius desertus, kalbamės su pačia Nomeda.
Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė
Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė / Partnerio nuotr.

Gero maisto ir gerų emocijų oazė

Pasak pašnekovės, pats laikmetis ir augantis visuomenės vegetariškų ir veganiškų gaminių poreikis lėmė, jog ji „Holigans“ dirba nuo pat pirmųjų dienų. Juk tai vietinio, tikro, ekologiško maisto restoranas, kurio tikslas – būti pirmu ir geriausiu pasirinkimu, vos pagalvojus apie maistą ir džiugų laiką kartu. „Ilgus metus mes patys propagavome tokią pasaulėžiūrą, kuria dabar dalinamės su savo svečiais, tad viskas atsitiko labai natūraliai – likimas sudėliojo viską taip, kad siekis užsiimti prasminga ir žmonėms reikalinga veikla rado būdą išsipildyti. „Holigans“ gyvuoja ant mūsų minčių ir vertybių pamato – dalinamės tuo, kas yra mūsų viduje, ir kuo patys gyvename“, – pasakoja N.Teiten.

„Gera matyt, kad pas mus užsuka vertinantys tikrumą, kokybę, nuoširdumą, draugystę, švarą, pagarbą, paprastumą, gerą nuotaiką. Tai įkvepia tolimesniems darbams ir siekiams“, – tikina pašnekovė.

Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė
Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė

Sveikas gyvenimo būdas populiarėja

Jos nuomone, šiandien sparčiai populiarėja sveikesnis, gamtai draugiškesnis, sąmoningesnis gyvenimo būdas, tad neretas renkasi būti gražesnio ir geresnio pasaulio dalimi pradėdami tai nuo savęs. „Naujosios technologijos leidžia lengvai susigaudyti, kas iš tiesų vyksta pasaulyje, ir suvokti, kad tai liečia kiekvieną iš mūsų. Internete ir viešoje erdvėja knibžda galybė informacijos, įkvepiančios maitintis ir gyventi atsakingiau. Dažnas atsigręžia į individualius savo poreikius, atsirenka, kas šiuo metu jam yra priimtina ir tinkama. Taip pat, atsiranda vis daugiau ieškančių idealiausio varianto – pavyzdžiui, vieni valgo mėsą, bet visai nevartoja pieno produktų, o štai kiti valgo vien vaisius ar renkasi gydomąjį badavimą“, – pasakoja N.Teiten ir priduria, jog ypač sparčiai populiarėja ir veganizmas, o lengviausia tai pastebėti tarp į „Holigans“ užsukančių svečių. „Bistro gyvavimo pradžioje neturėjome nei vieno veganiško torto ir svarstėme, kad galbūt vertėtų turėti bent vieną. Šiuo metu jau gaminame apie 30 įvairių veganiškų desertų ir šis sąrašas nuolat pildosi. Bene kas savaitę gimsta naujas tortas ar pamirštas suskamba naujai“, – juokiasi pašnekovė.

Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė
Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė

Visus tradicinius desertus galima paversti veganiškais

N.Teiten teigia, jog svarbiausia priežastis, sulaikanti žmones nuo veganiškų patiekalų vartojimo, yra klaidingas įsitikinimas, jog gaminiai be gyvulinės kilmės produktų tiesiog nėra skanūs. „Įvairiems produktams galima rasti puikių alternatyvų, tokių kaip augalinis pienas, jogurtas, grietinėlė, riešutų kremas ir t.t., tad veganizuoti galima bet kokį tradicinį tortą. Drąsiai eksperimentuojant gimsta nuostabūs skonių deriniai ir, patikėkite, vegetariški ar veganiški tortai dažniausiai būna skanesni už įprastinius“, – tikina specialistė ir priduria, jog kartą 25-erius metus konditere dirbanti moteris paragavusi veganiškų desertų labai nustebo ir pasakė, kad jiems tikrai nieko netrūksta. „Šis mitas toks gajus, nes vis dar manome, kad šis mitybos būdas yra tarsi apribotas, nepilnavertiškas. Todėl ir atrodo, kad negali būti skanu be kažkurių ingredientų. Tačiau kol neišbandome, nesuprantame, kad kai kurie receptai yra lygiai taip pat puikiai įgyvendinami ir be gyvulinės kilmės produktų, pavyzdžiui, kiaušinių. Juk norint pagaminti purų, gardų biskvitą kiaušinių nereikia! Tad viskas yra apie tai, kuo tikime, ir apie tai, ko mus mokė. Dabar žmonės yra laisvi mąstyti ir įvertinti, ar tai, ką juos mokė automatiškai perimti išties yra geriausias būdas. Vos pajutę, kad gali būti geriau, išmintingi žmonės labai greitai ir lengvai persiorientuoja ir išsiugdo pažangesnius įpročius“, – teigia pašnekovė.

Desertų skonis daugeliui primena vaikystę

N.Teiten džiaugiasi, jog „Holigans“ gaminami tortai išsiskiria tikra ir natūralia savo sudėtimi. 80-90% juos gaminant naudojamų produktų – ekologiški, o kepant niekuomet nenaudojami kiaušiniai, baltasis cukrus, mielės, margarinas, hidrinti riebalai ir įvairūs sintetiniai konservantai, dažikliai ar skonio stiprikliai. „Maistas ir visos jo sudedamosios dalys turi būti atpažįstamos ir valgomos atskirai, tuomet kartu jos yra tikras turtas. „Holigans“ desertai primena vaikystės skonį, nes jų gamybai nenaudojame jokių sintetinių priedų. Sakyčiau, jog tikrai ne kiekviena šeimininkė, netgi gamindama namuose, renkasi tokius ypatingos kokybės produktus kaip mes. Norime, kad jie būtų geriausi, ką žmonės gali gauti“, – tikina specialistė ir pažymi, jog dažnai restorano konditeriai patys gamina augalinį pieną, riešutų sviestą, sirupą ar netgi šokoladą, kadangi daugelis parduotuvėse esančių veganiškų produktų pasižymi itin dideliu sintetinių priedų kiekiu.

Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė
Partnerio nuotr./Veganiški desertai – vaikystės atsiminimai, natūralumas ir skonių įvairovė

„Produktus, tokius kaip uogos, vaisiai, miltai ir medus, stengiamės pirkti iš vietinių ūkių, tačiau ieškodami kokybės daug ką importuojame ir iš užsienio. Įvairūs produktai atkeliauja iš įvairiuose pasaulio kampeliuose esančių ekologiškų ūkių. Kokoso drožlės – iš Šri Lankos, riešutai – iš Indonezijos ir t.t. Konditerės dažnai pasidžiaugia, kad turi galimybę gaminti naudodamos tokius kokybiškus ingredientus“, – pasakoja N.Taiten.

Skoniai, tinkantys kiekvienam

Holigans Smaližainės vadovės teigimu, klientų skonis – itin įvairus ir skirtingas, tad kolektyvas džiaugiasi galimybe kasdien kepti vis skirtingos rūšies tortus ir kiekvieną skanumynų mėgėją pradžiuginti tik jam skirtu receptu. „Mes esame itin lankstūs. Dažnai užsakymo metu kartu su klientais pagal jų poreikius sukuriame beveik naują tortą. Prisimenu, kartą kreipėsi žmogus, netoleruojantis jokių grūdų, pieno produktų, riešutų, cukraus, sojos, ryžių... Ir vis tik sugebėjome desertą pagaminti ir jam!“, – juokiasi pašnekovė.

Pasak jos, populiariausi šiuo metu yra vadinamieji tortai „be nieko“. Šiuose desertuose neaptiksite nei gyvulinės kilmės ingredientų, nei gliuteno ar cukraus. „Kalorijų juose ne mažiau, bet daugeliu aspektų jie yra sveikesni. Kad ir kaip žmonės stengtųsi sumažinti cukraus kiekį, vis tiek nori saldaus skonio. Juk pastarasis vadinamas laimės skoniu. Tad ir stengiamės į kiekvieno gyvenimą įnešti šiek tiek saldumo – kokybiško, pagal poreikius, galimybes ir prioritetus. Taip ir gimsta įvairovė“, – tikina N.Teiten.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito